Uutiset

Kriisit monimutkaistuvat, informaatiosota kiihtyy

Viestinnän rooli on nykykriiseissä tärkeämpi kuin koskaan. Toimittajien rooli on kuitenkin pienentynyt, kun kuka tahansa voi tuottaa tietoa, sanoo kansainvälisen Punaisen Ristin pääjohtaja Yves Daccord.
(Kuva: Marco Verch / cc 2.0)

Kun ääri-islamilainen al-Qaida-liike halusi takavuosina viestinsä julkisuuteen, se otti yhteyttä yleensä qatarilaiseen tv-kanavaan al-Jazeeraan. Kanava välitti tuhruisen videokuvan propagandoineen maailmalle.

Nyt Irakissa toimiva Isis-liike julkaisee YouTubessa ja Twitterissä päivittäin tietoa julmuuksistaan ilman sen kummempia välikäsiä – toimittajia ei enää kaivata.

"On vaikuttavaa, miten Isis hallitsee viestintää. Sillä ei ole käytössään samoja keinoja kuin hallituksella, mutta se kontrolloi viestintää sataprosenttisesti. Isisin valtaamilta alueilta ei tule tietoa ilman Isisiä", toteaa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) pääjohtaja Yves Daccord.

Daccord puhui eilen Suomen Punaisen Ristin järjestämässä seminaarissa median ja viestinnän muuttuvasta roolista kriisi- ja konfliktitilanteissa. Muutos on hänen mukaansa ollut viime vuosina suuri: viestinnän ja sen hallinnan merkitys on nykymaailmassa tärkeämpi kuin koskaan, mutta samaan aikaan toimittajien rooli on pienentynyt.

Heitä ei enää tarvita tuottamaan tietoa konfliktialueilta, sillä sitä virtaa ilmoille muutenkin. ICRC:nkin toiminta-alueilla lähes kaikilla on kännykkä ja netti.

"Kuka tahansa, jolla on netti, puhelin ja intressejä, voi tuottaa tietoa. Ainoa tapa, jolla viestintää voi nykyään kontrolloida, on katkaista sähköt", Daccord toteaa.

Ei pelkkiä klikkauksia

Tiedon tuottamisen helpottuminen tarkoittaa, että jokainen voi tuoda oman yksilöllisen näkemyksensä ja kokemuksensa julki. Tieto pirstaloituu, ja sen seassa on myös propagandaa, jota on liikkunut Daccordin mukaan paljon etenkin Gazan ja Ukrainan konfliktien yhteydessä. Samalla varmuus siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä, vähenee.

"Sanoisin, että kuilu informaation ja informoiduksi tulemisen välillä on suurempi kuin koskaan. Ihmiset hukkuvat informaatioon."

Siksi medialla voikin Daccordin mukaan edelleen olla rooli konfliktiuutisoinnissa. Median pitäisi hänen mukaansa uudistaa toimintaperiaatteensa ja lakata tuijottamasta pelkästään uutisvälityksen nopeuteen ja siihen, montako klikkausta uutinen saa.

"Median pitää pohtia omaa kykyään olla mukana lisäämässä monimutkaisuuden ymmärtämistä ja ihmisten hyvinvointia – ei vain osumia. Medialla voi olla rooli tiedon editoinnissa ja asioiden yhdistelyssä", hän sanoo.

Yhteisymmärrys puuttuu

Daccordin mukaan viestinnän rooli ei ole ainoa monimutkaistuva asia nykymaailmassa, vaan kriisit ja konfliktit ylipäätään ovat nykyisin hankalampia kuin aiemmin.

"Katastrofien kurittamiin ihmisiin ei vaikuta vain yksi ongelma, vaan moninkertainen paine. Meillä on yhä enemmän sekä akuutteja että kroonisia kriisejä. Näemme yhdistelmän äärimmäistä köyhyyttä, hauraita valtioita ja väkivaltaa. Kun yritämme vastata niihin, vastaamme useaan eri ongelmaan", hän kuvailee.

Daccord on huolissaan myös siitä, että maailman maita näyttää vaivaavan totaalinen yhteisymmärryksen puute. Johtajat eivät enää kykene sopimaan yhdessä isoista asioista, kuten talouskriisien tai konfliktien hoitamisesta.

"Ei näe sitä, että maat istuisivat alas ja saisivat aikaan ratkaisuja globaaleista kysymyksistä. Oikea politiikka ja diplomatia ovat kadonneet. Se on iso kysymys."

katastrofiapumediainformaatioteknologiainternettiedotusvälineettietoviestintä Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä