Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.

Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Sierra Leone valuutan arvon laskeminen on nostanut rajusti ruuan hintaa. Kuvassa paikallisen naisten järjestön puheenjohtaja Kaddy Mansaray jakamassa koronatietoutta huhtikuussa 2020. Kuva: Jonathan Bundu / Trocaire / CC BY 2.0.

Yli 31 miljoonaa ihmistä Länsi- ja Keski-Afrikan maista tulee kärsimään ruokapulasta kesä- ja elokuun välisenä aikana, ellei apua saada pikaisesti, varoittaa YK:n ruokaohjelma WFP.

Määrä on yli 30 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna ja korkeampi kuin se on ollut suurimmaksi osaksi viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Syynä on etenkin ruuan hinnan nousu. Paikallisten perusruoka-aineiden hinta on noussut lähes 40 prosenttia viiden vuoden keskiarvoon verrattuna ja joillakin alueilla lähes 200 prosenttia. Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna.

”Säälimätön hintojen nousu moninkertaistaa kurjuuden ja ajaa miljoonat syvemmälle nälkään ja epätoivoon. Silloinkin, kun ruokaa on saatavilla, perheillä ei yksinkertaisesti ole varaa siihen. Nousevat hinnat vievät tavallisen aterian miljoonilta köyhiltä perheiltä, joiden oli jo valmiiksi vaikea tulla toimeen”, sanoo WFP:n Länsi-Afrikan aluejohtaja Chris Nikoi tiedotteessa.

Hintojen nousua selittävät osittain konfliktit, joiden seurauksena ihmiset ovat joutuneet hylkäämään viljelmänsä Pohjois-Nigeriassa, keskisen Sahelin maissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja osissa Kamerunia. Toinen selitys ovat koronavirukseen liittyvät rajoitustoimet, jotka ovat supistaneet kauppaa, turismia, epävirallista taloutta sekä siirtolaisten rahalähetyksiä.

”Kunnes markkinat vakautuvat, ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo miljoonille perheille. Tarpeet ovat valtavia. Ellemme voi kerätä tarvitsemiamme varoja meillä, emme pysty jatkamaan. Vuodesta 2021 ei saa tulla annosten leikkaamisen vuosi”, Nikoi varoittaa.

Järjestö kertoo tarvitsevansa noin 770 miljoonaa dollaria (642 miljoonaa euroa) operaatioihinsa 19 maassa seuraavien puolen vuoden ajaksi. Ilman rahaa ruoka-apuannoksia joudutaan todennäköisesti leikkaamaan.

Kriittisin aika on kesä- ja elokuussa, jolloin uutta satoa vasta odotetaan ja ruokavarastot ovat pienimmillään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia