Uutiset Syyrian konflikti

Konfliktit vaikuttavat yhä kipeämmin lapsiin – asiantuntijalta ei heru ymmärrystä pakolaisvastaisuudelle

Iso osa syyrialaislapsista on menettänyt jonkun läheisensä konfliktin seurauksena. World Vision -järjestön asiantuntija Brikena Zogaj toivoo rikkailta mailta lapsiystävällisempää pakolaispolitiikkaa. ”Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavana.”
Koululuokallinen lapsia
Syyrian konflikti on vaikuttanut jopa 80 prosenttiin maan lapsista. Kuvassa syyrialais- ja libanonilaislapsia yhteisoppitunnilla Libanonissa vuonna 2016. (Kuva: Adam Patterson / Panos, DFID / CC BY 2.0)

Vajaat 80 vuotta sitten noin 60 miljoonaa eurooppalaista joutui pakenemaan toista maailmansotaa. Siksi Brikena Zogaj, kansainvälisen kehitysyhteistyöjärjestön World Visionin asiantuntija ei ymmärrä rikkaiden maiden pakolaisvastaisia mielenosoituksia tai ylipäätäänkään kielteistä suhtautumista nykypäivän pakolaisiin.

Suomessa marraskuussa vieraillut Zogaj on tehnyt vuosia kehitysyhteistyötä lapsijärjestöissä. Tällä hetkellä hän johtaa Kyproksella yksikköä, joka vastaa World Visionin lastensuojelutoiminnan kehittämisestä Itä-Euroopassa ja Lähi-idässä.

Hän on nähnyt konfliktien vaikutukset lapsiin ja toivoo siksi rikkailta mailta enemmän auttamishalua.

”Kehittyneiden maiden ihmisten tietämättömyys pakolaisista järkyttää minua. Voin kuvitella, että lukutaidottomalla afganistanilaisella ei ole tarpeeksi tietoa, mutta täällä se on eri asia. Kyse on siitä, ettei pakolaisia haluta hyväksyä. Haluan muistuttaa toisesta maailmansodasta: jos suomalaisia autettiin silloin, teidänkin pitää nyt auttaa. Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavina”, hän vetoaa.

EU:n politiikan pitäisi hänen mielestään olla avoimempaa ja aidosti lapsiystävällistä. Pakolaisperheille pitää tarjota kunnolliset mahdollisuudet rakentaa elämänsä alusta.

”Lapsia ei pitäisi ottaa säilöön. He eivät ole ongelmien syy, vaan he kärsivät seurauksista”, hän painottaa.

World Visionin asiantuntija Brikena Zogaj
World Visionin asiantuntijan Brikena Zogaj'n mukaan pakolaislapset ovat osoittaneet yllättävää kykyä toipua traumoistaan. (Kuva: Teija Laakso / Maailma.net)

Lapset uhreina

Viime vuoden lopulla Suomessa vieraillut Zogaj on viime vuosina tehnyt töitä muun muassa Syyrian ja Irakin konfliktien parissa ja on huolissaan niiden vaikutuksista lapsiin.

Esimerkiksi Syyriasta on paennut lähes seitsemän vuotta kestäneen sodan aikana noin 5,5 miljoonaa ihmistä ja yli kuusi miljoonaa on paossa maan sisällä. YK:n lastenjärjestö Unicef on arvioinut, että konflikti on vaikuttanut yli 80 prosenttiin maan lapsista.

World Visionin ja muiden kansainvälisten järjestöjen raporttien mukaan lapset kärsivät vaikeista psyykkisistä traumoista. Pelastakaa Lasten viimevuotisen selvityksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa Syyrian lapsista on kokenut läheisen menettämisen, haavoittumisen tai kodin pommituksen sodan takia.

Unicef puolestaan kertoi joulun alla, että lasten raiskauksista, pakkoavioliitoista, sieppauksista ja orjuuttamisesta on tullut osa konfliktin perustaktiikkaa muun muassa Syyriassa. Järjestö on huolissaan siitä, että lapsista on tullut etulinjan kohteita maailman konflikteissa.

Zogaj'n näkemys Syyriasta ei ole sen myönteisempi.

”Jotkut lapset eivät ole kokeneet muuta kuin sotaa. Kyse on perustavanlaatuisesta traumasta, johon on puututtava”, hän sanoo.

Kadotettu sukupolvi voidaan pelastaa

Monet järjestöt ovat varoittaneet, että Lähi-idän lapsista uhkaa tulla ”kadotettu sukupolvi”, elleivät nämä saa tukea traumoistaan toipumiseen. Zogaj'n mukaan tulevaisuudenkuva voidaan yhä torjua.

”Kaikilla ihmisillä on sekä sisäistä sietokykyä, mutta sitä pitää vahvistaa, jotta traumoja vastaan voisi taistella”, hän sanoo.

Esimerkiksi World Vision rakentaa pakolaislapsille lapsiystävällisiä tiloja, joissa heille tarjotaan psykososiaalista tukea ja joissa he voivat rauhassa leikkiä ja pelata. Lapsia pyritään myös aktivoimaan ja heille tarjotaan elämäntaitokoulutusta, jotta heidän kehityksensä jatkuisi ja he pystyisivät jatkossa suojelemaan itseään.

Tulokset ovat yllättäneet Zogaj'n itsensäkin. Lapset ovat oppituntien seurauksena esimerkiksi Irakin leireillä aktivoituneet ja kiinnostuneet muun muassa lastensuojelukysymyksistä.

”Lapset ovat paljon toiveikkaampia kuin aikuiset. Ongelmistaan huolimatta he ovat innostuneet ja heidän itseluottamuksensa on vahvistunut”, hän kertoo.

Syyrian konflikti avustustyökatastrofiapukehitysyhteistyölapsetkonflikti IrakSyyria

Lue myös

Mies kävelee Syyrian Raqqassa

Amnesty: Yhdysvaltain johtaman liittouman iskuissa Syyrian Raqqassa kuoli yli 1 600 siviiliä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on julkistanut tähän mennessä kattavimman tutkimuksen siviilien kuolemista modernin sodankäynnin historiassa. Sen mukaan Yhdysvaltain pommituskampanja Isisiä vastaan aiheutti valtavat tuhot myös siviileille.
Lapsia koululuokassa opettelemassa robotiikkaa

Syyrialaislapset opiskelevat Libanonissa robotiikkaa ja koodausta – Kotimaastaan paennut neurokirurgi haluaa rikkoa pakolaisiin liitetyt stereotypiat

Fadi Alhalabin MAPs-järjestö haluaa antaa syyrialaislapsille paremman koulutuksen kuin nämä olisivat saaneet kotimaassaan. ”Yritämme saada heidän ajatuksensa muualle kuin siihen, että olemme vain pakolaisia ja uhreja”, hän sanoo. Oppilaiden piirustuksia on nähtävillä Helsingissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.
Lasten siluetti ja metalliromua

Mikä on asevalvonnan tulevaisuus?

Asevalvonta on tärkeää aseiden vähentämisen kannalta mutta myös siksi, että toisiaan vastustavat tahot kohtaavat. Se, ettei asevarusteluun liittyvistä kysymyksistä enää keskustella yhdessä saman pöydän ääressä, lisää konfliktin riskiä, kirjoittaa Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg.
Mies ja poika korjaavat autoa

Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa

Intian ja Pakistanin kiista Kašmirista on ollut pisimpään YK:n ratkaisemattomien konfliktien listalla. Moni lapsi joutuu töihin, koska väkivalta on vienyt perheeltä elättäjän. Uhrien omaiset ovat oikeutettuja valtion taloudelliseen tukeen, mutta tapaukset käsitellään niin hitaasti, että he ehtisivät kuolla nälkään apua odotellessaan.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa