Uutiset

Kriisit monimutkaistuvat, informaatiosota kiihtyy

Viestinnän rooli on nykykriiseissä tärkeämpi kuin koskaan. Toimittajien rooli on kuitenkin pienentynyt, kun kuka tahansa voi tuottaa tietoa, sanoo kansainvälisen Punaisen Ristin pääjohtaja Yves Daccord.
(Kuva: Marco Verch / cc 2.0)

Kun ääri-islamilainen al-Qaida-liike halusi takavuosina viestinsä julkisuuteen, se otti yhteyttä yleensä qatarilaiseen tv-kanavaan al-Jazeeraan. Kanava välitti tuhruisen videokuvan propagandoineen maailmalle.

Nyt Irakissa toimiva Isis-liike julkaisee YouTubessa ja Twitterissä päivittäin tietoa julmuuksistaan ilman sen kummempia välikäsiä – toimittajia ei enää kaivata.

"On vaikuttavaa, miten Isis hallitsee viestintää. Sillä ei ole käytössään samoja keinoja kuin hallituksella, mutta se kontrolloi viestintää sataprosenttisesti. Isisin valtaamilta alueilta ei tule tietoa ilman Isisiä", toteaa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) pääjohtaja Yves Daccord.

Daccord puhui eilen Suomen Punaisen Ristin järjestämässä seminaarissa median ja viestinnän muuttuvasta roolista kriisi- ja konfliktitilanteissa. Muutos on hänen mukaansa ollut viime vuosina suuri: viestinnän ja sen hallinnan merkitys on nykymaailmassa tärkeämpi kuin koskaan, mutta samaan aikaan toimittajien rooli on pienentynyt.

Heitä ei enää tarvita tuottamaan tietoa konfliktialueilta, sillä sitä virtaa ilmoille muutenkin. ICRC:nkin toiminta-alueilla lähes kaikilla on kännykkä ja netti.

"Kuka tahansa, jolla on netti, puhelin ja intressejä, voi tuottaa tietoa. Ainoa tapa, jolla viestintää voi nykyään kontrolloida, on katkaista sähköt", Daccord toteaa.

Ei pelkkiä klikkauksia

Tiedon tuottamisen helpottuminen tarkoittaa, että jokainen voi tuoda oman yksilöllisen näkemyksensä ja kokemuksensa julki. Tieto pirstaloituu, ja sen seassa on myös propagandaa, jota on liikkunut Daccordin mukaan paljon etenkin Gazan ja Ukrainan konfliktien yhteydessä. Samalla varmuus siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä, vähenee.

"Sanoisin, että kuilu informaation ja informoiduksi tulemisen välillä on suurempi kuin koskaan. Ihmiset hukkuvat informaatioon."

Siksi medialla voikin Daccordin mukaan edelleen olla rooli konfliktiuutisoinnissa. Median pitäisi hänen mukaansa uudistaa toimintaperiaatteensa ja lakata tuijottamasta pelkästään uutisvälityksen nopeuteen ja siihen, montako klikkausta uutinen saa.

"Median pitää pohtia omaa kykyään olla mukana lisäämässä monimutkaisuuden ymmärtämistä ja ihmisten hyvinvointia – ei vain osumia. Medialla voi olla rooli tiedon editoinnissa ja asioiden yhdistelyssä", hän sanoo.

Yhteisymmärrys puuttuu

Daccordin mukaan viestinnän rooli ei ole ainoa monimutkaistuva asia nykymaailmassa, vaan kriisit ja konfliktit ylipäätään ovat nykyisin hankalampia kuin aiemmin.

"Katastrofien kurittamiin ihmisiin ei vaikuta vain yksi ongelma, vaan moninkertainen paine. Meillä on yhä enemmän sekä akuutteja että kroonisia kriisejä. Näemme yhdistelmän äärimmäistä köyhyyttä, hauraita valtioita ja väkivaltaa. Kun yritämme vastata niihin, vastaamme useaan eri ongelmaan", hän kuvailee.

Daccord on huolissaan myös siitä, että maailman maita näyttää vaivaavan totaalinen yhteisymmärryksen puute. Johtajat eivät enää kykene sopimaan yhdessä isoista asioista, kuten talouskriisien tai konfliktien hoitamisesta.

"Ei näe sitä, että maat istuisivat alas ja saisivat aikaan ratkaisuja globaaleista kysymyksistä. Oikea politiikka ja diplomatia ovat kadonneet. Se on iso kysymys."

katastrofiapumediainformaatioteknologiainternettiedotusvälineettietoviestintä Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria