Kotiapulaisten oikeudet puhuttavat Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kotiapulaisten oikeudet puhuttavat Pakistanissa

Miljoonat köyhät naiset uurastavat keskiluokan kodeissa surkeilla ehdoilla. Nyt heillä on ammattiliitto.

(Kuva: kaiton / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Miltei jokainen keskiluokan perhe Pakistanissa käyttää jonkin verran kotiapua. Miljoonat köyhät naiset uurastavat toisten hyväksi surkeilla ehdoilla. Kotiapulaisten ammattiliitto ajaa parannuksia työehtoihin.

Lahoressa asuva yli nelikymppinen kolmen lapsen äiti Sumaira Salamat tekee puolipäivätyötä kolmessa eri kodissa ja saa kuukaudessa kokoon 25 euron ansiot.

Salamat kertoo ponnistelleensa neljä viime vuotta ammattiliiton perustamiseksi. Toive toteutui joulukuussa. "Vasta loppuaikoina naiset alkoivat ymmärtää voimien yhdistämisen merkityksen", hän sanoo.

"Haluamme, että meidät tunnustetaan työntekijöiksi, kuten tehtaissa tai sairaaloissa puurtavat. Haluamme myös eläkkeen, mutta ennen kaikkea tarvitsemme kunnon palkan ja paremmat työehdot."

Näkymätöntä työvoimaa

Sonam Iqbal, 22, on ollut kotiapulaisena 15-vuotiaasta. "Työhaastattelussa annetaan ruusuinen kuva, mutta todellinen työmäärä paisuu paljon suuremmaksi, eikä meillä ole oikeutta protestoida."

Työministeriön osastonpäällikkö Tahir Manzoor ei halua arvioida kotiapulaisten määrää. "He ovat paljolti näkymättömiä ja eristettyinä hajalleen lukemattomiin koteihin." Epävirallisen arvion mukaan apulaisia on 8,5 miljoonaa.

Kotiapulaisiksi päätyvät usein kouluja käymättömät naiset, joita virtaa maalta kaupunkeihin työpaikan toivossa. Haaveet paremmasta elämästä tyssäävät palkkatasoon, joka esimerkiksi 30 miljoonan asukkaan Sindhin osavaltiossa jää reippaasti alle 85 euron minimin.

Pakistanissa on vireillä lakialoite, joka nostaisi ammattitaidottoman työvoiman minimipalkan koko maassa noin 102 euroon kuussa. On epäselvää, kattaisiko laki kotiapulaiset ja miten sitä käytännössä valvottaisiin.

Lasten kova kohtalo

Joulukuussa perustettuun kotiapulaisten ammattiliittoon oli helmikuun alkupuolella liittynyt parisataa henkeä, valtaosin naisia.

Kansainvälinen työjärjestö ILO hyväksyi 2011 kotityötä koskevan sopimuksen, jonka periaatteet yritetään saada voimaan myös Pakistanissa, kertoo Razi Mujtaba Haider ILOsta. Järjestö arvioi, että maailmassa on yli 50 miljoonaa kotiapulaista.

Manzoorin mukaan Pakistanin työministeriö luonnostelee kotiapulaisille työsopimusmallia, tuntipalkkaa ja sosiaaliturvaa. Tärkeätä on myös estää lapsityövoiman käyttö alalla. Pakistan määrittelee lapsiksi alle 14-vuotiaat.

Vuosina 2010–2013 Pakistanissa tuli ilmi 51 tapausta, joissa kotiapulaisina työskenteleviä lapsia oli kidutettu. Liian kovan työn tai kohtelun seurauksena kuoli 24 lasta, kertoo Hamza Hasan Pakistanin lastensuojelujärjestöstä.

Lisää uusi kommentti