Kritiikki sai EU:n uusimaan naapuruuspolitiikkaansa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kritiikki sai EU:n uusimaan naapuruuspolitiikkaansa

EU:n uusi alueellinen ohjelma lupaa tukea Pohjois-Afrikan demokratiapyrkimyksille.

EU:n julkistama uusi alueellinen ohjelma lupaa tukea Pohjois-Afrikan demokratiapyrkimyksille, uutisoi Kehys ry.

EU:n Välimeren naapuruuspolitiikka nousi laajan kritiikin kohteeksi arabikevään yhteydessä, kun sitä moitittiin tehottomuudesta ja johdonmukaisuuden puutteesta. Ennen kevään tapahtumia monet EU-valtiot myös tukivat Pohjois-Afrikan itsevaltaisia hallitsijoita.

Sittemmin EU on pyrkinyt korostamaan demokratian ja ihmisoikeuksien merkitystä naapuruussuhteissaan.

Joulukuussa Euroopan komission hyväksymä alueellinen ohjelma on osa uudistunutta Välimeren naapuruuspolitiikkaa. Alustavasti Marokkoon ja Tunisiaan keskittyvä ohjelma tähtää hyvän hallinnon edistämiseen ja korruption vastaiseen taisteluun. Tavoitteina ovat myös ihmisoikeuksien ja demokratian edistäminen ja ihmiskaupan vastainen toiminta.

"Pohjois-Afrikan demokratiakehityksen tukeminen on yksi EU:n tärkeimpiä tavoitteita", sanoo naapuruuspolitiikasta vastaava komissaari Štefan Füle.

Tuki pyritään ulottamaan kaikille hallinnon ja julkisten rakenteiden tasoille. Sillä pyritään parantamaan erityisesti oikeuslaitosten riippumattomuutta ja tehokkuutta.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Catherine Ashtonin mukaan uudella ohjelmalla EU pyrkii auttamaan eteläisiä naapurimaita niiden demokraattisen tulevaisuuden rakentamisessa.

"Demokratian rakentaminen on muutakin kuin yksien vaalien pitämistä. Maiden pitää rakentaa demokraattisia instituutioita, jotka mahdollistavat demokratian juurtumisen siten, että siitä tulee normaali elämäntapa", Ashton sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia