Köyhyys uhkaa yhä useampaa EU-maan lasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhyys uhkaa yhä useampaa EU-maan lasta

Jopa 27 miljoonaa lasta Euroopan unionissa on vaarassa tippua köyhyyteen, sanoo Pelastakaa Lapset.

Talouskriisi on lisännyt köyhyysuhan alla elävien lasten määrää Euroopan unionissa lähes miljoonalla vuosina 2008 - 2012, käy ilmi eurooppalaisten Pelastakaa Lapset -järjestöjen yhteisraportista.

Raportin mukaan köyhyyden ja sosiaalinen syrjäytymisen vaarassa on jopa 28 prosenttia kaikista EU:n jäsenvaltioiden alle 18-vuotiaista eli yhteensä 27 miljoonaa lasta.

Lapsiköyhyys on lisääntynyt erityisesti matalasti koulutettujen perheissä. Vajaatyöllistettyjen vanhempien lapsilla on yli puolet suurempi syrjäytymisvaara täystyöllistettyjen vanhempien lapsiin verrattuna, raportissa sanotaan.

Kaikkein pahin tilanne on Romaniassa ja Bulgariassa, jossa köyhyys uhkaa yli puolta lapsista, mutta myös Kreikassa, Unkariassa ja Latviassa yli kolmannes lapsista on syrjäytymisvaarassa.

Tätä nykyä köyhyydessä eläviä lapsia on raportin mukaan entistä enemmän myös Pohjoismaissa. Suomessa köyhyys ja syrjäytyminen uhkaa 15 prosenttia alle 18-vuotiaista.

Pelastakaa Lasten mukaan maissa, joissa köyhyysuhkaa esiintyy yleisimmin, on esillä selvää epätasa-arvoa työmarkkinoilla sekä epäonnistumista sosiaaliturvan tulonsiirtojen ohjaamisessa vähäosaisimpien lasten eduksi. Järjestö suositteleekin suuntamaan tulonsiirtoja suoraan esimerkiksi asumiseen, työllisyyden lisäämiseen, työttömyyskorvauksiin ja peruspalveluihin.

"Lasten köyhyyden nujertaminen vaatii oikeita poliittisia ratkaisuja, jotka parantavat lasten tilannetta välittömästi ja pitkäkestoisesti. Hyviä poliittisia valintoja voivat tehdä niin rikkaat kuin köyhät maat", Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia