Kuuba alkaa valmistaa bioenergiaa sokeriruo'osta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuba alkaa valmistaa bioenergiaa sokeriruo'osta

Kuuba haluaa vähentää riippuvuuttaan öljystä. Tavoitteena on tuottaa lähes neljännes energiasta uusiutuvilla vuonna 2030. Yksi keino on hyödyntää maan sokeriruokovarantoja.

Rekkoja sokeriruokotehtaan edustalla

Kuorma-autot tuovat sokeriruokoa Santiago de Cuban maakunnassa sijaitsevaan Paquito Rosalesin sokeritehtaaseen. Kuva: Jorge Luis Baños / IPS.

(IPS) -- Sokeriruoko kuuluu yhä Kuuban talouden tukipylväisiin. Nyt valmistellaan tehtaiden uudistamista ja sokeripohjaisen biopolttoaineen tuotantoa.

Kuuba haluaa vähentää riippuvuuttaan öljystä. Sen tärkein toimittaja, Venezuela, rajoitti jo vuonna 2016 reippaasti Kuuballe myymänsä raakaöljyn määrää.

Kuuba on asettanut tavoitteeksi tuottaa 24 prosenttia energiastaan uusiutuvista lähteistä vuonna 2030. Reilu puolet katettaisiin bioenergialla ja loput tuuli-, aurinko- ja vesivoimalla.

Energialaitokset kytketään sokeritehtaisiin, joiden jätteestä tislataan biopolttoainetta sähköntuotantoa pyörittämään.

Saarto vaikuttaa

”Välttämättömät investoinnit liikkuvat 100 000 euron luokassa”, puolivaltiollisen Azcuba-yhtiön tiedottaja Liobel Pérez kertoo. Yhtiön toinen osakas on vuodesta 2012 ollut brittiläinen Havana Energy.

Pérezin mukaan uudet suunnitelmat koskevat pääasiassa vuoden 1959 vallankumouksen jälkeen rakennettuja sokeritehtaita. Syynä on se, että Yhdysvalloissa vuonna 1996 säädetty Helms-Burtonin laki antaa USA:n kansalaisille oikeuden haastaa oikeuteen ulkomaisia henkilöitä ja yrityksiä, jotka ovat käyttäneet Kuuban kansallistamaa, yhdysvaltalaisille ennen vuoden 1959 vallankumousta kuulunutta omaisuutta.

Ensimmäisen biosähköä tuottavan laitoksen on kuitenkin määrä valmistua vuoden lopulla vanhan Ciro Redondon sokeritehtaan naapuriin keskisessä Ciego de Ávilan maakunnassa.

”Ciro Redondo on vallankumousta edeltävältä ajalta, missä on riskinsä, mutta emme voi pysäyttää hanketta Yhdysvaltain kauppasaarron ja suhteiden kiristymisen vuoksi. Meidän on jatkettava eteenpäin”, Azcuban kansainvälisten suhteiden johtaja Lourdes Castellanos sanoo.

Tavoitteista tingittävä

Pérezin mukaan sokeriruoko ei riitä turvaamaan bioenergialaitosten ympärivuotista raaka-aineentarvetta. Sitä aiotaan täydentää aitalyhtyakaasialla, jonka pensastot leviävät rikkakasveina useimpien tehtaiden ympäristössä.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan sokeritehtaiden läheisyyteen piti rakentaa 25 biosähkölaitosta. Luvusta on kuitenkin tingittävä, koska raaka-aine ja pääoma eivät riitä. Castellanosin mukaan tavoite uusiutuvien energialähteiden 24 prosentin osuudesta jää saavuttamatta, mutta vielä ei ole arvioitu, mikä on toteutuva osuus.

Lainapääomaa on luvassa Kiinasta ja Intiasta, myös Ranskan kehityspankin kanssa neuvotellaan.

Azcuba-yhtiön tuotteisiin kuuluu myös rommi, jonka valmistusta ja vientiä halutaan kasvattaa. Ulkomaista pääomaa tarvitaan 11 tislaamon nykyaikaistamiseen, ja ensiaskeleet on jo otettu. Espanjalais-kuubalainen yhteisyritys aloittaa pian romminvalmistuksen Cienfuegosissa.

Sokeriruo'on satokausi jatkuu Kuubassa huhtikuulle, ja virallinen arvio tämän vuoden sadosta on 1,7 miljoonaa tonnia. Viime vuonna päästiin hädin tuskin miljoonaan tonniin, mitä Pérez selittää epätavallisilla säänvaihteluilla ja syksyn 2017 tuhoisan Irma-hirmumyrskyn vaikutuksilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia