Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Kouluihin hyökätty viidessä vuodessa toistakymmentä tuhatta kertaa

Tuoreen raportin mukaan aseelliset hyökkäykset kouluja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Kouluja käytetään myös esimerkiksi tukikohtina ja pidätyskeskuksina.
Opettaja vahingoittuneessa koulussa
Koulut ovat yhä useammin hyökkäysten kohteena. Kuva koulusta, joka sijaitsee Irakin Länsi-Mosulissa. (Kuva: Sam Tarling / Save The Children)

Hyökkäykset kouluja ja yliopistoja vastaan ovat yleistyneet viime vuosina, varoittaa kansainvälinen koulutusyhteenliittymä Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA).

Sen eilen julkaistun raportin mukaan vuosina 2013–2017 tehtiin yli 12 700 hyökkäystä oppilaitoksia, näiden henkilökuntaa tai oppilaita vastaan.

Yhteensä 41 maassa tehtiin vähintään viisi hyökkäystä, joista vähintään yksi tahallinen tai johti ihmishenkien menetyksiin. Edellisessä, vuonna 2014 ilmestyneessä seurantaraportissa hyökkäyksiä raportoitiin 30 maassa.

”Opettaminen ja oppiminen on yhä vaarallisempaa. Opiskelijat, opettajat ja akateeminen henkilöstö ovat yhä useammin hengenvaarassa. Koulujen ja yliopistojen tulisi olla turvallisia ja suojaisia paikkoja, mutta asevoimat ja aseistetut ryhmät aiheuttavat niissä edelleen pelkoa ja väkivaltaa”, sanoo GCPEA:n pääjohtaja Diya Nijhowne tiedotteessa.

Erityisen vaikea tilanne on Kongon demokraattisessa tasavallassa, Israelissa ja Palestiinassa, Nigeriassa, Filippiineillä, Etelä-Sudanissa, Syyriassa sekä Jemenissä.

Esimerkiksi Jemenissä yli 1 500 oppilaitosta vahingoittui tai tuhoutui ilmaiskuissa, taistelujen seurauksena tai niitä käytettiin sotilaallisiin tarkoituksiin.

Monesti kohteena ovat tytöt ja naispuoliset opettajat. Esimerkiksi Afganistanissa noin joka neljäs hyökkäys koulutusta vastaan kohdistui tyttökouluihin. Oppilaitoksia käytetään myös esimerkiksi sotilastukikohtina ja pidätyskeskuksina.

74 YK:n jäsenmaata on hyväksynyt turvallisten koulujen julistuksen, jonka tavoitteena on suojella kouluja konfliktien aikana. GCPEA vaatii nyt maita liittymään julistukseen ja toteuttamaan sen vaatimukset.

YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi viime vuonna, että yli viidennes lapsista 22 konfliktimaassa ei käy koulua. Se tarkoittaa yhteensä yli 25:tä miljoonaa lasta.

GCPEA on järjestöjen ja muiden tahojen muodostama yhteenliittymä joka edistää koulutusta konflikti- ja katastrofitilanteissa. Puheenjohtajajärjestöinä toimivat tällä hetkellä Pelastakaa Lapset ja Human Rights Watch.

Koulutus kehitysmaissa koulutuslapsetsota ja rauhaaseet & armeijakonfliktiturvallisuus Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Joukko tyttöjä heiluttaa

Raportti: Tyttöjen huono koulutus maksaa maailmalle biljoonia dollareita

Vain kolmannes köyhien maiden tytöistä saa yläkoulun päätökseen. Kouluttamattomuus tarkoittaa sekä taloudellisia että yhteiskunnallisia menetyksiä, varoitetaan Maailmanpankin raportissa.
Koululaisia pulpetin ääressä Senegalissa

Avunantajat lupasivat miljardipotin koulutuksen edistämiseen

Yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua ja monet koulua käyvistäkään eivät opi riittävästi. Senegalissa järjestetty konferenssi sai avunantajat avaamaan kukkaronnyörinsä, tosin ei vieläkään riittävästi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.