Uutiset

"Köyhyyden poistava" kanavahanke herättää epäilyksiä Nicaraguassa

Asukkaat ovat nousseet vastarintaan, sillä heitä aiotaan siirtää pois kananavan tieltä. Yksi heistä on Francisca Ramírez, jonka turvallisuudesta jopa EU on huolissaan.
Nicaraguassa on järjestetty kymmeniä marsseja kanavahanketta vastaan. Kuvan kulkue saapui Karibian rannikolta etelästä pääkaupunkiin Managuaan. (Kuva: Carlos Herrera / IPS)

(IPS) -- Ei ole ihan tavallista, että Euroopan parlamentti huolestuu yksittäisen talonpoikaisnaisen kohtalosta Nicaraguassa. Francisca Ramírezille niin kävi, ja syynä on hänen kamppailunsa kotimaansa valtavaa kanavahanketta vastaan.

Alkuperäisväestöön kuuluva Ramírez, 40, on asunut ikänsä Nueva Guinean maaseutukunnassa Caribe Surin autonomisella alueella 280 kilometrin päässä pääkaupungista Managuasta. Seudulla käytiin kovia taisteluja Nicaraguan sisällissodan (1979–1990) aikana.

Ramírez on tehnyt työtä lapsesta asti. Hän avioitui 18-vuotiaana ja sai viisi lasta. Perheen olot kohenivat kohtuullisesti, ja Ramírez sanoo olleensa tyytyväinen elämäänsä vuoteen 2013 asti.

Silloin alkoi tihkua uutisia suuresta kanavahankkeesta. "Siitä kerrottiin radiossa, ja kiinnostuin, koska sen sanottiin poistavan köyhyyden", Ramírez kertoo.

Kylä jäisi veden alle

Atlantin ja Tyynenmeren yhdistävästä kanavasta on määrä tulla 276 kilometriä pitkä ja lähes neljä kertaa Panaman kanavan mittainen. Reitti kulkee 105 kilometriä Nicaraguajärvessä.

Presidentti Daniel Ortegan vasemmistohallitus antoi jättiurakan kiinalaiselle HKND-yhtiölle vuonna 2014. Ramírez kaipasi tietoja kyläänsä liippaavasta hankkeesta, mutta kukaan ei vastannut hänen kysymyksiinsä.

Eräänä päivänä poliisit ja sotilaat saattoivat kylään viranomaisten ja kiinalaisfirman edustajia, jotka ryhtyivät tekemään mittauksia. Kyläläisille kerrottiin, että asukkaat siirretään kanavan tieltä muualle.

Vain kolme vuotta koulua käyneellä Ramírezilla oli vaikeuksia ymmärtää lakia 840, joka mahdollisti liki 50 miljardin euron suurhankkeen. Se tuli kuitenkin selväksi, että kyläläisten maista korvattaisiin "valtion asianmukaiseksi katsoma hinta".

Takarivistä liikkeen johtoon

"Ensin hankkeen uskottiin tuovan kehitystä, mutta koko yhteisö nousi vastarintaan, kun kiinalaiset tulivat turvallisuusjoukkojen kanssa", Ramírez kertoo.

Talonpojat kieltäytyivät luovuttamasta maitaan, ja viranomaiset vastasivat sortotoimilla, hän jatkaa.

Ramírez liittyi kanavan vastaiseen kansalaisliikkeeseen. Hän marssi mielenosoituksissa johtajien takana, kunnes painostus ja uhkailu harvensi näiden rivejä niin, ettei eteen jäänyt ketään. Ramírez on johtanut jo yli 90:tä marssia.

Kanavaliikkeestä on kasvanut suurin presidentti Ortegaa vastustava voima hänen nykyisellä, kymmenen vuotta jatkuneella valtakaudellaan, ja hän on siitä tietoinen, sosiologi Oscar René Vargas arvioi.

Yli 200 liikkeeseen osallistunut talonpoikaa on pidätetty ja satakunta on saanut fyysisiä vammoja alueella, jonka valtio on muuttanut sotatantereeksi.

Oikeudet ja henki uhattuina

Amerikan valtioiden järjestön pääsihteeri Luis Almagro vieraili joulukuussa Nicaraguassa keskustellakseen Ortegan kanssa maan demokratian tilasta. Myös Ramírez halusi tavata Almagron, mutta poliisi yritti estää sen piirittämällä kylän ja rikkomalla sinne johtavan sillan.

Ramirez lähti salaa pääkaupunkiin. Kahlaamalla joen poikki ja matkustamalla piilossa kuorma-autossa hän pääsi lopulta kertomaan Almagrolle kylänsä koettelemuksista.

"Ortegan hallitus on loukannut kaikkia Francisca Ramírezin ja häntä seuraavien talonpoikien oikeuksia. Pelkäämme, että myös hänen henkensä on vaarassa", Nicaraguan ihmisoikeuskeskuksen edustaja Gonzalo Carrión sanoo.

Huoli kantautui Euroopan parlamenttiin, joka tuomitsi 16. helmikuuta Nicaraguan heikkenevän ihmisoikeustilanteen ja mainitsi erikseen Francisca Ramírezin tapauksen.

Nicaraguan hallitus vakuuttaa, että kanavahanke jatkuu, vaikka se on ollut jo vuoden jumissa. Hallituksen mukaan kanava tekee lopun köyhyydestä, josta kärsii 40 prosenttia Nicaraguan 6,2 miljoonasta asukkaasta.

kehityspolitiikkaaktivismitalous Nicaragua Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset