Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.

Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa

Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut. Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0.

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on vähentynyt Afrikassa vain 15 prosenttia vuosina 1990–2013, selviää tuoreesta Afrikan kestävän kehityksen raportista.

Sen mukaan eniten köyhyydestä kärsivät naiset ja nuoret. Köyhyys kurittaa myös työssäkäyviä, sillä vaikka alueen talous on kasvanut, talouskasvu ei ole onnistunut luomaan riittävästi kunnollisia työpaikkoja, raportissa todetaan. Tilannetta pahentaa se, että alle prosentti Afrikan työttömistä saa työttömyysetuuksia ja Pohjois-Afrikkaa lukuun ottamatta vain 19 prosenttia on sosiaaliturvan piirissä. 

Mikäli Pohjois-Afrikkaa ei oteta lukuun, noin 41 prosenttia afrikkalaisista eli äärimmäisessä köyhyydessä vuonna 2013.

Raportin tarkoituksena oli selvittää, miten Afrikan maat pärjäävät YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä Afrikan oman alueellisen kehityssuunnitelman Agenda 2063:n toteuttamisessa. Afrikan myönteisiin saavutuksiin kuuluvat sen mukaan sukupuolten tasa-arvon parantuminen, äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen sekä 3G-verkon kattavuuden kasvu.

Ongelmana on raportin mukaan kuitenkin datan puute.

”Kuutta kymmenestä kestävän kehityksen tavoitteiden indikaattorista ei voi seurata Afrikassa datan puutteen vuoksi. Datajärjestelmämme vahvistaminen on välttämätöntä, ei vain seurannan vuoksi, vaan myös siksi, että voidaan tehdään tietoon perustuvia päätöksiä”, sanoo Afrikan talouskomission johtaja Vera Songwe tiedotteessa.

Raportin ovat laatineet yhteistyössä YK:n kehitysohjelma UNDP, Afrikan kehityspankki, Afrikan unionin komissio ja YK:n Afrikan talouskomissio.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia