Kunnon käymälä on kallis mutta ei ylellisyyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kunnon käymälä on kallis mutta ei ylellisyyttä

Kuoppakäymälän huonot puolet kaupunkioloissa paljastuvat viimeistään sadekaudella, kun kuoppa täytyy vedellä. Burkina Fason pääkaupungin toreilla kuopat on nyt korvattu oikeilla vessoilla.

Kuoppakäymälän huonot puolet kaupunkioloissa paljastuvat viimeistään sadekaudella, kun kuoppa täytyy vedellä. Burkina Fason pääkaupungin toreilla ne on nyt korvattu oikeilla vessoilla.

"Iloitsemme siitä, että kuoppakäymälä on suljettu ja alue puhdistettu", sanoo Issaka Ilboudo, jonka työnä on kerätä noin 3,5 eurosentin maksu Pissyn torille pystytettyjen käymälöiden käyttäjiltä.

YK on omistanut alkaneen vuoden sanitaation kohentamiselle, ja 14 miljoonan asukkaan Burkina Fasossa toimeen on jo tartuttu.

"Sanitaatio tulee kalliiksi, mutta se ei ole ylellisyyttä, vaan välttämättömyys", Burkina Fason vesi- ja sanitaatioviraston hygieniaosaston johtaja Arba Jules Ouédraogo sanoo.

"Miten voimme kehittää kaupunkejamme, jos meillä on vaikeuksia käydä vessassa tai pyörittää liiketoimintaa kaiken jätteen ja saasteen keskellä?" hän kysyy.

Maan pääkaupungin vessa- ja viemäröintihanke maksaa noin 13 miljoonaa euroa.

"Emme ole pitäneet sanitaatiota osana kaupungin perusrakennetta. Asetimme etusijalle puhtaan veden, sähkön, puhelinlinjat ja päätiet unohtaen, että kaikki, mitä niiden ympärille rakennetaan, vaatii myös jäteveden ja muun jätteen poistoa", Ouédraogo pohtii.

Hänen mukaansa sanitaatiota mietitään rakennushankkeissa viimeisenä ja silloin yleensä keksitään jokin sääntöjen vastainen hätäratkaisu.

Pissyn ja muiden torien yleisten käymälöiden toivotaan nyt antavan mallia myös kotirakentamiseen, alueen jätehuoltoa valvova teknikko Oumar Ilboudo sanoo.

Kaupunginosahallinnon virastossa on esillä näyttely, joka opastaa käymälän rakentamisessa. Ilboudon mukaan kyselyjä tulee parikymmentä päivässä.

Mukavuuslaitoksen hinta – liki 1 400 euroa – on kuitenkin kova maassa, jonka asukkaista yli 70 prosenttia elää alle 1,4 eurolla päivässä.

Ouédraogon mukaan tietyt kaupungin reuna-alueet ovat sanitaation kanalta erityisen ongelmallisia, koska ne kasvavat suunnittelemattomasti ja ilman viemäröintiä. Sinne soveltuva siirrettävä käymälä maksaa vajaat 1 200 euroa.

Kaupunki tarvitsisi 5,5 miljoonaa euroa lisärahoitusta laitamien viemäriverkoston rakentamiseen, pääkaupungin perusrakenteiden ja kuljetuksen johtaja Arzouma Zombré laskee.

Hänen mukaansa kaupunkiin on hiljan tehty 120 uutta yhteiskaivoa, joiden toiminta kohentaa myös sanitaatiota. Asukkaiden aiemmin kaivamat vedettömiksi jääneet kuopat näet päätyivät usein vessoiksi.

Ouagadougoussa on myös saatettu voimaan määräys, joka kieltää rakentamisen ilman sanitaatiota, Zombré lisää.

Burkinan hallituksen tavoitteena on nyt viemäripalvelujen järjestäminen 59 prosentille pääkaupungin asukkaista. Tällä hetkellä kelvollinen vessa on vain kymmenesosalla suurkaupunkilaisista ja muualla maassa noin kahdella prosentilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia