Uutiset Kongon konflikti

Kongon auttamiseksi järjestetään konferenssi – maa itse ei aio osallistua

Yli 13 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Kongossa. Maan johdon mukaan kriisiä ei ole.
Käsi ja terveyskuponki
Kongossa tarvitaan apua etenkin aliravitsemuksen hoitamiseksi. (Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Genevessä järjestetään perjantaina avunantajien kokous, jonka tarkoituksena on kerätä varoja Kongon demokraattisen tasavallan humanitaarisen avun lisäämiseksi. YK:n arvion mukaan 13,1 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Tarkoituksena on saada kokoon 1,38 miljardia euroa.

Epävakaassa Kongossa on ollut pitkään sisällissotia ja kahakoita, mutta etniset ja aseistettujen ryhmien väliset taistelut sekä taistelut maan armeijan kanssa ovat viime aikoina lisääntyneet ja jopa aiemmin rauhalliset alueet ovat muuttuneet levottomiksi. Väkivalta on lisääntynyt etenkin sen jälkeen, kun maan presidentti Joseph Kabila kieltäytyi astumasta syrjään virkakautensa päätyttyä vuonna 2016. Maassa on ollut myös mielenosoituksia, joiden osanottajia turvallisuusjoukot ovat tappaneet.

Viimeisen vuoden aikana ruokapulasta kärsivien määrä on noussut melkein kolmanneksella. Yli neljä miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. YK:n mukaan kyseessä on yksi maailman monimutkaisimmista ja samalla unohdetuimmista kriiseistä.

Tähän mennessä rahaa on saatu kasaan vasta kymmenesosa tarvitusta. Yksittäisistä maista eniten ovat luvanneet Yhdysvallat, Ruotsi, Belgia ja Iso-Britannia. Suomi kertoi viime viikolla ohjaavansa kevään humanitaarisen avun varainjaossa Kongoon noin 1,9 miljoonaa euroa.

Avun järjestämistä mutkistaa se, että Kongon omat edustajat eivät aio osallistua konferenssiin. Presidentti Kabila on kiistänyt, että maassa olisi humanitaarista kriisiä ja on ilmoittanut boikotoivansa kokousta, kertoo muun muassa The New York Times. Kansainvälisen yhteistyön ministeri Freddy Kita sanoi lehdelle, että avun vaatimisessa on kyse ”demonisointikampanjasta”.

Kabila on saanut kansainvälistä kritiikkiä, koska ei ole suostunut jättämään virkaansa. Uudet vaalit on määrä järjestää joulukuussa, mutta on epäselvää, suostuuko Kabila vetäytymään.

Kongon konflikti avustustyökatastrofiapupolitiikkakonflikti Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Potilaita terveysklinikalla kuvattuna vyötäröstä alaspäin

YK-tutkijat: Kongossa tehty sotarikoksia – sekä uhreina että tekijöinä usein lapset

Kasain alueen konflikti on jäänyt viime vuosina ilman huomiota sekä maan sisällä että kansainvälisesti. YK-tutkijoiden mukaan lapsia on pakotettu tappamaan ja todistamaan vanhempiensa tappamista ja raiskaamista.
Tie Kongon Kasaissa

400 000 kongolaislasta on nälkäkuoleman riskissä – Unicefin mukaan lapsia kuolee jo nyt

Kongon Kasain alueen väkivalta on laantunut, mutta ruuasta on pulaa, sillä sato on jäänyt istuttamatta. Noin 3,8 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.
Ihmisiä Kongon Kasain maakunnassa

Apukokous lupasi Kongolle kolmanneksen maan tarvitsemasta hätäavusta

Avunantajat onnistuivat saamaan kokoon vain vajaan kolmasosan rahasummasta, jota tarvitaan Kongon demokraattisen tasavallan kriisin taltuttamiseen. Maan omat edustajat eivät myönnä kriisin laajuutta ja boikotoivat viime perjantaina järjestettyä kokousta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.