Uutiset Kongon konflikti

Kongon auttamiseksi järjestetään konferenssi – maa itse ei aio osallistua

Yli 13 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Kongossa. Maan johdon mukaan kriisiä ei ole.
Käsi ja terveyskuponki
Kongossa tarvitaan apua etenkin aliravitsemuksen hoitamiseksi. (Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Genevessä järjestetään perjantaina avunantajien kokous, jonka tarkoituksena on kerätä varoja Kongon demokraattisen tasavallan humanitaarisen avun lisäämiseksi. YK:n arvion mukaan 13,1 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Tarkoituksena on saada kokoon 1,38 miljardia euroa.

Epävakaassa Kongossa on ollut pitkään sisällissotia ja kahakoita, mutta etniset ja aseistettujen ryhmien väliset taistelut sekä taistelut maan armeijan kanssa ovat viime aikoina lisääntyneet ja jopa aiemmin rauhalliset alueet ovat muuttuneet levottomiksi. Väkivalta on lisääntynyt etenkin sen jälkeen, kun maan presidentti Joseph Kabila kieltäytyi astumasta syrjään virkakautensa päätyttyä vuonna 2016. Maassa on ollut myös mielenosoituksia, joiden osanottajia turvallisuusjoukot ovat tappaneet.

Viimeisen vuoden aikana ruokapulasta kärsivien määrä on noussut melkein kolmanneksella. Yli neljä miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. YK:n mukaan kyseessä on yksi maailman monimutkaisimmista ja samalla unohdetuimmista kriiseistä.

Tähän mennessä rahaa on saatu kasaan vasta kymmenesosa tarvitusta. Yksittäisistä maista eniten ovat luvanneet Yhdysvallat, Ruotsi, Belgia ja Iso-Britannia. Suomi kertoi viime viikolla ohjaavansa kevään humanitaarisen avun varainjaossa Kongoon noin 1,9 miljoonaa euroa.

Avun järjestämistä mutkistaa se, että Kongon omat edustajat eivät aio osallistua konferenssiin. Presidentti Kabila on kiistänyt, että maassa olisi humanitaarista kriisiä ja on ilmoittanut boikotoivansa kokousta, kertoo muun muassa The New York Times. Kansainvälisen yhteistyön ministeri Freddy Kita sanoi lehdelle, että avun vaatimisessa on kyse ”demonisointikampanjasta”.

Kabila on saanut kansainvälistä kritiikkiä, koska ei ole suostunut jättämään virkaansa. Uudet vaalit on määrä järjestää joulukuussa, mutta on epäselvää, suostuuko Kabila vetäytymään.

Kongon konflikti avustustyökatastrofiapupolitiikkakonflikti Kongon demokraattinen tasavalta

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.
New York Timesin rakennus

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.