Uutiset Ympäristöpolitiikka

Kongolaiselle metsänvartijalle vihreä Nobel

Yhdysvaltalainen Goldman-ympäristösäätiö on myöntänyt vuotuisen palkintonsa kuudelle ympäristöaktivistille. Tänä vuonna palkinnonsaajien joukossa on muun muassa henkensä vaarantanut kongolainen Rodrigue Mugaruka Katembo.
Kongolainen Rodrigue Mugaruka Katembo pelasti Virungan kansallispuiston öljynporaukselta. (Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Yhdysvaltalainen Goldman-ympäristösäätiö on myöntänyt vuotuisen Goldman Environmental Prize -palkintonsa kuudelle ympäristöaktivistille. Tänä vuonna palkinnonsaajien joukossa on muun muassa maaoikeuksien puolustajia ja erilaisten luonnonvaraprojektien vastustajia.

Palkintoja jaetaan yksi jokaiselle mantereelle, ja tänä vuonna palkinnon saivat kongolainen Rodrigue Mugaruka Katembo, intialainen Prafulla Samantara, slovenialainen Uroš Macerl, australialainen Wendy Bowman, guatemalalainen Rodrigo Tot sekä yhdysvaltalainen mark! Lopez.

Esimerkiksi kongolainen metsänvartija ja entinen lapsisotilas Katembo vaaransi henkensä ja paljasti öljynporaukseen liittyvän korruption maan tärkeässä Virungan kansallispuistossa, mikä johti suunnitelmien perumiseen.

Intialainen Samantara puolestaan johti historiallista oikeustaistelua dongria kondh -alkuperäiskansayhteisön puolesta ja suojeli samalla sen kotiseutua massiiviselta alumiinikaivokselta. Alkuperäiskansajohtaja Tot Guatemalasta taas johti yhteisönsä historialliseen oikeuden päätökseen, joka määräsi hallitusta antamaan maaoikeuksia q'eqchi-kansalle ja esti nikkelitoiminnan laajenemisen tämän alueelle, palkintoperusteissa kerrotaan.

Vuonna 1989 yhdysvaltalaisten hyväntekijöiden perustama Goldman Environmental Prize on maailman suurin ruohonjuuritason aktivisteille tunnustusta antava ympäristöpalkinto, jota kutsutaan myös vihreäksi Nobeliksi. Voittajat saavat 175 000 dollaria, eli noin 164 000 euroa kukin.

Palkinnon takavuosien voittajiin kuuluu esimerkiksi viime vuonna murhattu hondurasilainen aktivisti Berta Cáceres, joka vastusti muun muassa suomalaisen Finnfundin rahoittamaa patohanketta.

Ympäristöpolitiikka ympäristösuojeluympäristöaktivismi

Lue myös

Mielenosoituskylttejä ja mielenosoittajia

Amazonista vallitsee ontto yksimielisyys

Brasilian poliitikot väittävät suojelevansa Amazonia, mutta puheet ovat tyhjää retoriikkaa. Samalla he osallistuvat metsäkadon lietsomiseen eivätkä tee mitään muuttaakseen sen taustalla olevaa kehitysmallia. Nyt yhteiskunnan on löydettävä aito yksimielisyys Amazonin pelastamiseksi, kirjoittaa Brasilian entinen ympäristöministeri Marina Silva.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.