Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa
Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut. (Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0)

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on vähentynyt Afrikassa vain 15 prosenttia vuosina 1990–2013, selviää tuoreesta Afrikan kestävän kehityksen raportista.

Sen mukaan eniten köyhyydestä kärsivät naiset ja nuoret. Köyhyys kurittaa myös työssäkäyviä, sillä vaikka alueen talous on kasvanut, talouskasvu ei ole onnistunut luomaan riittävästi kunnollisia työpaikkoja, raportissa todetaan. Tilannetta pahentaa se, että alle prosentti Afrikan työttömistä saa työttömyysetuuksia ja Pohjois-Afrikkaa lukuun ottamatta vain 19 prosenttia on sosiaaliturvan piirissä. 

Mikäli Pohjois-Afrikkaa ei oteta lukuun, noin 41 prosenttia afrikkalaisista eli äärimmäisessä köyhyydessä vuonna 2013.

Raportin tarkoituksena oli selvittää, miten Afrikan maat pärjäävät YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä Afrikan oman alueellisen kehityssuunnitelman Agenda 2063:n toteuttamisessa. Afrikan myönteisiin saavutuksiin kuuluvat sen mukaan sukupuolten tasa-arvon parantuminen, äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen sekä 3G-verkon kattavuuden kasvu.

Ongelmana on raportin mukaan kuitenkin datan puute.

”Kuutta kymmenestä kestävän kehityksen tavoitteiden indikaattorista ei voi seurata Afrikassa datan puutteen vuoksi. Datajärjestelmämme vahvistaminen on välttämätöntä, ei vain seurannan vuoksi, vaan myös siksi, että voidaan tehdään tietoon perustuvia päätöksiä”, sanoo Afrikan talouskomission johtaja Vera Songwe tiedotteessa.

Raportin ovat laatineet yhteistyössä YK:n kehitysohjelma UNDP, Afrikan kehityspankki, Afrikan unionin komissio ja YK:n Afrikan talouskomissio.

Kestävän kehityksen tavoitteet kestävän kehityksen tavoitteetköyhyys Afrikka

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.