Uutiset

Kotimaiset yritykset vaativat osaansa öljyntuotannosta Nigeriassa

Öljy on Nigerian talouden kiistaton tukijalka. Yli neljä vuosikymmentä öljynporausten aloittamisen jälkeen maan öljyteollisuus on kuitenkin yhä lujasti ulkomaisissa käsissä. Nyt Nigeriassa vaaditaankin vahvistamaan paikallisten yritysten ja ammattilaisten asemaa maan öljyntuotannossa.

Öljy on Nigerian talouden kiistaton tukijalka. Yli neljä vuosikymmentä öljynporausten aloittamisen jälkeen maan öljyteollisuus on kuitenkin yhä lujasti ulkomaisissa käsissä. Kotimainen osuus Nigerian öljyteollisuudesta jää arvioiden mukaan edelleen vaivaiseen viiteen prosenttiin. Maan öljyntuotantoa hallitsee ylikansallinen Shell, joka tuottaa huomattavan osan 2,3 miljoonan tynnyrin päivittäisestä kokonaisviennistä.

Paikalliset yritykset valittavat, että niiden tarjoamat palvelut kelpaavat yhä heikosti öljyteollisuudelle.

"Valtaosa öljy-yhtiöistä suosii ulkomaisia ylikansallisia yrityksiä", öljynporauspalveluita tarjoavan nigerialaisen Lonestar Groupin johtaja Humprey Idisi sanoo.

Lakialoitteen aiheesta tehnyt kansanedustaja Chudi Offodile puolestaan arvioi, että miljardeja dollareja tuloja virtaa vuosittain ulkomaille yritysten hankkiessa tavarat ja palvelut Nigerian ulkopuolelta.

Kotimaiset yritykset ovat alkaneet vaatia osaansa maan öljyteollisuudesta. Aihe on noussut viime aikoina esiin useissa teollisuuden tilaisuuksissa ja seminaareissa. Sitä on pohdittu myös teollisuuden asettamassa valtakunnallisessa työryhmässä.

Paikallisten yritysten lujittumista jarruttaa moni seikka. Niiden tekninen tietotaito ei aina riitä, rahoituslähteitä on rajoitetusti ja yrittämisen olosuhteet saattavat olla alkeelliset.

Hallitus on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita vahvistaakseen kotimaisten yritysten asemaa tuntuvasti vuoteen 2010 mennessä.

Presidentin öljypolitiikan neuvonantaja Edmund Daukoru vakuuttaa edistystä jo tapahtuneenkin. Hiljattain muun muassa jaettiin 32 paikallisen yrityksen käyttöön 24 öljykenttää, joissa arvioidaan olevan 300 miljoonaa tynnyriä raakaöljyä.

Kansanedustaja Offodilen mielestä päättäväisiä toimenpiteitä tarvitaan lisää. Hän on esittänyt lakia, joka velvoittaisi ylikansalliset yhtiöt palkkaamaan johtotehtäviin lisää nigerialaisia.

Lain tavoitteena olisi myös lujittaa paikallisten yritysten asemaa öljyteollisuudessa. Lakialoite on tiettävästi saanut tukea virallisilta tahoilta.

Öljyteollisuuden valtapeli on tullut entistä tärkeämmäksi myös siksi, että Nigeria on ilmoittanut aikovansa lisätä öljyntuotantoaan neljään miljoonaan tynnyriin päivässä vuoteen 2010 mennessä.

Maassa toimivat ylikansalliset öljy-yhtiöt varovat kuumentamasta keskustelua ja lupaavat tukea hallituksen pyrkimyksiä eri tavoin, esimerkiksi avustamalla koulutusta.

Kotimaisuusvaatimusten takaa löytyy monimutkainen kysymys öljysektorin vallankäytöstä.

Nigerian öljyntuotantoalueella elävän ogonikansan eloonjäämisliikkeen Mosopin johtaja Ledum Mitee katsoo, ettei minkään valtion pitäisi antaa yhdelle yritykselle hallitsevaa taloudellista asemaa, jollainen Shellillä on Nigeriassa.

Ogonit ovat vaatineet oikeudenmukaista osaa öljytuloista ja hyvitystä asuinympäristönsä turmeltumisesta.

Nigerian silloinen sotilashallitus teloitti 1995 kirjailijan ja ihmisoikeusaktivistin Ken Saro-Wiwan, joka johti ogonien kamppailua hallitusta ja Shelliä vastaan.

Kukaan Nigeriassa tuskin elättelee harhaluuloja siitä, että öljyntuotannon muutokset tapahtuisivat helposti. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että vaatimuksista luovuttaisiin, kun maan taloudesta lähitulevaisuudessa keskustellaan.

Nigeria on maailman kuudenneksi suurin öljyntuottaja. Öljy tuottaa viidenneksen maan bruttokansantuotteesta ja vientituloista peräti 95 prosenttia.

(Inter Press Service)

talous Nigeria

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset