Koulutettujen naisten huivinkäyttö oudoksuttaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulutettujen naisten huivinkäyttö oudoksuttaa

Naisten huivin tai burkan käyttö ei ole ongelmatonta islamilaisessa Pakistanissakaan. Osa kaupunkien koulutetuista naisista valitsee silti peittävän asun omasta tahdostaan.

Naisten huivin tai burkan käyttö ei ole ongelmatonta islamilaisessa Pakistanissakaan. Osa kaupunkien koulutetuista naisista valitsee silti peittävän asun omasta tahdostaan.

Etelä-Aasian musliminaiset ovat käyttäneet koko ruumiin peittävää burkaa vuosisatojen ajan. Perinteistä pukeutumista edustavat myös kasvot näkyviin jättävä hijab-huivi ja koko vartalon verhoava abaya-kaapu.

Nyky-Pakistanissa niitä käyttävät naiset haluavat yleensä viestiä nöyrää ja uskonnollista asennettaan. Ympäristö kuitenkin yhdistää ne usein ääri-islamilaisuuteen.

Asu herättää kysymyksiä


Ansa Khan ei saanut avattua pankkitiliä, koska hän oli peittänyt kasvonsa. Pankki halusi tarkistaa Khanin henkilöyden kasvoista, mutta paikalla ei olut yhtään naisvirkailijaa sitä tekemään.

Eräältä hijabia käyttävältä toimittajalta tivattiin työhaastattelussa, pystyykö hän sopeutumaan lehden vapaamieliseen ilmapiirin.

"Ihmiset muuttavat pidättyväisiksi lähelläni. He nauravat vähemmän ja kuiskailevat enemmän", päähuivia ja abayaa käyttävä Farahnaz Moazzam kertoo.

Naisille Koraania opettava Moazzam listaa hänelle tehtyjä kysymyksiä: "Vitsailetko koskaan? Teetkö virheitä? Mistä perheessäsi jutellaan? Suututko ikinä? Katsotko televisiota?"

Terroristi tai pyhimys


Khanin mukaan ennakkoluulot voivat johtua osin vuoden 2007 tapahtumasta, jossa 6 500 hunnutettua naista Jamia Hafsan seminaarista osoitti mieltään hallitusta vastaan. Sotilaat tukahduttivat protestin, ja useita naisia kuoli.

Toisaalta naisten peittävät asut yhdistetään herkästi Pakistania vanhoillisempiin yhteiskuntiin, kuten Saudi-Arabiaan ja talebanien ajan Afganistaniin.

Moazzamia kiusaa se, että jos nainen noudattaa uskontonsa pukeutumissääntöjä, häntä aletaan pitää jonkinlaisena pyhimyksenä.

Touba Naeem, 27, on käyttänyt hijabia kahdeksan vuotta. Hän on yhä sinkku ja epäilee, että asu verottaa hyviä avioliittotarjouksia.

Moni huivia käyttävä nainen kertoo perheensä vastustaneen ratkaisua. "Isoveljeni veti aina huivin päästäni ihmisjoukossa", eräs nainen sanoo.

Toinen nuori nainen ryhtyi käyttämään hijabia ja abayaa avioiduttuaan, mikä suututti hänen seurapiireihin kuuluvan miehensä.

"Hän kieltäytyi esittelemästä minua ystävilleen ja istumasta vieressäni kutsuilla, koska häntä hävetti." Naisen mukaan mies on sittemmin tottunut tilanteeseen.

Muotivaatteet hunnun alla


Naiset pitävät kiinni oikeudestaan valita asunsa. Se perustellaan uskolla, mutta myös mukavuudella: ulkonäköhuolet unohtuvat ja voi keskittyä muihin asioihin.

"En tunne enää itseäni tuotteeksi tai objektiksi", Moazzam sanoo.

Hänen mielestään naisten ei pitäisi viettää huivin alla "jatkuvaa tukka huonosti -päivää".

"Pitää näyttää hyvältä ja huolehtia itsestään perheen ja varsinkin itsensä takia. Nautin edelleen muodista, koruista ja kampauksista, mutta ihmisten keskellä haluan pitää ne piilossa", Moazzam selittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia