Koulutustilastot ovat jumittaneet yli vuosikymmenen – Unesco: Nykymenolla 12 miljoonaa lasta ei pääse koskaan kouluun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulutustilastot ovat jumittaneet yli vuosikymmenen – Unesco: Nykymenolla 12 miljoonaa lasta ei pääse koskaan kouluun

Köyhissä maissa 19 prosenttia 6–11-vuotiaista on poissa koulusta, rikkaissa taas vain kaksi prosenttia, käy ilmi Unescon tilastoista.

Koululaisia pulpettien ääressä

Koululaisia luokkahuoneessa Gaossa Malissa vuonna 2014. Kuva: Marco Dormino / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin 258 miljoonaa 6–17-vuotiasta lasta ei käy koulua, kertoo YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco.

Koulua käymättömien määrä putosi hieman viime vuonna edellisvuodesta, mutta Unescon mukaan kyse on lähinnä metodieroista tilastoissa. Todellisuudessa koulunkäyntitilastot ovat jumittaneet paikallaan jo yli vuosikymmenen eikä koulun ulkopuolella olevien lasten määrä ole juurikaan vähentynyt.

Syyksi on aiemmin arvioitu esimerkiksi konflikteja.

”Meillä on vain 11 vuotta aikaa toteuttaa lupaus, jonka mukaan kaikki lapset ovat koulussa ja oppivat. Uudet tilastot kuitenkin osoittavat vuosi toisensa jälkeen, että tilanne pysyy samana”, varoittaa Unescon tilastokeskuksen johtaja Silvia Montoya tiedotteessa.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu, että kaikki lapset pääsevät kouluun vuonna 2030. Ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä tilanne voi kuitenkin olla sama kuin nytkin: yksi kuudesta lapsesta ei pääse ala- tai yläkouluun.

Lisäksi Unesco erottaa varoittaa, että ilman välittömiä toimenpiteitä noin 12 miljoonaa lasta ei pääse kouluun koskaan. Heistä yhdeksän miljoonaa on tyttöjä.

Järjestö on huolissaan myös rikkaiden ja köyhien maiden välisistä eroista. Köyhissä maissa 19 prosenttia 6–11-vuotiaista on poissa koulusta, rikkaissa taas vain kaksi prosenttia.

”Haasteet eivät kuitenkaan ole väistämättömiä. Tarvitaan yhdistelmä tehokasta toimintaa ja suurempaa rahoitusta. Jokaisen hallituksen sitoutumista tarvitaan, jotta työ saadaan tehtyä”, Montoya sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia