Kouluruoka maistuu El Salvadorissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kouluruoka maistuu El Salvadorissa

Kouluruoan tarjoaminen alkoi kokeilusta, mutta on sittemmin levinnyt jo 215 maaseutukouluun. Ravitsevasta ruoasta hyötyy jo yli 70 000 oppilasta.

Viisi tyttöä tarjoilee ruokaa ja pari heistä syö melonia.

El Salvadorin Atiquizayan kunnan Pepenancen koulu on ollut alusta asti mukana ravitsevaa kouluruokaa tarjoavassa hankkeessa ja saanut onnistumisestaan kansainvälisen palkinnon. Kuva: Edgardo Ayala / IPS.

Kolmessa koulussa El Salvadorin maaseudulla alettiin viisi vuotta sitten tarjota terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Menestyksekästä kokeilua kopioidaan nyt eri puolilla maata.

Oppilaiden suhtautuminen kouluruokaan muuttui tyystin uuden, kymmenen ravitsevaa ateriaa käsittävän, ruokalistan ansiosta, Atiquizayan kunnan Pepenancen alueen koulujohtaja José Antonio Tespan vakuuttaa. Kokeilu alkoi sieltä vuonna 2013.

Kokeilu on sittemmin levinnyt jo 215 maaseutukouluun, ja siitä hyötyy yli 70 000 oppilasta. Hanke oli päättymässä viime vuoden lopussa, mutta hyvien tulosten vuoksi sitä päätettiin jatkaa. Se on osa YK:n ruokajärjestön FAOn ja Brasilian valtion tukemaa Kestävä koulu -ohjelmaa Latinalaisen Amerikan maissa.

Monipuolista lähiruokaa

Vuoden 2014 kansallisen terveystutkimuksen mukaan 6,4 miljoonan asukkaan El Salvadorin alle viisivuotiaista lapsista 14 prosenttia kärsi kroonisesta aliravitsemuksesta. Latinalaisen Amerikan maissa osuus on keskimäärin 11,6 prosenttia, Maailman terveysjärjestö WHO raportoi 2015.

Kouluaterioiden raaka-aineiden hankkiminen lähiseudun tuottajilta on olennainen osa hanketta. ”Koululaisten ravitsemuksen ohella kohennamme paikallista taloutta”, Tespan muistuttaa.

Pepenancen koulun keittäjä Rosa Delmy Fajardo on innoissaan parantuneista raaka-aineista: nyt saatavilla on hedelmiä, vihanneksia ja munia, kun ennen oli käytettävissä lähinnä öljyä, riisiä, papuja, sokeria ja maitoa.

Kymmenen aterian listalla oli Fajardolle uusia ruokalajeja, kuten riisistä ja kananmunista valmistettava ”kiinalainen riisi”. ”Kun laitan sitä, oppilaat syövät joka murun.”

Vanhemmat mukana

Pepenancen onnistunut kokeilu sai loppuvuodesta Brasilian keskuspankin säätiön kansainvälisen palkinnon. Niitä myönnetään osallistaville hankkeille, jotka liittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen.

”Olen todella ylpeä tästä palkinnosta”, 46-vuotias Fajardo sanoo.

”Onnistuminen avaa mahdollisuuksia uusille hankkeille. Vanhempien toivomuksesta olemme nyt perustamassa kouluihin keittiöpuutarhoja”, Atiquizayan kunnan pormestari Ana Luisa Rodríguez kertoo.

Hänen mukaansa menestys nojaa yhteistyöhön. ”Oppilaiden vanhemmat osallistuivat varaston, keittiön ja ruokasalin rakentamiseen koululle. Se sai heidät tuntemaan itsensä osaksi projektia.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia