Uutiset Koronavirus

Kritiikki poliisiväkivaltaa vastaan kasvaa myös Keniassa – Poliisin epäillään tappaneen 15 ihmistä koronaeristyksen aikana

Kenian poliisi on valvonut kovin ottein koronaeristyksen noudattamista. Pahimmillaan jotkut toimenpiteet vain pahentavat viruksen leviämistä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoittaa.
Maskein suojautuneet ihmiset istuvat pienen välimatkan päässä toisistaan edessään vihannes- tai lehtikasoja.
Torimyyjät pitivät turvavälit Keniassa huhtikuussa 2020. (Kuva: Sambrian Mbaabu / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Poliisin Yhdysvalloissa murhaaman George Floydin tapaus on nostattanut protesteja ympäri maailman. Myös Keniassa marssittiin eilen poliisin väkivaltaa vastaan Matharen slummissa Nairobissa.

Tarkoituksena oli sekä osoittaa tukea kansainväliselle liikkeelle että nostaa esiin poliisin väkivalta koronapandemian aikana Keniassa.

Kenian riippumaton poliisin valvontaelin kertoi viime viikolla, että poliisi on tappanut maaliskuun 27. päivänä alkaneen koronaeristyksen aikana 15 ihmistä. 31 on loukkaantunut, kertoo brittilehti The Guardian.

Valituksia on jätetty 87, ja ne ovat käsitelleet myös häirintää, hyökkäyksiä, ryöstöjä, epäinhimillistä kohtelua ja seksuaalista väkivaltaa.

Ongelma on vanha: esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on raportoinut useaan otteeseen poliisien tekemistä tapoista jo aiempina vuosina.

Keniassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto auringonlaskusta auringonnousuun. Julkisilla paikoilla on käytettävä hengityssuojainta. Koulut on suljettu.

HRW kertoi jo huhtikuussa, että pelkästään ulkonaliikkumiskiellon kymmenen ensimmäisen päivänä aikana poliisi tappoi ainakin kuusi ihmistä. Ihmisiä on ammuttu toreilla ja töistä palatessa ilman syytä sekä jopa jo ennen päivittäisen ulkonaliikkumiskiellon alkua. Poliisi on myös murtautunut koteihin ja kauppoihin ja kiristänyt rahaa ja ryöstellyt ruokaa.

Erityistä järkytystä on herättänyt 13-vuotiaan Yassin Hussein Moyon ampuminen vatsaan. Tämä menehtyi vammoihinsa. Pojan isä on kertonut, että poika seisoi kotinsa parvekkeella. Uutiskanava Al-Jazeera kertoi tällä viikolla, että tapauksesta ollaan nostamassa syyte poliisia vastaan.

Presidentti Uhuru Kenyatta on pahoitellut poliisin voimankäyttöä mutta ei ole ryhtynyt varsinaisiin konkreettisiin toimiin.

Viranomaisten toimet eivät myöskään ole omiaan ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. HRW:n mukaan Nairobissa on pidätetty ihmisiä kaduilla. Heitä on potkittu ja ruoskittu ja heitä on pidetty yhdessä, mikä vain lisää tartuntariskiä.

Myöskään valtion karanteenikeskukset eivät toimi hyvin. Lain mukaan maahan saapuvien on oltava kaksi viikkoa karanteenissa. Yleensä se on vietettävä hotellissa tai valtion karanteenikeskuksessa. Lisäksi karanteeniin on joutunut ihmisiä, joilla on ollut kontakteja matkustaneiden kanssa tai jopa niitä, jotka eivät ole noudattaneet ulkonaliikkumiskieltoa tai eivät ole käyttäneet hengityssuojaimia.

Karanteenikeskuksiin joutuneet ovat kertoneet, ettei keskuksissa ole riittävästi liinavaatteita, vettä, ruokaa tai puhdistautumisvälineitä. Henkilökunta ei ole käyttänyt suojavälineitä eikä testituloksia ole kerrottu asiakkaille, HRW kertoi toukokuussa.

Keniassa oli todettu keskiviikkoon mennessä 2 989 koronavirustartuntaa. 88 ihmistä on kuollut tautiin.

Koronavirus ihmisoikeudetkansalaisoikeudetaktivismikansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikosterveys Kenia

Lue myös

Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
Kaksi naista tarkastelee tomaatteja torilla.

Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea

Malawi ei ole siirtynyt koronaeristykseen, koska oikeusistuin päätti, että valtion pitää toimittaa ensin tukea köyhille. Sitä ei ole vielä tehty. Nyt osa malawilaisista uskoo, ettei sulkua tulekaan, osa taas uskoo, että sulku on keino siirtää heinäkuun vaaleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat