Kuuba etsii suuntaansa suojasäässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuba etsii suuntaansa suojasäässä

Kuuban muuttunut ulkopolitiikka ja pian käsillä oleva vallanvaihdos haastavat sisäpolitiikkaa. Eriarvoistuminen on haaste, mutta demokraattiset vaikutusmahdollisuudet kasvavat.

(IPS) -- Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden normalisoituminen yli puolen vuosisadan vihanpidon jälkeen ravistelee kansalaisten ennakkoluuloja ja haastaa saarivaltion sisäpolitiikan.

Yhdysvaltain kauppasaarron purkaminen kiinnostaa kuubalaisia, mutta keskusteluissa paljastuvat vanhat kaunat.

"Minun sukupolveni jäsenistä moni ei luota Yhdysvaltain hallituksen hyviin aikeisiin, mutta uuteen tilanteeseen on sopeuduttava", aprikoi eräs nimettömänä pysyttelevä 78-vuotias Kuuban vallankumouksen veteraani.

Yhdysvaltain suurlähetystön avajaiset pidetään Havannassa 14. elokuuta. Niihin osallistuva John Kerry on ensimmäinen USA:n ulkoministeri, joka vierailee Kuubassa vuoden 1945 jälkeen.

Johtajapolvi vaihtuu

Kuuban suurlähetystö avattiin Washingtonissa jo 20. heinäkuuta. Vähän aiemmin presidentti Raúl Castro rauhoitteli kotimaan mielialoja ilmoittamalla, että hallitsevan kommunistipuolueen puoluekokous pidetään ensi huhtikuussa. Se määrittelee kuubalaisen sosialismin nykytilan ja vetää maan talouden suuntaviivat vuoteen 2030.

Raúl Castro on johtanut veljensä Fidelin jälkeen Kuubaa vuodesta 2008 ja joutuu nykysäännöillä vetäytymään virasta toisen kautensa päättyessä 2018. Vuonna 1959 vallankumouksen tehnyt sukupolvi korvautuu maan johdossa uudella, jonka linjauksia odotetaan mielenkiinnolla.

Cárdenasissa toimivan kristillisen kansalaisjärjestön (CCRD-C) johtaja Rita García toivoo, että kansalaisten mahdollisuudet vaikuttaa demokraattisesti yhteiskunnan toimintaan paranevat.

"On tärkeää, että pelko poistuu ja ihmiset uskaltavat esittää ratkaisuja kaikkeen, mitä maassa tapahtuu poliittisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja institutionaalisesti", hän sanoo.

Eriarvoisuus kasvussa

"Haasteena on myös sosiaalisen eriarvoisuuden kasvun pysäyttäminen. Sitä on vaikea myöntää, mutta köyhyys on lisääntynyt", García jatkaa.

Tuoreimman, kymmenen vuoden takaisen tilaston mukaan Kuuban kaupunkilaisista viidennes elää köyhyydessä. Asiantuntijoiden mukaan köyhyys ei ole sittemmin ainakaan vähentynyt. Kaupungeissa asuu kaksi kolmasosaa 11,2 miljoonasta kuubalaisesta.

Tähänastiset uudistukset hyödyttävät osaa väestöstä. Auton ja asunnon myynti on luvallista, samoin matkustaminen ulkomaille. Lisäksi on hallinto on vapauttanut elintarvikekauppaa ja ravintolatoimintaa sekä sallinut asunnon vuokrauksen ulkomaalaisille.

Monet värilliset, naiset ja nuoret eivät kostu eduista. Heiltä puuttuu joko koulutusta tai varallisuutta, joka auttaisi hyödyntämään uusia mahdollisuuksia.

Kohti moniarvoisuutta

CCRD-C:n Cuba Posible -hanke käynnistää avointa kansalaiskeskustelua tulevaisuuden vaihtoehdoista. Hankkeen vetäjiin kuuluva Lenier González uskoo, että vallanvaihdos helpottaa uudistuksia.

Hänen mielestään ensin pitää tomuttaa kansakunnan historialliset tavoitteet, jotka koskevat itsenäisyyttä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja poliittista demokratiaa.

Uuden johdon on saatava tavoitteiden taakse eri ideologioita edustavat kuubalaiset sekä maan sisällä että ulkomailla. "Tarvitsemme aidosti moniarvoisia laitoksia", González visioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia