Köyhyys ajaa Tansanian lapsia avioon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhyys ajaa Tansanian lapsia avioon

Vanhemmat pakottavat alaikäiset tytöt naimisiin päästäkseen huolehtimasta heistä ja lapsenlapsistaan, kertoo asiantuntija.

(IPS) -- Tansanian köyhällä Shinyangan alueella vanhemmat saattavat yllyttää tyttäriään laiminlyömään koulutyönsä, jotta opintie katkeaa ja tyttö voidaan naittaa.

"Jotkut vanhemmat ovat kiinnostuneempia sulhasen maksamasta morsiusrahasta kuin tyttärensä koulunkäynnistä", vahvistaa Dar es Salaamin sosiaalityön laitoksen opettaja Leah Omari.

"Avaintekijä on köyhyys. Vanhemmat pakottavat alaikäiset tytöt naimisiin päästäkseen huolehtimasta heistä ja lapsenlapsistaan", selittää naisten oikeuksia ajavan Tamwa-järjestön johtaja Eda Sanga.

Tansaniassa joka kuudes tyttö tulee raskaaksi 15–19-vuotiaana. Laki sallii tyttöjen mennä naimisiin 15-vuotiaana vanhempien tai tuomioistuimen suostumuksella.

11 lehmää morsiamesta

Shinyangassa asuva Maria oli juuri täyttänyt 16, kun isä päätti naittaa hänet 20 vuotta vanhemmalle miehelle. Morsiamen hinnaksi oli sovittu 11 lehmää.

"Naimisiinmenon sijasta halusin käydä koulua ja opiskella lääkäriksi", kertoo Maria, joka karkasi kotoa ja pakeni tätinsä luo. Hän halusi välttää isonsiskonsa kohtalon. Moniavioiselle miehelle naitettu sisar menehtyi synnytykseen neljä vuotta sitten.

Marian tilannetta mutkisti se, että pian paettuaan hän huomasi olevansa raskaana. Lapsen isä on kotikylän poika, joka kuljetti Mariaa pyörällään koulumatkat.

Maria jäi tätinsä luo tietäen, ettei hänen isänsä ottaisi aviotonta vauvaa elätettäväkseen. "Onneksi tätini oli tukenani."

Koulutusta tarvitaan

Nyt 18-vuotias Maria on saanut mahdollisuuden jatkaa opintojaan YK:n kasvatusjärjestön Unescon kurssilla, joka tarjoaa ammattikoulutusta Shinyangan teiniäideille. "Ehkä voin vielä joskus toteuttaa unelmani ja valmistua lääkäriksi", hän toivoo.

Japanin rahoittama koulutushanke alkoi vuonna 2011, ja kursseilta on valmistunut yli 200 tyttöä.

"Koulutus on ainoa keino auttaa tyttöjä tekemään järkeviä ratkaisuja ja parantamaan elinolojaan", vakuuttaa Unescoa Tansaniassa edustava Zulmira Rodrigues.

Hän painottaa, että lisääntymisterveyteen liittyviä kysymyksiä pitää opettaa tytöille jo varhain, sillä tiedon puute altistaa heitä seksuaaliselle väkivallalle ja ei-toivotuille raskauksille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia