Uutiset Jemenin konflikti

Kurkkumätä palasi Jemeniin – tauti on ollut poissa niin pitkään, että hoitokin on vaikeaa

Kurkkumätä on tartuntatauti, joka on kitketty suurimmasta osasta maailmaa. Nyt sen epäillään palanneen Jemeniin, jossa konflikti on murskannut terveysjärjestelmän.
Pommitettuja taloja Jemenissä
Konflikti on murskannut Jemenin terveydenhuoltojärjestelmän. Kuvasssa Sa'adan kaupungin tuhoja elokuussa 2015. (Kuva: Philippe Kropf / United Nations OCHA / CC BY-NC-ND 2.0)

28 ihmisen epäillään kuolleen kurkkumätään Jemenissä elokuun puolivälin ja joulukuun alun välisenä aikana. Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) varoittaa, että tautia on konfliktin riivaamassa maassa erityisen vaikea hoitaa.

”Kurkkumätä on poistettu useimmista maailman maista järjestelmällisten lasten rokotuskampanjoiden jälkeen, ja siitä on tullut laiminlyöty ja unohdettu tauti. Sen hoitoon liittyvää tietoa on konkreettisesti menetetty, minkä vuoksi terveystyöntekijöiden on vaikea tunnistaa, eristää ja hoitaa tapauksia nopeasti”, sanoi järjestön hätäkoordinaattori Marc Poncin viime viikolla.

Kurkkumätä on syljestä pääosin suorassa kontaktissa leviävä bakteeritauti, joka aiheuttaa kurkkukipua ja kuumetta sekä paksun harmaan peitteen nenään tai kurkkuun. Se on ollut yksi historian pahimmista tappajista. Suomessa viimeisin epidemia oli 1940- ja 1950-luvuilla, ja Jemenissäkin viimeisestä tapauksesta on 25 vuotta. Konflikti ja saarto ovat kuitenkin tuoneet taudin takaisin.

Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut Jemeniä maaliskuusta 2015 asti taistellakseen maan shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Konflikti on romahduttanut maan terveysjärjestelmän. Avustustarvikkeita, kuten kurkkumädän hoidossa tarvittavia vastamyrkkyjä ja antibiootteja, ei saada kunnolla läpi liittouman saarron ja maassa käytävien taisteluiden sekä pommitusten takia.

”Tämä siirtää Jemenin terveysjärjestelmän vuosikymmeniä taaksepäin. Polttoainesaarto tarkoittaa, että potilailla ei ole varaa matkustaa niihin harvoihin terveyskeskuksiin, jotka yhä toimivat. Tämä on oleellista, koska jos tartunnan saaneet eivät saa hoitoa säännöllisesti, kurkkumätä voi levitä kehossa ja olla kohtalokas jopa 40 prosentissa tapauksista”, Poncin kertoo.

Kurkkumätätapauksia on Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan löytynyt yhteensä 318. Ne eivät ole varmoja, sillä ne pitäisi tutkia laboratoriossa, mikä ei tällä hetkellä ole Jemenissä mahdollista.

MSF ja muut avustusjärjestöt tutkivat parhaillaan tapauksia, ja maan eteläosassa sijaitsevaan Ibbin kaupunkiin on perustettu hoitoyksikkö. Suurin osa tapauksista on ollut juuri Ibbin maakunnassa. Poncin kuitenkin varoittaa, että taudin leviämiselle on täydelliset olosuhteet, sillä monet pakolaiset joutuvat elämään ahtaissa olosuhteissa, mikä lisää riskejä.

Suomalaisjärjestöistä apua Jemeniin välittää ainakin Suomen Punainen Risti.

Jemenin konflikti katastrofiapukonfliktiterveyssairaus/lääkintä Jemen

Lue myös

Kaksi miestä puupinon takana

Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit

Avustusjärjestö International Rescue Committeen mukaan tänä vuonna pahin humanitaarinen kriisi nähdään Jemenissä. IRC:n listan kymmenessä maassa asuu vain kuusi prosenttia maailman väestöstä, mutta niistä on lähtöisin kolme neljäsosaa maailman pakolaisista.
Mies YK:n istuntosalissa

Avustuskuljetusten vaikeudet pahentavat Jemenin ruokakriisiä – ”Se, että lapsille ei saada apua, on monelle kuolemantuomio”

Yli 4,4 miljoonaa ihmistä elää Jemenissä vaikeasti saavutettavilla alueilla, jonne ei saada riittävästi apua. Monet heistä ovat jo lähellä nälänhätää, arvioi Pelastakaa Lapset.
Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä

Kesäkuussa asuinrakennukseen osunut, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtamalle liittoumalle myyty pommi tappoi kuusi siviiliä. Amnesty vaatii asevientikieltoa Jemeniin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta

Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma

Suomalaiset maahanmuuttajavanhempien lapset elävät usein kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Moni onnistuu yhdistämään kummankin maailman parhaat puolet, mutta yhteiskunta ei sitä aina ymmärrä. “Jotkut ihmiset määrittelevät minut asettamalla minut kulttuuriin, joka on tuntematon itsellenikin”, sanoo Amina Mohamed.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa

Avustusjärjestöt ovat varoitelleet pitkään, että kuivuudesta kärsivässä eteläisessä Afrikassa kehittyy massiivinen ruokakriisi. ”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoo Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Lola Castro.
Toimittajat ottavat kuvia kylttiä pitelevästä luurangosta

Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa

Meksiko on yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Erityisen hankalaa on naistoimittajilla, jotka muiden uhkien lisäksi voivat joutua kokemaan seksuaalista ahdistelua, syrjintää ja miehiä suosivia asenteita työssään.
Kolumbian lippu ja talojen raunioita

YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit

Kolumbiassa tapettiin viime vuonna enemmän ihmisoikeusaktivisteja kuin missään muualla. Etenkin etnisten ryhmien ja alkuperäiskansojen ryhmät ovat tulilinjalla.
Autiotalo maantien laidassa

Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?

Eurooppa-vetoiseen maailmantalouteen integroituminen, onnekas ajoitus ja osittain sattumanvaraiset tapahtumat – siinä syitä köyhän Suomen vaurastumiseen, listaa aiheesta kirjan toimittanut emeritusprofessori Juhani Koponen.

Tuoreimmat

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma
Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
Kehitysmaat leikkaavat rajusti julkisen sektorin menoja velkoja maksaakseen – ”Maailman pitää herätä köyhien maiden kasvavaan velkakriisiin”
Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin