Koronasulkujen takia koulusta poissa olevien lasten määrä nousee jälleen – ”Menemme väärään suuntaan ja hyvin nopeasti”, varoittaa Unicef | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronasulkujen takia koulusta poissa olevien lasten määrä nousee jälleen – ”Menemme väärään suuntaan ja hyvin nopeasti”, varoittaa Unicef

YK:n lastenjärjestö vetoaa, että maat sulkisivat koulut vasta viimeisenä keinona. Pelkona on, että kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat lapset keskeyttävät koulun kokonaan.

Kolme ihmistä järjestelee tyhjää luokkahuonetta.

Des Moinesissa Yhdysvalloissa valmistauduttiin oppilaiden palaamiseen lokakuussa. Kuva: Phil Roeder / CC BY 2.0.

Noin viidennes oppilaista on edelleen poissa koulusta koronaviruksen aiheuttamien koulujen sulkemisen takia. Määrä on kasvanut marraskuun aikana 38 prosenttia.

”Huolimatta kaikesta siitä, mitä olemme oppineet koronasta, koulujen roolista tartunnoissa ja toimista, joilla voimme pitää lapset turvallisesti koulussa, menemme väärään suuntaan ja hyvin nopeasti”, sanoi YK:n lastenjärjestön Unicefin koulutusjohtaja Robert Jenkins tiedotteessa tänään.

YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon mukaan noin 318 miljoonaa oppilasta on poissa koulusta. Vielä lokakuussa kouluja avattiin, mutta marraskuun aikana kouluja on jälleen jouduttu sulkemaan. Tilastoihin lasketaan myös korkeakoulujen opiskelijat.

Yhteensä 29 maassa on koko maan laajuisia sulkuja. Suljettuja kouluja on esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa, jossa muun muassa Meksiko, Brasilia ja Venezuela ja Bolivia ovat sulkeneet koulunsa. Myös Euroopassa ja Lähi-idässä kouluja on suljettu kokonaan.

Lisäksi etenkin Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Afrikassa on lukuisia maita, joissa koulut ovat auki vain osittain. Myös väkirikkaissa Intiassa ja Indonesiassa koulut ovat auki osittain.

Unicefin mukaan etenkin kansallisen tason sulkuja pitäisi tehdä vasta viimeisenä vaihtoehtona ja koulut pitäisi pyrkiä pitämään auki turvatoimia noudattaen. Tutkimusten mukaan koulut eivät ole merkittäviä tartuntojen lähteitä, Jenkins muistuttaa.

”Silti näemme hälyttävän trendin, jossa hallitukset sulkevat jälleen kerran kouluja ensimmäisenä keinona sen sijaan, että se olisi viimeinen. Joissakin tapauksissa tämä tehdään maanlaajuisesti ennemmin kuin yhteisö yhteisöltä ja lapset kärsivät tuhoisista vaikutuksista oppimiseensa, henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiinsa sekä turvallisuuteensa.”

Koulujen sulkeminen vaikuttaa eniten jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin, jotka voivat keskeyttää koulun kokonaan, Unicef muistuttaa.

Useimmat maat ovat ryhtyneet etäopetukseen, mutta sitä haittaa etenkin nettiyhteyksien puute. Viime viikolla ilmestyneen YK-raportin mukaan kahdella kolmasosalla 3–17-vuotiaista ei ole internetyhteyttä kotonaan. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa osuus on peräti 90 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia