Kuivuus nostanut viljan hinnan ennätystasolle osissa Itä-Afrikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuivuus nostanut viljan hinnan ennätystasolle osissa Itä-Afrikkaa

Etenkin paimentolaiset ovat hätää kärsimässä, sillä samaan aikaan karjan arvo laskee.

Etenkin maissin hinta on Itä-Afrikassa nyt korkealla. (Kuva: Benno Hansen / CC BY 2.0)

Itä-Afrikkaa piinaava kuivuus on nostanut viljan sekä muiden perusruoka-aineiden hinnan poikkeuksellisen korkeiksi. Joissakin kaupungeissa viljan hinta on jopa kaksinkertaistunut vuoden takaisesta, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Itä-Afrikkaa on kurittanut viime vuonna päättynyt El Niño -sääilmiö sekä kuivuus, jonka taustalla on sateiden epäonnistuminen useamman kerran peräkkäin. FAO:n katsauksen mukaan maissin, durran ja monien muiden viljalajien hinta on lähellä ennätystasoa tai ennätystasolla osissa Etiopiaa, Keniaa, Somaliaa, Etelä-Sudania, Ugandaa ja Tansaniaa.

Esimerkiksi Tansanian Arushassa maissin hinta on lähes kaksinkertaistunut vuoden 2016 alkuun verrattuna, Etelä-Sudanissa ruuan hinta on 2–4 kertaa korkeammalla ja Keniassa maissin hinta noin 30 prosenttia korkeammalla vuoden takaiseen verrattuna. Myös muiden ruoka-aineiden, kuten papujen, hinta on noussut.

Tilanne on erityisen vaikea paimentolaisille, joiden karja kärsii kuivuuden takia veden ja laidunmaan puutteesta. Eläimet on ollut pakko teurastaa tai myydä tavallista alhaisempaan hintaan. Somalian Bualessa keskikokoisen vuohen arvo oli viime vuoden tammikuussa noin 114 kiloa maissia, nyt enää 30, katsauksessa kerrotaan.

Seurauksena paimentolaisten on entistä vaikeampi ostaa kallistuvaa ruokaa, ja samaan aikaan myös maidon hinta on noussut.

Pelkästään Somalian, Kenian ja Etiopian alueella on tällä hetkellä noin 12 miljoonaa ihmistä ruoka-avun tarpeessa. Somaliaan on annettu nälänhätävaroitus.

Lisää uusi kommentti