Koululaiset marssivat ilmastotoimien puolesta – ”Aikuiset väittävät välittävänsä lapsistaan eniten, vaikka tuhoavat heidän tulevaisuuttaan” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koululaiset marssivat ilmastotoimien puolesta – ”Aikuiset väittävät välittävänsä lapsistaan eniten, vaikka tuhoavat heidän tulevaisuuttaan”

Koululaiset ja opiskelijat noin sadassa maassa lakkoilevat tänään perjantaina vaatiakseen päättäjiltä tehokkaampia ilmastotoimia. Esimerkiksi Tampereella järjestetty mielenosoitus keräsi arviolta satoja osallistujia.

Mielenosoittajia Ilmastotekoja-kyltin kera

Koululaiset ja opiskelijat Tampereella vaativat ilmastotekoja mielenosoituksessa. Kuva: Teija Laakso.

Koulujen ja yliopistojen opiskelijat lakkoilevat ja osoittavat mieltään tänään perjantaina ympäri maailman vaatiakseen päättäjiltä parempia ilmastotoimia.

Ennakkotietojen mukaan mukana on lähes sata maata ja yli 1 300 kaupunkia.

Esimerkiksi Australiassa järjestettyihin lakkoihin on osallistunut 150 000 koululaista, kerrotaan Schools Strike 4 Climate Australia -kampanjasivustolla.

Suomessa lakkoon on menty ainakin Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Turussa. Tampereella mielenosoitukseen oli aamupäivällä kerääntynyt arviolta vähintään satoja koululaisia ja opiskelijoita.

”Aikuiset väittävät välittävänsä lapsistaan eniten, vaikka tuhoavat heidän tulevaisuuttaan”, sanoi Nuutti, yksi Tampereen Keskustorilla järjestetyssä mielenosoituksesta puhuneista koululaisista.

Mielenosoittaja muumikyltin kanssa

Koululaiset ympäri maailman ovat jättäneet koulupäivän väliin vaatiakseen tehokkaita ilmastotoimia. Kuva Tampereelta. Kuva: Teija Laakso.

Ilmastolakon taustalla on 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg, joka alkoi lakkoilla viime elokuussa parlamenttitalon portailla perjantaisin. Sen jälkeen nuorten lakkoilu ja mielenilmaukset ovat levinneet ympäri maailman. Thunberg on tavannut maailman johtajia ja hänet on nimitetty ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Mielenosoituksissa vaaditaan, että päättäjät ryhtyisivät tehokkaampiin ilmastotoimiin. Esimerkiksi Tampereella vaadittiin myös ilmaston nostamista tärkeimmäksi vaaliteemaksi.

Lakkoilulla nuoret osoittavat huoltaan tulevaisuudestaan, jonka ilmastonmuutos uhkaa tuhota.

”Mitä järkeä käydä koulua, jos asioista vain puhutaan eikä tehdä omilla valinnoilla mitään”, kysyi Tampereella puhunut Agnesa.

Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Mielenosoittajat vaativat Tampereella muun muassa yksityisautoiluun puuttumista. Kuva: Teija Laakso.

Myös monet kansalaisjärjestöt, kuten esimerkiksi Amnesty International, tukevat koululaisten ponnisteluja.

”Sen sijaan, että kritisoidaan nuoria näihin protesteihin osallistumisesta, kuten jotkut harhaan johdetut poliitikot ovat tehneet, meidän pitäisi kysyä, miksi ilmastotoimista lintsanneet hallitukset pääsevät pälkähästä”, sanoo järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa.

Esimerkiksi Australian pääministeri Scott Morrison kehotti viime marraskuussa lakkoilijoita palaamaan kouluun.

Ensi syyskuussa järjestetään YK:n pääsihteerin António Guterresin aloitteesta kokous, jossa maiden ja yritysten pitäisi kertoa YK:n pääsihteerille, miten ne aikovat tehostaa ilmastotoimiaan. Pariisin sopimuksen mukaan uusia ilmastosuunnitelmia esitellään vuonna 2020.

Mielenosoittajia Tampereen Keskustorilla

Tampereella kerääntyi vähintään satoja koululaisia osoittamaan mieltään ilmaston puolesta. Kuva: Teija Laakso.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia