Uutiset

"Kuningashedelmä" ei tarjoa ruhtinaallista elantoa Pakistanissa

Huono mangosato heikentää entisestään Pakistanin mangonviljelijöiden elintasoa.
(Kuva: Mariam Shahab / cc 2.0)

Makoisaa mangoa kutsutaan hedelmien kuninkaaksi, mutta sen viljelijöiden elämä on kaukana ruhtinaallisesta Pakistanissa, joka tuottaa mangoja kolmanneksi eniten maailmassa.

Pakistanin mangosato oli viime vuonna 1,7 miljoonaa tonnia, josta meni vientiin alle kymmenesosa. Asiantuntijoiden mielestä Pakistan voisi viedä jopa 40 prosenttia mangoistaan, mutta valtion kiinnostus alaan on vähäinen.

Mangonviljelijöillä taas on kylliksi murheita muutenkin. Farid Khan Khakwan viljelee 80 hehtaarin tilaa laadukkaista mangoistaan tunnetussa Shujabadissa Pakistanin Punjabissa. Mangon kukinnasta helmikuulla aina sadonkorjuun päättymiseen elokuussa hänen toiveensa keskittyvät säihin.

"Koskaan ei voi olla liian varma ennen kuin hedelmät on poimittu puista", hän varoittaa.

Halla heikensi kukintaa

Mangosatoa uhkaavat lämpötilojen heittely, sateiden oikuttelu ja poikkeuksellisen kova tuuli. Kaikki ovat yleistyneet ilmastonmuutoksen myötä.

Tälle vuodelle povataan 25–30:tä prosenttia keskimääräistä huonompaa mangosatoa.

"Talvi oli poikkeuksellisen pitkä, ja puiden kukinnan aikaan esiintyi hallaa", kertoo Khakwan, joka peri tilan isältään 13 vuotta sitten.

Pakistanin tärkein tukija Yhdysvallat on ryhtynyt avustamaan mangontuotantoa ja viennin kehittämistä.

Kasvitieteen tohtori Waqar Ahmed on työskennellyt vuodesta 2009 lähtien 29 tilalla Yhdysvaltain kehitysapuviraston Usaidin pestillä. Koulutusta on annettu 4 500 mangonviljelijälle ja -viejälle. Tiloista 14 on varustettu nykyaikaisin jalostuslaittein ja varastoin.

"Tänä vuonna autamme viljelijöitä saamaan Gap-sertifikaatin, jota vienti Euroopan ja USA:n markkinoille vaatii", hankkeen tiedotusta vetävä Haroon Shuaib sanoo.

Iso puu ei olekaan paras

"En seurannut alan kehitystä enkä tiennyt, että puita voi ruiskuttaa mikroravinteilla perinteisen lannoituksen sijasta", koulutukseen osallistunut Ghulam Sarwar Abro sanoo.

Hän ylpeili aiemmin puidensa korkeudella ymmärtämättä, että ne tuottavat vähemmän hedelmiä. Kurssin jälkeen hän ryhtyi heti leikkaamaan puitaan, mikä pelasti ne kovan tuulen riepottelulta.

Pakistanin valtion panos mangontuotantoon ei kerää kiitoksia. "Aikaa, rahaa ja energiaa tuhlataan seminaareihin ja mangogaaloihin. Tuloksia tulisi, jos Pakistan edistäisi kauppaa ulkomailla", Ahmed vakuuttaa.

Toistaiseksi kaupasta hyötyvät vähiten mangonviljelijät, jotka joutuvat myymään helposti pilaantuvat tuotteensa pilkkahintaan. Jo paikallisilla markkinoilla välittäjäporras ottaa nelinkertaisen hinnan.

Myös lannoite- ja torjunta-ainetukiaiset kiertävät viljelijät, sillä valtio maksaa ne kemikaalien valmistajille.

Sindhin ja Punjabin maakunnat ovat Pakistanin tärkeimpiä mangontuotantoalueita. Kummassakin toimii alan tutkimuslaitoksia, mutta niiden hankkima viisaus ei välity viljelijöille, vaan jää pölyttymään hyllyihin, Ahmed valittaa.

Pakistanin faktat:

  • Valtio Etelä-Aasiassa
  • Asukkaita 176,7 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 22,6 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 55,5 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 145/187                                                                               Lähde: YK

maatalouskauppa Pakistan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.