Kuolemanrangaistus rehottaa Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuolemanrangaistus rehottaa Aasiassa

Esimerkiksi Pakistanissa kuolemantuomion voi saada jo huumerikoksesta.

Aasiassa teloitetaan vuosittain tuhansia ihmisiä epäreilujen oikeudenkäyntien jälkeen, sanoo Aasian kuolemanrangaistuksen vastainen verkosto ADPAN.

ADPAN tarkastelee tuoreessa raportissaan kahdeksan maan, Kiinan, Intian, Indonesian, Japanin, Malesian, Singaporen, Taiwanin ja Pakistanin, tapauksia, joissa tuomio on annettu epäreilun oikeudenkäynnin jälkeen.

Kuusi tapauksista nojasi kidutuksen kautta saatuun tunnustukseen.

Esimerkiksi Taiwanin ilmavoimien sotilas Chiang Kuo-ching tunnusti murhan kidutuksen jälkeen. Hänet teloitettiin vuonna 1997. Tammikuussa 2011 Taiwanin oikeusministeriö myönsi, että Chiang oli viaton.

Osa Aasian maista näyttää ottaneen kuolemanrangaistuksen uudelleen käyttöön. Taiwan aloitti vuonna 2010 teloitukset neljän vuoden tauon jälkeen, Thaimaa vuonna 2009. Kumpikin on luvannut luopua kuolemanrangaistuksesta.

Kuolemanrangaistukseen liittyy myös muita ongelmia. Harvalla kuolemanrangaistuksen saaneella on mahdollisuuksia saada asianajaja, ja joissakin maissa teloitus uhkaa muitakin kuin väkivaltarikollisia. Esimerkiksi Malesiassa, Pakistanissa, Singaporessa ja Pohjois-Koreassa voi saada kuolemantuomion, jos pitää hallussaan tiettyä määrää huumeita.

Yli puolet Aasian maista on jo poistanut kuolemanrangaistuksen tai ei ole teloittanut ihmisiä yli kymmeneen vuoteen. 14 Aasian maata, Afganistan, Bangladesh, Kiina, Pohjois-Korea, Intia, Iran, Japani, Malesia, Mongolia, Pakistan, Singapore, Taiwan, Thaimaa ja Vietnam, kuitenkin käyttää kuolemanrangaistusta ja teloittaa enemmän ihmisiä kuin muu maailma yhteensä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia