Uutiset

"Köyhyyden poistava" kanavahanke herättää epäilyksiä Nicaraguassa

Asukkaat ovat nousseet vastarintaan, sillä heitä aiotaan siirtää pois kananavan tieltä. Yksi heistä on Francisca Ramírez, jonka turvallisuudesta jopa EU on huolissaan.
Nicaraguassa on järjestetty kymmeniä marsseja kanavahanketta vastaan. Kuvan kulkue saapui Karibian rannikolta etelästä pääkaupunkiin Managuaan. (Kuva: Carlos Herrera / IPS)

(IPS) -- Ei ole ihan tavallista, että Euroopan parlamentti huolestuu yksittäisen talonpoikaisnaisen kohtalosta Nicaraguassa. Francisca Ramírezille niin kävi, ja syynä on hänen kamppailunsa kotimaansa valtavaa kanavahanketta vastaan.

Alkuperäisväestöön kuuluva Ramírez, 40, on asunut ikänsä Nueva Guinean maaseutukunnassa Caribe Surin autonomisella alueella 280 kilometrin päässä pääkaupungista Managuasta. Seudulla käytiin kovia taisteluja Nicaraguan sisällissodan (1979–1990) aikana.

Ramírez on tehnyt työtä lapsesta asti. Hän avioitui 18-vuotiaana ja sai viisi lasta. Perheen olot kohenivat kohtuullisesti, ja Ramírez sanoo olleensa tyytyväinen elämäänsä vuoteen 2013 asti.

Silloin alkoi tihkua uutisia suuresta kanavahankkeesta. "Siitä kerrottiin radiossa, ja kiinnostuin, koska sen sanottiin poistavan köyhyyden", Ramírez kertoo.

Kylä jäisi veden alle

Atlantin ja Tyynenmeren yhdistävästä kanavasta on määrä tulla 276 kilometriä pitkä ja lähes neljä kertaa Panaman kanavan mittainen. Reitti kulkee 105 kilometriä Nicaraguajärvessä.

Presidentti Daniel Ortegan vasemmistohallitus antoi jättiurakan kiinalaiselle HKND-yhtiölle vuonna 2014. Ramírez kaipasi tietoja kyläänsä liippaavasta hankkeesta, mutta kukaan ei vastannut hänen kysymyksiinsä.

Eräänä päivänä poliisit ja sotilaat saattoivat kylään viranomaisten ja kiinalaisfirman edustajia, jotka ryhtyivät tekemään mittauksia. Kyläläisille kerrottiin, että asukkaat siirretään kanavan tieltä muualle.

Vain kolme vuotta koulua käyneellä Ramírezilla oli vaikeuksia ymmärtää lakia 840, joka mahdollisti liki 50 miljardin euron suurhankkeen. Se tuli kuitenkin selväksi, että kyläläisten maista korvattaisiin "valtion asianmukaiseksi katsoma hinta".

Takarivistä liikkeen johtoon

"Ensin hankkeen uskottiin tuovan kehitystä, mutta koko yhteisö nousi vastarintaan, kun kiinalaiset tulivat turvallisuusjoukkojen kanssa", Ramírez kertoo.

Talonpojat kieltäytyivät luovuttamasta maitaan, ja viranomaiset vastasivat sortotoimilla, hän jatkaa.

Ramírez liittyi kanavan vastaiseen kansalaisliikkeeseen. Hän marssi mielenosoituksissa johtajien takana, kunnes painostus ja uhkailu harvensi näiden rivejä niin, ettei eteen jäänyt ketään. Ramírez on johtanut jo yli 90:tä marssia.

Kanavaliikkeestä on kasvanut suurin presidentti Ortegaa vastustava voima hänen nykyisellä, kymmenen vuotta jatkuneella valtakaudellaan, ja hän on siitä tietoinen, sosiologi Oscar René Vargas arvioi.

Yli 200 liikkeeseen osallistunut talonpoikaa on pidätetty ja satakunta on saanut fyysisiä vammoja alueella, jonka valtio on muuttanut sotatantereeksi.

Oikeudet ja henki uhattuina

Amerikan valtioiden järjestön pääsihteeri Luis Almagro vieraili joulukuussa Nicaraguassa keskustellakseen Ortegan kanssa maan demokratian tilasta. Myös Ramírez halusi tavata Almagron, mutta poliisi yritti estää sen piirittämällä kylän ja rikkomalla sinne johtavan sillan.

Ramirez lähti salaa pääkaupunkiin. Kahlaamalla joen poikki ja matkustamalla piilossa kuorma-autossa hän pääsi lopulta kertomaan Almagrolle kylänsä koettelemuksista.

"Ortegan hallitus on loukannut kaikkia Francisca Ramírezin ja häntä seuraavien talonpoikien oikeuksia. Pelkäämme, että myös hänen henkensä on vaarassa", Nicaraguan ihmisoikeuskeskuksen edustaja Gonzalo Carrión sanoo.

Huoli kantautui Euroopan parlamenttiin, joka tuomitsi 16. helmikuuta Nicaraguan heikkenevän ihmisoikeustilanteen ja mainitsi erikseen Francisca Ramírezin tapauksen.

Nicaraguan hallitus vakuuttaa, että kanavahanke jatkuu, vaikka se on ollut jo vuoden jumissa. Hallituksen mukaan kanava tekee lopun köyhyydestä, josta kärsii 40 prosenttia Nicaraguan 6,2 miljoonasta asukkaasta.

kehityspolitiikkaaktivismitalous Nicaragua Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.