Uutiset Tasa-arvo

Koulu kutsuu Malawin teiniäitejä

Puoli miljoonaa teiniäitiä on saatu palaamaan kouluun mittavan yhteisponnistuksen avulla.
(Kuva: Patrik Nygren / CC BY-SA 2.0)

(IPS) -- Malawilainen Esther Mkwakwasa jäi orvoksi 15-vuotiaana. Pian hän tuli raskaaksi ja joutui lopettamaan koulunkäynnin. Nyt 19-vuotiaana yksinhuoltajana hän on saanut mahdollisuuden aloittaa elämänsä uudelleen. Tavoitteena on sairaanhoitajan ammatti.

"Olin ihan pieni, kun oikea isäni kuoli. Äiti meni uusiin naimisiin ja sai neljä lasta lisää. Äiti kuoli, kun olin 15. Isäpuoli muutti muualle omien lastensa kanssa ja jätti minut yksin äitini kotikylään", Mkwakwasa kertoo.

Hän oli tutustunut seksiin initiaatioleirillä, jollaisia Malawin kylissä järjestetään sukukypsän iän saavuttaneille tytöille. Harrastus jatkui luokkakaverin kanssa ilman, että kukaan varoitti raskauden mahdollisuudesta. Kun se toteutui, poika kiisti osallisuutensa.

"Olin yksin ja nöyryytetty. Tuntui, että koko maailma kääntyi minua vastaan, ja jäin pois koulusta", Mkwakwasa sanoo.

Yli puoli miljoonaa tyttöä

Mkwakwasa asuu nyt poikansa kanssa setänsä omistamassa huoneessa. Aamupäivät hän tekee siivous- ja peltotöitä ja käyttää iltapäivisin kaksi tuntia opiskeluun, kun naapuri vahtii lasta.

Vajaan 17 miljoonan asukkaan Malawissa on saatu yli puoli miljoonaa teiniäitiä palaamaan kouluun vuodesta 2014 lähtien. Ponnistus on vaatinut voimien yhdistämistä valtiolta, kyläpäälliköiltä, kirkkokunnilta sekä YK- ja muilta järjestöiltä.

Mkwakwasan kotiseudulla Mulanjessa hanketta vetää adventistien kehitysjärjestö ja kohteena on 300 nuorta naista, kertoo Belinda Chimombo. "Seitsemän kylän tytöistä on muodostettu 15 ryhmää, joissa jokaisessa on 20 jäsentä. Useimmat haluavat tosissaan käydä koulunsa loppuun."

Malawin tasa-arvo ja sosiaaliministeri Patricia Kaliati on seudulta lähtöisin ja kiittelee tapahtunutta kehitystä. Hänen mielestään kouluun palanneet tytöt tarjoavat oivan roolimallin muille naisille ja omille lapsilleen.

Mistä rahat?

Kantona kaskessa ovat koulumaksut, joiden vuoksi monet vanhemmat jättävät lapsensa kouluttamatta. Myös yksinhuoltajille rahan löytäminen on vaikeaa. Koska hankkeen pilottivaihe jatkuu vain kesäkuulle, kehitysavun antajia on vaikea saada mukaan, Chimombo sanoo.

Ministeri Kaliati kertoo, että valtio avustaa osaa tytöstä ja neuvotteluja tuesta käydään muiden hankkeeseen osallistuvien tahojen kanssa.

Tuore selvitys kertoo, että joka toinen tyttö avioituu Malawissa alle 18-vuotiaana ja jotkut jopa 12 vuoden iässä. Tyttöjen elämää varjostavat väkivalta, lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet, korkea äitikuolleisuus ja heikot koulutusmahdollisuudet.

Tärkeä avain muutoksiin on tutkimusten mukaan se, että perinteisen hallinnon kyläpäälliköt omaksuvat uusia ajatuksia ja määrittelevät säännöt niiden mukaan.

Tasa-arvo genderkoulutuslapset Malawi Suomen IPS

Lue myös

Tyttö hämärässä rakennuksessa sivuprofiilikuvassa

Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista

Maria Väkiparta haastatteli Somalimaassa nuoria miehiä, jotka vastustivat sukuelinten silpomista, mutta näkivät miesten valta-aseman silti luonnollisena. Jotta ilmiöön voitaisiin puuttua, silpomisen vastaisessa työssä on edistettävä arvoja, jotka ovat yhteisiä sekä paikalliselle kulttuurille että ihmisoikeusperiaatteille, hän sanoo.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat