Koulutyttö it-guruna Hondurasissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulutyttö it-guruna Hondurasissa

16-vuotias Cinthia Padilla on opettanut it-taitoja yli 60 nuorelle ja lukuisille aikuisille.

(IPS) -- Hondurasilainen Cinthia Padilla, 16, oppi muutama vuosi sitten käyttämään tietokonetta. Sen jälkeen hän on opettanut it-taitoja kymmenille kylänsä asukkaille.

Tytön isä Óscar Padilla johtaa syrjäistä kyläyhteisöä Pohjois-Hondurasin Plan Grandessa. Kylän asukkaat kuuluvat garifuna-kansaan, joka on syntynyt Afrikasta tuotujen orjien ja Karibian intiaanien sekoittuessa.

Óscar Padilla on tuonut kylään ympäristöystävällisen sähkön. Vuonna 2011 YK:n ympäristöjärjestön tuella rakennettiin Matíasjokeen pienvoimala ja kylä sitoutui huolehtimaan ympäristön metsistä.

Cinthia kulki isänsä mukana kyläkokouksissa. "Isä kehotti minua jäämään kotiin, mutta halusin oppia asioita. Kylään tuli myös it-hanke, josta sain perustaidot."

"Neljä vuotta sitten sain käytetyn tietokoneen pääkaupungista ja olen sen jälkeen kouluttanut yli 60 nuorta ja lukuisia aikuisia. Helppoa se ei ollut: kuka nyt uskoisi nuorta tyttöä?" hän hymyilee.

Isona insinööriksi

Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Cinthia haaveilee it-alan insinööriopinnoista auttaakseen 500 asukkaan kyläänsä kehittymään ja hyödyntämään teknologiaa ympäristönsuojelussa.

Jo nyt paikalliset kalastajat hyötyvät Cinthian opeista tehdessään kauppaa netin välityksellä. Santa Fen kuntaan kuuluva Plan Gande sijaitsee Karibianmeren rannalla vuorten saartamana, ja sinne pääsee vain veneellä.

Cinthia on ideoinut kouluopetuksen avuksi sähköisen opetusalustan. Se valistaa nuoria sukupuoliasioista teiniraskauksien torjumiseksi. Hanketta tukee Hondurasin kestävän kehityksen verkosto.

Santa Fen pormestari Noel Ruíz innostui opetusalustasta ja onnistui saamaan sille 45 000 euroa YK:n ympäristöohjelman Unepin pienhanketukea. Opetus laajenee ensi vuonna koko Santa Fen kuntaan ja naapuriin Balfateen.

Joka neljäs teini on äiti

Pilottivaiheen nähneet Plan Granden opettajat ovat tyytyväisiä uuteen opetusalustaan, sillä teiniraskaudet ovat garifuna-kansan keskuudessa yleisiä. Koko Hondurasissa joka neljäs tyttö tulee äidiksi 15–19-vuotiaana.

Myös oppilaat ovat innoissaan. "Tykkään pelin avulla oppimisesta ja siitä, että tytöt eivät rakastu ja tule raskaaksi liian nuorena", vakuuttaa kahdeksanvuotias koulupoika Javier Alexander Ramos.

Pormestari Ruíz kävi syyskuussa Plan Grandessa muuraamassa uuden tietokoneluokan peruskiven.

"Täkäläiset yhteisöt ovat väheksyttyjä, mutta Plan Granden toiminta ansaitsee kaiken tuen. Uuteen luokkaan tulee nettiyhteys ja kaikki muu tarvittava, koska haluamme, että tytöt voivat täälläkin jonakin päivänä sanoa: nyt olen valmis äidiksi", Ruíz lausui.

Cinthia on puolestaan aloittanut uuden kampanjan, jossa hän pyytää kylälleen lahjoituksina tietokoneita. Vanhatkin kelpaavat, sillä hän on oppinut myös korjaamaan niitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia