"Kovat kundit eivät osta seksiä" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Kovat kundit eivät osta seksiä"

Intiassa kampanjoidaan prostituutiota vastaan, muttei ilman soraääniä, kirjoittaa Sujoy Dhar.

Intiassa on viime aikoina osoitettu laajasti mieltä raiskauksia vastaan, mutta myös prostituutiota vastustava kansanliike on kasvussa.

Entinen seksityöläinen Rubiya Bibi, 42, hankkii nyt elantonsa myymällä valmistamaansa ruokaa. Hän osallistuu myös prostituutiota vastustavaan kampanjaan Kolkatassa.

"Köyhyys pakotti minut seksikauppaan, mutta sen syövereissä kurjuus vain paheni. Yritin paeta 18-vuotiaana, mutta jäin kiinni, ja minut pahoinpideltiin. Bordellinpitäjille ei ollut lupa sanoa ei", Bibi muistelee.

"Elannon hankkiminen sairaalle miehelle ja vammaiselle pojalle ei ole nytkään helppoa", hän jatkaa.

Epävirallinen arvio seksityöläisten määrästä Intiassa on kolme miljoonaa, josta lapsia reilu miljoona. Yhdysvaltain ulkoministeriö luokittelee Intian kansainvälisen ihmiskaupan lähtö-, kohde- ja läpikulkumaaksi.

Huomio seksin ostajaan

Kovat kundit eivät osta seksiä -kampanjan aloittivat viime vuonna opiskelijat läntisessä Punen kaupungissa.

Kampanja vastustaa ajatusta, että naisia voi ostaa ja myydä, mutta haluaa samalla lopettaa prostituoitujen syyllistämisen. Siksi vaaditaan lakia, joka rankaisee parittajia ja asiakkaita.

Liikehdintä levisi ensin yliopistokampukselta toiselle. Kolkatassa opiskeleva Anuja Bhojnagarwala kutsui ihmiskauppaa vastustavan Apne Aap -järjestön edustajat laitokselleen selostamaan asiaa.

"Tiedän, ettei prostituution hävittäminen ole helppoa. Se ei onnistu, ellei naisille tarjota muuta leipäpuuta", Bhojnagarwala pohtii.

Lakimuutoksen puolesta

Apne Aap -järjestön perustaja Ruchira Gupta valittaa, että Intian nykyinen lainsäädäntö kriminalisoi seksikaupan uhrit ja antaa hyväksikäyttäjille vapaat kädet.

Järjestö luovutti hiljan Intian presidentille yli 10 000 nimen vetoomuksen lakimuutoksen puolesta.

"Saimme naisten ja lasten kehityksen ministeriöstä kirjeen, jossa esityksemme luvattiin ottaa huomioon", Gupta iloitsee.

Hän toivoo sen raivaavan tietä sekä lain että ajattelutapojen muutokselle.

Elinkeino vaarassa

Kaikki eivät kuitenkaan kannata seksin oston kriminalisointia. Soraääni kuuluu seksityöläisten perustamasta Durbar Mahila Samanwaya -komiteasta, jossa on 65 000 jäsentä.

"Seksin oston kriminalisointi on hyökkäys seksityöläisten elinkeinoa vastaan", komitean sihteeri Bharatu Dey sanoo.

"Mekin vastustamme alaikäisten tyttöjen kauppaa. Vuodesta 2000 lähtien olemme pelastaneet 941 prostituutioon pakotettua tyttöä. Se on alan itsesääntelyä", Dey selittää.

Hänen mukaansa bordellien kieltäminen lopettaisi järjestön menestyksekkään työn aidsia vastaan.

Kampanjointi Kolkatassa nosti seksityöläisten kondomien käytön vuoden 1990 kahdesta prosentista 90 prosenttiin vuonna 1998. Bordellien sulkeminen veisi seksikaupan maan alle ja kiihdyttäisi seksitautien leviämistä, Dey varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia