Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – Tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – Tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.

Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Tuberkuloosi on erityisen vaarallinen pienille lapsille. Suurimmassa osassa maailman maita on kuitenkin käytössä rokotusohjelma tautia vastaan. Kuva: Nenad Stojkovic / Flickr / CC BY 2.0.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tuberkuloosista aiheutuvat kuolemantapaukset ovat lisääntyneet ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen. WHO:n julkaiseman raportin mukaan tuberkuloosiin menehtyi vuonna 2020 koko maailmassa noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Lukujen ennustetaan vielä synkkenevän vuosina 2021 ja 2022.

WHO:n mukaan tuberkuloosikuolemien lisäys on suoraa seurausta koronapandemiasta: kun pandemia on imenyt terveydenhuollon resurssit kaikkialla maailmassa, ihmiset eivät ole saaneet apua muihin vakaviin sairauksiin. Moni tuberkuloosin saanut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.

”Raportti vahvistaa pelkomme siitä, että pandemian tärkeille terveyspalveluille aiheuttama häiriö saattaa rapauttaa tuberkuloosin vastaisessa työssä vuosia jatkuneen kehityksen”, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi.

Tuberkuloosiin sairastuu vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä. Tauti on erityisesti köyhien maiden vitsaus. Yli puolet kaikista maailman tuberkuloositapauksista todettiin viidessä maassa (Intia, Indonesia, Kiina, Filippiinit ja Pakistan), ja yksin Intiassa yli neljännes.

Suurimmassa osassa maailman maita lapset rokotetaan tuberkuloosia vastaan, mutta vain 87 maassa rokotuskattavuus on yli 90 prosenttia. Toisaalta Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa, joissa tuberkuloositapauksia on hyvin vähän, koko väestöä ei ole tarpeenkaan rokottaa. Esimerkiksi Suomessa kaikki vastasyntyneet saivat rokotteen vuoteen 2006 saakka, minkä jälkeen on rokotettu vain riskiryhmiin kuuluvat lapset.

Suomessa tuberkuloositapauksia on viime vuosina todettu noin 200–300 ihmisellä. Vuonna 2020 määrä laski alle 200:n. Tuberkuloosikuolemia Suomessa tilastoidaan vuosittain vain muutamia. Vielä 1930-luvulla tuberkuloosiin kuoli Suomessa joka vuosi noin 8 000 ihmistä. Tauti saatiin täällä kuriin 1940-luvun alussa aloitetuilla rokotuksilla ja tehokkaalla lääkehoidolla.

Lisää uusi kommentti