Kun Saddam hyökkäsi Keralaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kun Saddam hyökkäsi Keralaan

Persianlahden kriisi pakottaa eteläintialaiset kommunistit perestroikaan

KU-THIRUVANATHAPURAM
UHA REKOLA

Perumal istuu baarituolilla ja rummuttaa sormillaan hermostuneesti viskilasia. "Pari kuukautta on mennyt tässä tiskin äärellä ja kohta alkavat rahat olla loppu. Pitää tässä vähän katsella ympärilleen ja miettiä, mihin sitten ryhtyisi."

Hän ei enää pidä kotimaastaan. Tuhansien muiden Keralan nuorukaisten tavoin Perumal lähti 70- luvun lopulla vuolemaan osaansa Lähi- Idän mustasta kullasta, pakoon työttömyyttä ja köyhyyttä.

Tie vei Kuwaitiin, josta löytyi työpaikka ja vaimo. Sitten tulivat Saddamin joukot, viikot autiomaaleirillä ja pikainen lennätys maailman suurinta ilmasiltaa pitkin yli kymmenen vuotta sitten unohdettuun kotimaahan.

"Velipoika oli hoitanut asiansa paremmin, lähettänyt rahaa kotiin ja rakentanut tänne talon ja tulevaisuuden. Minulla meni rahat vähän muuhun", sanoo Perumal ja naputtelee lasiaan.

Vaimo sentään pääsi työpaikkansa välityksellä Valtoihin, mutta sinne on jono Perumalille liian pitkä. Sveitsiin olisi viisumi vielä kaksi kuukautta voimassa, vaan kenellä siellä on varaa elää? Suomessakin olisi tuttu, mutta se on kuulemma vieläkin kalliimpi paikka.

"Täältä ei töitä löydy, vaikka osaisikin juurtua uudestaan." Jonnekin Perumalin pitäisi päästä, jonnekin kotoa pois.

Keralassa elettiin

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia