Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Kreikan siirtolaiset yhä ahdingossa, EU:lta kaivataan lisää toimia

EU-maat lupasivat viime vuoden syyskuussa ottaa vastaan Kreikasta 66 400 turvapakanhakijaa, mutta vasta 3 054 on sijoitettu.
Siirtolaisia on saapunut Kreikassa muun muassa Lesboksen saarelle. (Kuva: Stefanie Eisenschenk / CC BY 2.0)

EU-maat ovat sijoittaneet vasta pienen osan Kreikkaan saapuneista turvapaikanhakijoista. Maalla on yhä vakavia ongelmia selvitä siirtolais- ja pakolaistaakasta, etenkin, jos EU-maat eivät lisää toimiaan, sanoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pääjohtaja Filippo Grandi.

Viime viikolla Kreikassa vierailleen Grandin mukaan EU:n pitäisi nopeuttaa laillista tuloa unionin alueelle uudelleensijoittamista sekä perheenyhdistämisiä lisäämällä. EU-maat lupasivat viime vuoden syyskuussa ottaa vastaan Kreikasta 66 400 turvapakanhakijaa, mutta vasta 3 054 on sijoitettu.

Lähikuukausina tarkoituksena on sijoittaa 3 606 lisää, mutta silti lupauksia on annettu vasta 8 003. Toimintaa on nopeutettava, Grandi sanoo järjestön tiedotteessa.

Hänen mukaansa ongelmana ovat etenkin heikot elinolosuhteet, pakolaisalueiden turvallisuus ja liian suuri väkimäärä Kreikan saarilla.

EU:n alueelle saapui Kreikan kautta viime vuonna yli 856 000 pakolaista ja siirtolaista. Tulo on hidastunut tänä vuonna muun muassa EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen seurauksena, mutta noin 50 000 ihmistä on yhä Kreikassa, ja lisää saapuu pieniä määriä päivittäin. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan elokuussa ihmisiä tuli jo kolmen ensimmäisen viikon aikana enemmän kuin heinäkuussa yhteensä.

Etenkin lasten olot ovat yhä vaikeat. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi heinäkuussa, että Kreikka sulkee yksin tulleita siirtolais- ja pakolaislapsia jopa vankiselleihin.  Unicef puolestaan sanoi viime viikolla, että lapsia on maassa jo 27 500, yksi tulleita ainakin 2 250. Vain kolmannes on päässyt asianmukaisiin suojiin.

Monet ovat menettäneet vuosia koulutuksestaan ja joutuvat nyt jälleen odottamaan tietoa tulevaisuudestaan, muistuttaa Unicefin Kreikan koordinaattori Laurent Chapuis.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Kreikka

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.