Köyhät jäävät julkisten internet-palvelujen ulkopuolelle Yhdysvalloissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhät jäävät julkisten internet-palvelujen ulkopuolelle Yhdysvalloissa

Köyhät ja huono-osaiset eivät pysty hyödyntämään internetin kautta tarjottuja julkisia palveluja Yhdysvalloissa, osoittavat viime aikoina tehdyt tutkimukset. Maan 275 miljoonasta asukkaasta arviolta jopa yli 120 miljoonaa on tietoverkon ulkopuolella. Syynä on useimmiten köyhyys, heikko koulutuspohja tai kielitaidon puute.

Tuoreimman tutkimuksen laati Darrell West Brownin yliopistossa. Westin mukaan köyhiä syrjivä digikuilu on totisinta totta myös informaatioteknologian ihmemaassa Yhdysvalloissa. Arvion mukaan maan 275 miljoonasta asukkaasta yli 120 miljoonaa on tietoverkon ulkopuolella. Syynä on useimmiten köyhyys tai heikko koulutuspohja.

Julkisen hallinnon webbisivut ovat Westin mukaan liian vaikeatajuisia suurelle yleisölle. Sivujen tekstit on keskimäärin kirjoitettu ihmisille, jotka ovat käyneet 11 vuotta koulua. Peräti 63 prosenttia sivuista edellyttää 12:n tai useamman vuoden oppimäärää.

Tilastojen mukaan puolet amerikkalaisista ymmärtää kuitenkin korkeintaan kahdeksasluokkalaisille laadittuja tekstejä.

Westin mukaan lukemisvaikeuksiin törmätään erityisesti sellaisilla hallinnon nettisivuilla, joilla olevat tiedot olisivat hyödyksi köyhimmille ja vähiten koulutetuille.

Tietoverkkoon pääsyä rajoittaa myös kieli. Ainoastaan 13 prosenttia Yhdysvaltain julkisista sivustoista on kaksikielisiä, useimmiten toisena kielenä on espanja.

Tuoreen väestönlaskennan mukaan yli 25 miljoonaa amerikkalaista puhuu kotonaan jotain muuta kieltä kuin englantia. Latinot ovat nousseet afrikkalaisten ohi suurimmaksi vähemmistöksi.

Omat lisäongelmansa netin käytössä on vammaisilla, joiden erityisvaatimuksia ei Westin mukaan ole likimainkaan täytetty.

Julkisten palvelujen saatavuus internetin kautta maailmanlaajuisesti on yksi keskeinen keskustelunaihe joulukuussa Genevessä järjestettävässä YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksessa (WSIS).

"Kyse on upeasta ja historiallisesta mahdollisuudesta, jota ei pidä heittää hukkaan. Sitä voi verrata kirjapainotaidon keksimiseen, kunhan varmistetaan että julkinen nettipalvelu on tarjolla kaikille", West hehkuttaa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia