Kriisialueiden terveystyöntekijöille lisää turvaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kriisialueiden terveystyöntekijöille lisää turvaa

Maailman terveysjärjestö parantaa tiedonkeruutaan terveystyöntekijöihin kohdistuvista hyökkäyksistä.

Mobiiliklinikka Palestiinassa. (Kuva: Physicians for Human Rights - Israel / cc 2.0)

(IPS) -- Maailman terveysjärjestö WHO parantaa tiedonkeruutaan terveystyöntekijöihin kohdistuvista hyökkäyksistä, jotka ovat yleistyneet maailman kriisialueilla.

Uutta järjestelmää testataan Keski-Afrikan tasavallassa, Syyriassa ja palestiinalaisalueilla, ja sen on määrä tulla käyttöön 2016. Järjestelmällisen tiedonkeruun avulla pyritään iskujen ennaltaehkäisyyn ja niiden vaikutusten lieventämiseen.

"Terveystyöntekijöiden suojelu on kansainvälisen yhteisön tärkeimpiä velvollisuuksia. Ilman heitä ei ole terveydenhoitoa", muistuttaa WHO:n osastopäällikkö Jim Campbell.

"Joka kerta kun lääkäri on liian peloissaan mennäkseen töihin tai sairaalaa pommitetaan tai sen tarvikkeita varastetaan, terveydenhuolto estyy", jatkaa WHO:n hanketta johtava Erin Kenney.

WHO:n tilastojen mukaan vuonna 2014 surmattiin 603 terveystyöntekijää ja 958 loukkaantui hyökkäyksissä, joita tapahtui 32 maassa.

Vuoden 2015 pahimpiin tapauksiin kuuluu Yhdysvaltain lokakuinen ilmaisku Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalaan Afganistanin Kunduzissa. Uhreja oli ainakin 30, joista 14 työntekijöitä ja 10 tunnistettuja potilaita.

YK:n mukaan lähes 60 prosenttia Syyrian sairaaloista on tuhottu kokonaan tai osittain vuodesta 2012 lähtien. Yli puolet terveydenhuollon henkilöstöstä on kuollut tai paennut.

Lisää uusi kommentti