Kongo: Kapinalliset perääntyivät, kriisi jatkuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kongo: Kapinalliset perääntyivät, kriisi jatkuu

Kapinallisten ja Kongon valtion armeijan yhteenotot ovat ajaneet yhä enemmän ihmisiä pakolaiseksi ja humanitaarisen avun tarve alueella kasvaa.

Kapinalliset ovat vetäytyneet valtaamastaan Goman kaupungista Kongon demokraattisessa tasavallassa, mutta jännitteinen tilanne alueella jatkuu yhä. Viime aikaisten väkivaltaisuuksien takia 130 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Gomassa ja avun tarve alueella on suuri, kertoo avustusjärjestö Fida.

Maassa on jo ennestään Fidan mukaan noin 1,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja avun tarve lisääntyy jatkuvasti. Väkivaltaisuuksien takia myös ruuan hinta on kohonnut kapinallisten saartamalla alueella pilviin.

Alueeen pakolaisia auttaa Fidan lisäksi Kirkon Ulkomaanapu, joka jakaa pakolaisille muun muassa perustarvikepakkauksia ja auttaa ihmisten kuljetuksissa alueille, joilla tilanne on jo rauhoittunut. Järjestö on lähettänyt Kongoon kaksi hätäavun asiantuntijaa ja sillä on tarkoitus kartoittaa tilannetta kaupunkia ympäröivillä alueilla, kun se on mahdollista.

"Tilanne Pohjois-Kivussa oli vaikea jo ennen uusien väkivaltaisuuksien syttymistä. Alueella toimii useita pieniä kapinallisryhmittymiä.", sanoo järjestön humanitaarisen avun koordinaattori Risto Ihalainen.

"Odotettavissa on Itä-Kongon pahin kriisi vuoden 2009 jälkeen", hän toteaa.

Lisää uusi kommentti