Köyhien markkinat houkuttavat yrityksiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhien markkinat houkuttavat yrityksiä

Yritykset haluavat pelastaa maailman liiketoiminnalla.

BOP-liiketoiminta kohdistuu köyhien markkinoille. Kuvassa linssien viljelijä Intiassa. (Kuva: Gates Foundation / cc 2.0)

Yhä useampi yritys on kiinnostunut liiketoiminnasta, jossa pyritään yhtä aikaa liikevoittoihin ja köyhyyden vähentämiseen, kertoo global.finland.fi.

Ilmiötä tutkivan Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professorin Minna Halmeen mukaan maailmalla on nykyisin noin parisataa BOP- eli Base of Pyramid -toimintamallia. Ajatuksena on, että yritykset pääsevät uusille markkinoille ja köyhät saavat mahdollisuuden päästä köyhyydessä.

Toiminnassa ovat mukana myös kehitysyhteistyöjärjestöt. Esimerkiksi Sri Lankan World Vision tekee yhteistyötä, jossa yritykset tarjoavat viljelijöille siemeniä ja koulutusta. Viljelijät saavat tuloja ja yritykset myyntiin haluamiaan tuotteita.

Ilmiössä on myös riskinsä, mutta Suomen World Visionin toiminnanjohtajan Tiina Saukon mukaan järjestöillä ei ole varaa olla poissa maailman parantamista käsittelevästä keskustelusta.

"Yritykset menevät joka tapauksessa sinne, missä on rahaa. Voimme pistää päämme pensaaseen tai lähteä vaikuttamaan siihen, että liiketoiminta olisi esimerkiksi luonnontaloudellisesti kestävämpää kuin nykyisin."

Lisää uusi kommentti