Uutiset Jemenin konflikti

Kurkkumätä palasi Jemeniin – tauti on ollut poissa niin pitkään, että hoitokin on vaikeaa

Kurkkumätä on tartuntatauti, joka on kitketty suurimmasta osasta maailmaa. Nyt sen epäillään palanneen Jemeniin, jossa konflikti on murskannut terveysjärjestelmän.
Pommitettuja taloja Jemenissä
Konflikti on murskannut Jemenin terveydenhuoltojärjestelmän. Kuvasssa Sa'adan kaupungin tuhoja elokuussa 2015. (Kuva: Philippe Kropf / United Nations OCHA / CC BY-NC-ND 2.0)

28 ihmisen epäillään kuolleen kurkkumätään Jemenissä elokuun puolivälin ja joulukuun alun välisenä aikana. Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) varoittaa, että tautia on konfliktin riivaamassa maassa erityisen vaikea hoitaa.

”Kurkkumätä on poistettu useimmista maailman maista järjestelmällisten lasten rokotuskampanjoiden jälkeen, ja siitä on tullut laiminlyöty ja unohdettu tauti. Sen hoitoon liittyvää tietoa on konkreettisesti menetetty, minkä vuoksi terveystyöntekijöiden on vaikea tunnistaa, eristää ja hoitaa tapauksia nopeasti”, sanoi järjestön hätäkoordinaattori Marc Poncin viime viikolla.

Kurkkumätä on syljestä pääosin suorassa kontaktissa leviävä bakteeritauti, joka aiheuttaa kurkkukipua ja kuumetta sekä paksun harmaan peitteen nenään tai kurkkuun. Se on ollut yksi historian pahimmista tappajista. Suomessa viimeisin epidemia oli 1940- ja 1950-luvuilla, ja Jemenissäkin viimeisestä tapauksesta on 25 vuotta. Konflikti ja saarto ovat kuitenkin tuoneet taudin takaisin.

Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut Jemeniä maaliskuusta 2015 asti taistellakseen maan shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Konflikti on romahduttanut maan terveysjärjestelmän. Avustustarvikkeita, kuten kurkkumädän hoidossa tarvittavia vastamyrkkyjä ja antibiootteja, ei saada kunnolla läpi liittouman saarron ja maassa käytävien taisteluiden sekä pommitusten takia.

”Tämä siirtää Jemenin terveysjärjestelmän vuosikymmeniä taaksepäin. Polttoainesaarto tarkoittaa, että potilailla ei ole varaa matkustaa niihin harvoihin terveyskeskuksiin, jotka yhä toimivat. Tämä on oleellista, koska jos tartunnan saaneet eivät saa hoitoa säännöllisesti, kurkkumätä voi levitä kehossa ja olla kohtalokas jopa 40 prosentissa tapauksista”, Poncin kertoo.

Kurkkumätätapauksia on Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan löytynyt yhteensä 318. Ne eivät ole varmoja, sillä ne pitäisi tutkia laboratoriossa, mikä ei tällä hetkellä ole Jemenissä mahdollista.

MSF ja muut avustusjärjestöt tutkivat parhaillaan tapauksia, ja maan eteläosassa sijaitsevaan Ibbin kaupunkiin on perustettu hoitoyksikkö. Suurin osa tapauksista on ollut juuri Ibbin maakunnassa. Poncin kuitenkin varoittaa, että taudin leviämiselle on täydelliset olosuhteet, sillä monet pakolaiset joutuvat elämään ahtaissa olosuhteissa, mikä lisää riskejä.

Suomalaisjärjestöistä apua Jemeniin välittää ainakin Suomen Punainen Risti.

Jemenin konflikti katastrofiapukonfliktiterveyssairaus/lääkintä Jemen

Lue myös

Puutarha ja rakennuksia Sanaassa Jemenissä

Selvitys: Kymmeniä lapsia kuolee tai loukkaantuu Jemenissä liittouman iskuissa joka kuukausi

Jemenin sodan kärjistymisestä tulee tänään kuluneeksi neljä vuotta. Pelastakaa Lasten mukaan maassa on tehty sinä aikana yli 19 000 ilmahyökkäystä.
YK:n pääsihteeri puhujanpöntössä sekä kolme muuta ihmistä

Jemenille luvattiin apua 2,6 miljardia dollaria – Suurimmat avustuspotit tulevat mailta, jotka sotivat maassa itse

Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat lupasivat eilen Jemenille suuren avustuspotin. Eilen järjestetty avustuskonferenssi on herättänyt myös kritiikkiä, sillä apua antavat samat maat, jotka sotivat Jemenissä tai myyvät aseita sodan osapuolille.
Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille

Myös Suomen kautta voi edelleen päätyä aseita Jemenin sotaan, vaikka Suomi onkin jäädyttänyt vientiluvat Arabiemiirikunnille, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa