Kroonisista sairauksista tullut yleisempi kuolinsyy kuin tarttuvista taudeista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kroonisista sairauksista tullut yleisempi kuolinsyy kuin tarttuvista taudeista

Sydänsairaudet, syöpä ja diabetes tappavat jo useamman kuin tarttuvat taudit ja aliravitsemus.

Tuoreen julkaistun tutkimuksen mukaan krooniset sairaudet, kuten sydänsairaudet, syöpä ja diabetes tappavat maailmassa jo enemmän ihmisiä kuin tarttuvat taudit ja aliravitsemus.

Tieteellisessä Lancet-aikakauslehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan esimerkiksi syöpään kuoli vuonna 2010 noin 8 miljoonaa ihmistä, mikä on kolmannes enemmän kuin vielä 20 vuotta sitten. Yksi neljästä kuolemasta vuonna 2010 aiheutui sydänsairaudesta tai aivoinfarktista ja 1-3 miljoonaa kuolemaa johtui diabeteksestä.

Tupakointi, alkoholi ja epäterveellinen ruokavalio ovat samalla nostaneet kohonneen verenpaineen maailmanlaajuiseksi terveysongelmaksi, joka koskee sekä rikkaita että köyhiä maita. Vaikka tupakointi on vähentynyt kehittyneissä maissa, se on kasvanut köyhemmissä maissa.

Tutkijat kuitenkin korostavat, että etenkin Afrikassa tarttuvat taudit sekä vastasyntyneiden ja pienten lasten kuolemat ovat kuitenkin yhä suurin huolenaihe.

Tuberkuloosiin ja malariaan kuoli vuonna 2010 jopa kaksi miljoonaa ihmistä. Saharan alapuolisessa Afrikassa 65-70 prosenttia taudeista liittyy vuosituhattavoitteisiin, jotka tähtäävät lapsikuolleisuuden vähentämiseen, äitien terveyden parantamiseen, ja taisteluun hiviä ja aidsia sekä malariaa vastaan.

Lisää uusi kommentti