Uutiset Työ kehitysmaissa

Kotiapulaisten oikeudet puhuttavat Pakistanissa

Miljoonat köyhät naiset uurastavat keskiluokan kodeissa surkeilla ehdoilla. Nyt heillä on ammattiliitto.
(Kuva: kaiton / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Miltei jokainen keskiluokan perhe Pakistanissa käyttää jonkin verran kotiapua. Miljoonat köyhät naiset uurastavat toisten hyväksi surkeilla ehdoilla. Kotiapulaisten ammattiliitto ajaa parannuksia työehtoihin.

Lahoressa asuva yli nelikymppinen kolmen lapsen äiti Sumaira Salamat tekee puolipäivätyötä kolmessa eri kodissa ja saa kuukaudessa kokoon 25 euron ansiot.

Salamat kertoo ponnistelleensa neljä viime vuotta ammattiliiton perustamiseksi. Toive toteutui joulukuussa. "Vasta loppuaikoina naiset alkoivat ymmärtää voimien yhdistämisen merkityksen", hän sanoo.

"Haluamme, että meidät tunnustetaan työntekijöiksi, kuten tehtaissa tai sairaaloissa puurtavat. Haluamme myös eläkkeen, mutta ennen kaikkea tarvitsemme kunnon palkan ja paremmat työehdot."

Näkymätöntä työvoimaa

Sonam Iqbal, 22, on ollut kotiapulaisena 15-vuotiaasta. "Työhaastattelussa annetaan ruusuinen kuva, mutta todellinen työmäärä paisuu paljon suuremmaksi, eikä meillä ole oikeutta protestoida."

Työministeriön osastonpäällikkö Tahir Manzoor ei halua arvioida kotiapulaisten määrää. "He ovat paljolti näkymättömiä ja eristettyinä hajalleen lukemattomiin koteihin." Epävirallisen arvion mukaan apulaisia on 8,5 miljoonaa.

Kotiapulaisiksi päätyvät usein kouluja käymättömät naiset, joita virtaa maalta kaupunkeihin työpaikan toivossa. Haaveet paremmasta elämästä tyssäävät palkkatasoon, joka esimerkiksi 30 miljoonan asukkaan Sindhin osavaltiossa jää reippaasti alle 85 euron minimin.

Pakistanissa on vireillä lakialoite, joka nostaisi ammattitaidottoman työvoiman minimipalkan koko maassa noin 102 euroon kuussa. On epäselvää, kattaisiko laki kotiapulaiset ja miten sitä käytännössä valvottaisiin.

Lasten kova kohtalo

Joulukuussa perustettuun kotiapulaisten ammattiliittoon oli helmikuun alkupuolella liittynyt parisataa henkeä, valtaosin naisia.

Kansainvälinen työjärjestö ILO hyväksyi 2011 kotityötä koskevan sopimuksen, jonka periaatteet yritetään saada voimaan myös Pakistanissa, kertoo Razi Mujtaba Haider ILOsta. Järjestö arvioi, että maailmassa on yli 50 miljoonaa kotiapulaista.

Manzoorin mukaan Pakistanin työministeriö luonnostelee kotiapulaisille työsopimusmallia, tuntipalkkaa ja sosiaaliturvaa. Tärkeätä on myös estää lapsityövoiman käyttö alalla. Pakistan määrittelee lapsiksi alle 14-vuotiaat.

Vuosina 2010–2013 Pakistanissa tuli ilmi 51 tapausta, joissa kotiapulaisina työskenteleviä lapsia oli kidutettu. Liian kovan työn tai kohtelun seurauksena kuoli 24 lasta, kertoo Hamza Hasan Pakistanin lastensuojelujärjestöstä.

Työ kehitysmaissa ihmisoikeudetgendertyö Pakistan Suomen IPS

Lue myös

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.