Kurkkumätä palasi Jemeniin – tauti on ollut poissa niin pitkään, että hoitokin on vaikeaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kurkkumätä palasi Jemeniin – tauti on ollut poissa niin pitkään, että hoitokin on vaikeaa

Kurkkumätä on tartuntatauti, joka on kitketty suurimmasta osasta maailmaa. Nyt sen epäillään palanneen Jemeniin, jossa konflikti on murskannut terveysjärjestelmän.

Pommitettuja taloja Jemenissä

Konflikti on murskannut Jemenin terveydenhuoltojärjestelmän. Kuvasssa Sa'adan kaupungin tuhoja elokuussa 2015. Kuva: Philippe Kropf / United Nations OCHA / CC BY-NC-ND 2.0.

28 ihmisen epäillään kuolleen kurkkumätään Jemenissä elokuun puolivälin ja joulukuun alun välisenä aikana. Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) varoittaa, että tautia on konfliktin riivaamassa maassa erityisen vaikea hoitaa.

”Kurkkumätä on poistettu useimmista maailman maista järjestelmällisten lasten rokotuskampanjoiden jälkeen, ja siitä on tullut laiminlyöty ja unohdettu tauti. Sen hoitoon liittyvää tietoa on konkreettisesti menetetty, minkä vuoksi terveystyöntekijöiden on vaikea tunnistaa, eristää ja hoitaa tapauksia nopeasti”, sanoi järjestön hätäkoordinaattori Marc Poncin viime viikolla.

Kurkkumätä on syljestä pääosin suorassa kontaktissa leviävä bakteeritauti, joka aiheuttaa kurkkukipua ja kuumetta sekä paksun harmaan peitteen nenään tai kurkkuun. Se on ollut yksi historian pahimmista tappajista. Suomessa viimeisin epidemia oli 1940- ja 1950-luvuilla, ja Jemenissäkin viimeisestä tapauksesta on 25 vuotta. Konflikti ja saarto ovat kuitenkin tuoneet taudin takaisin.

Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut Jemeniä maaliskuusta 2015 asti taistellakseen maan shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Konflikti on romahduttanut maan terveysjärjestelmän. Avustustarvikkeita, kuten kurkkumädän hoidossa tarvittavia vastamyrkkyjä ja antibiootteja, ei saada kunnolla läpi liittouman saarron ja maassa käytävien taisteluiden sekä pommitusten takia.

”Tämä siirtää Jemenin terveysjärjestelmän vuosikymmeniä taaksepäin. Polttoainesaarto tarkoittaa, että potilailla ei ole varaa matkustaa niihin harvoihin terveyskeskuksiin, jotka yhä toimivat. Tämä on oleellista, koska jos tartunnan saaneet eivät saa hoitoa säännöllisesti, kurkkumätä voi levitä kehossa ja olla kohtalokas jopa 40 prosentissa tapauksista”, Poncin kertoo.

Kurkkumätätapauksia on Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan löytynyt yhteensä 318. Ne eivät ole varmoja, sillä ne pitäisi tutkia laboratoriossa, mikä ei tällä hetkellä ole Jemenissä mahdollista.

MSF ja muut avustusjärjestöt tutkivat parhaillaan tapauksia, ja maan eteläosassa sijaitsevaan Ibbin kaupunkiin on perustettu hoitoyksikkö. Suurin osa tapauksista on ollut juuri Ibbin maakunnassa. Poncin kuitenkin varoittaa, että taudin leviämiselle on täydelliset olosuhteet, sillä monet pakolaiset joutuvat elämään ahtaissa olosuhteissa, mikä lisää riskejä.

Suomalaisjärjestöistä apua Jemeniin välittää ainakin Suomen Punainen Risti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia