Kulta rahoittaa yhä selkkauksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kulta rahoittaa yhä selkkauksia

Kampanjat konfliktialueilta kaivettujen metallien kauppaa vastaan ovat tuottaneet tulosta, kirjoittaa Carey L. Biron.

(IPS) -- Kampanjat konfliktialueilta kaivettujen metallien kauppaa vastaan ovat tuottaneet tulosta, mutta varsinkin kullan osalta tekemistä on vielä paljon, kertoo Washingtonissa toimivan Enough-projektin raportti.

Länsimaat ovat Yhdysvaltain johdolla rajoittaneet konfliktimetallien kauppaa vuodesta 2010. Se on padonnut nykyteknologiassa tarvittavien tinan, tantaalin ja volframin tuontia Kongon demokraattisen tasavallan väkivaltaisilta alueilta.

Nyt noita metalleja louhivista itäisen Kongon kaivoksista jo kaksi kolmesta on selkkausten ulkopuolella, Enough arvioi.

Alueen neljännen tärkeän mineraalin, kullan, osalta edistys on ollut hitaampaa. "98 prosenttia pienimuotoisen kullankaivuun tuotannosta salakuljetetaan maasta ulos, ja huomattava osa siitä rahoittaa aseellista toimintaa", järjestö raportoi.

Vuonna 2013 kultaa salakuljetettiin alueelta 8–10 tonnia eli noin 320 miljoonan euron arvosta. Jalometallin alkuperä salataan, ja se päätyy yleensä Dubain kansainvälisille markkinoille.

Raportin mukaan kullan suurin yksittäinen käyttäjä on jalokiviteollisuus. Konfliktikulta uhkaa tahrata koko alan maineen, vaikka eräät alan suurimmat toimijat ovat alkaneet vaatia selkkausvapaaksi sertifioitua raaka-ainetta, Enough varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia