Uutiset Kongon konflikti

Kongon auttamiseksi järjestetään konferenssi – maa itse ei aio osallistua

Yli 13 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Kongossa. Maan johdon mukaan kriisiä ei ole.
Käsi ja terveyskuponki
Kongossa tarvitaan apua etenkin aliravitsemuksen hoitamiseksi. (Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Genevessä järjestetään perjantaina avunantajien kokous, jonka tarkoituksena on kerätä varoja Kongon demokraattisen tasavallan humanitaarisen avun lisäämiseksi. YK:n arvion mukaan 13,1 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Tarkoituksena on saada kokoon 1,38 miljardia euroa.

Epävakaassa Kongossa on ollut pitkään sisällissotia ja kahakoita, mutta etniset ja aseistettujen ryhmien väliset taistelut sekä taistelut maan armeijan kanssa ovat viime aikoina lisääntyneet ja jopa aiemmin rauhalliset alueet ovat muuttuneet levottomiksi. Väkivalta on lisääntynyt etenkin sen jälkeen, kun maan presidentti Joseph Kabila kieltäytyi astumasta syrjään virkakautensa päätyttyä vuonna 2016. Maassa on ollut myös mielenosoituksia, joiden osanottajia turvallisuusjoukot ovat tappaneet.

Viimeisen vuoden aikana ruokapulasta kärsivien määrä on noussut melkein kolmanneksella. Yli neljä miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. YK:n mukaan kyseessä on yksi maailman monimutkaisimmista ja samalla unohdetuimmista kriiseistä.

Tähän mennessä rahaa on saatu kasaan vasta kymmenesosa tarvitusta. Yksittäisistä maista eniten ovat luvanneet Yhdysvallat, Ruotsi, Belgia ja Iso-Britannia. Suomi kertoi viime viikolla ohjaavansa kevään humanitaarisen avun varainjaossa Kongoon noin 1,9 miljoonaa euroa.

Avun järjestämistä mutkistaa se, että Kongon omat edustajat eivät aio osallistua konferenssiin. Presidentti Kabila on kiistänyt, että maassa olisi humanitaarista kriisiä ja on ilmoittanut boikotoivansa kokousta, kertoo muun muassa The New York Times. Kansainvälisen yhteistyön ministeri Freddy Kita sanoi lehdelle, että avun vaatimisessa on kyse ”demonisointikampanjasta”.

Kabila on saanut kansainvälistä kritiikkiä, koska ei ole suostunut jättämään virkaansa. Uudet vaalit on määrä järjestää joulukuussa, mutta on epäselvää, suostuuko Kabila vetäytymään.

Kongon konflikti avustustyökatastrofiapupolitiikkakonflikti Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.