Uutiset Tasa-arvo

Koulu kutsuu Malawin teiniäitejä

Puoli miljoonaa teiniäitiä on saatu palaamaan kouluun mittavan yhteisponnistuksen avulla.
(Kuva: Patrik Nygren / CC BY-SA 2.0)

(IPS) -- Malawilainen Esther Mkwakwasa jäi orvoksi 15-vuotiaana. Pian hän tuli raskaaksi ja joutui lopettamaan koulunkäynnin. Nyt 19-vuotiaana yksinhuoltajana hän on saanut mahdollisuuden aloittaa elämänsä uudelleen. Tavoitteena on sairaanhoitajan ammatti.

"Olin ihan pieni, kun oikea isäni kuoli. Äiti meni uusiin naimisiin ja sai neljä lasta lisää. Äiti kuoli, kun olin 15. Isäpuoli muutti muualle omien lastensa kanssa ja jätti minut yksin äitini kotikylään", Mkwakwasa kertoo.

Hän oli tutustunut seksiin initiaatioleirillä, jollaisia Malawin kylissä järjestetään sukukypsän iän saavuttaneille tytöille. Harrastus jatkui luokkakaverin kanssa ilman, että kukaan varoitti raskauden mahdollisuudesta. Kun se toteutui, poika kiisti osallisuutensa.

"Olin yksin ja nöyryytetty. Tuntui, että koko maailma kääntyi minua vastaan, ja jäin pois koulusta", Mkwakwasa sanoo.

Yli puoli miljoonaa tyttöä

Mkwakwasa asuu nyt poikansa kanssa setänsä omistamassa huoneessa. Aamupäivät hän tekee siivous- ja peltotöitä ja käyttää iltapäivisin kaksi tuntia opiskeluun, kun naapuri vahtii lasta.

Vajaan 17 miljoonan asukkaan Malawissa on saatu yli puoli miljoonaa teiniäitiä palaamaan kouluun vuodesta 2014 lähtien. Ponnistus on vaatinut voimien yhdistämistä valtiolta, kyläpäälliköiltä, kirkkokunnilta sekä YK- ja muilta järjestöiltä.

Mkwakwasan kotiseudulla Mulanjessa hanketta vetää adventistien kehitysjärjestö ja kohteena on 300 nuorta naista, kertoo Belinda Chimombo. "Seitsemän kylän tytöistä on muodostettu 15 ryhmää, joissa jokaisessa on 20 jäsentä. Useimmat haluavat tosissaan käydä koulunsa loppuun."

Malawin tasa-arvo ja sosiaaliministeri Patricia Kaliati on seudulta lähtöisin ja kiittelee tapahtunutta kehitystä. Hänen mielestään kouluun palanneet tytöt tarjoavat oivan roolimallin muille naisille ja omille lapsilleen.

Mistä rahat?

Kantona kaskessa ovat koulumaksut, joiden vuoksi monet vanhemmat jättävät lapsensa kouluttamatta. Myös yksinhuoltajille rahan löytäminen on vaikeaa. Koska hankkeen pilottivaihe jatkuu vain kesäkuulle, kehitysavun antajia on vaikea saada mukaan, Chimombo sanoo.

Ministeri Kaliati kertoo, että valtio avustaa osaa tytöstä ja neuvotteluja tuesta käydään muiden hankkeeseen osallistuvien tahojen kanssa.

Tuore selvitys kertoo, että joka toinen tyttö avioituu Malawissa alle 18-vuotiaana ja jotkut jopa 12 vuoden iässä. Tyttöjen elämää varjostavat väkivalta, lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet, korkea äitikuolleisuus ja heikot koulutusmahdollisuudet.

Tärkeä avain muutoksiin on tutkimusten mukaan se, että perinteisen hallinnon kyläpäälliköt omaksuvat uusia ajatuksia ja määrittelevät säännöt niiden mukaan.

Tasa-arvo genderkoulutuslapset Malawi Suomen IPS

Lue myös

Yliopisto-opiskelijoita luentosalissa

Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”

Maailmanlaajuisesti vain 30 prosenttia luonnontieteitä, teknologiaa, insinööritieteitä ja matematiikkaa yliopistossa opiskelevista on naisia. Ongelma on erityisen suuri globaalissa etelässä, jossa monissa maissa lisähaasteena ovat vielä infrastruktuurin ja oppimateriaalien puute.
Neljä nauravaa naista muovituoleilla

Afrikka on yrittäjämyönteisin maanosa – Naisjohtoisten yritysten kasvua haittaa pääoman puute

Yrittäjiksi ryhtyvien naisten määrä on viime vuosina Afrikassa kasvanut, mutta he lopettavat herkemmin kuin miehet. ”Kamppailen edelleen samojen taloudellisten vaikeuksien kanssa kuin aloittaessani. Monesti olen ollut vähällä hylätä unelmani ja etsiä työpaikan”, kertoo puuseppä Soi Cate Chelang.
Ryhmä ihmisiä istumassa kivirakenteiden alla

Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua

Osissa Nepalia eristetään naiset omaan majaansa kuukautisten ajaksi. Nyt perinnettä kitketään muun muassa yhteisöterveystyöläisten avulla, ja siinä on myös onnistuttu. ”Kuukautisten ymmärtäminen kaikille naisille yhteisenä biologisena ilmiönä antaa mahdollisuuden muutokseen”, sanoo Bayalpatan sairaalan kehitysjohtaja Aradhana Thapa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä