Uutiset

Konflikti vaikeuttaa Sahelin nälän uhrien auttamista

Yli 130 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Malin tuaregikapinallisten ja hallitusten välisten taistelujen tieltä.
(Kuva: Stevie Mann / ILRI / cc 2.0)

Humanitaarinen kriisi uhkaa pahentua Afrikan Sahelin alueella, jossa käynnissä olevaa ruokakriisiä kärjistää pakolaisvirta Malin pohjoisosista naapurimaihin.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli 130 000 malilaista on joutunut pakenemaan Nigeriin, Mauritaniaan, Burkina Fasoon tai muihin Malin osiin. Järjestö on pyytänyt lähes 36 miljoonan dollarin avustusta pakolaisten auttamiseksi.

Malilaiset ovat paenneet tuaregikapinallisten ja armeijan välisiä taisteluita, jotka leimahtivat tammikuussa.

Tuaregit elävät Malin, Nigerin ja eteläisen Algerian alueella. He ovat taistelleet jo vuosia vaatien parempia oloja alueilleen. Tällä hetkellä taisteleva kapinallisryhmä MNLA on sanonut uutistoimisto IRINin mukaan haluavansa vapauttaa pohjoisen Azawadin alueen ihmiset laittomasta miehityksestä ja pitää kansanäänestyksen siitä, että alueesta tulisi itsenäinen.

Yhteyksiä Libyan konfliktiin

Taisteluiden leimahtamisen taustalla ovat myös Libyan viimevuotiset tapahtumat. Esimerkiksi brittilehti Guardianin mukaan monien kapinassa mukana olevien epäillään olleen mukana myös viime syksynä Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin joukoissa, sillä Gaddafin tiedetään tukeneen tuaregien suurempaa itsenäisyyttä.

Malin hallituksen mukaan taisteluissa on mukana myös al-Qaidan alasiipi AQIM. Hallitus on vastannut kapinaan pommituksilla, joista ovat kärsineet myös siviilit.

Tilanne on vaikea, sillä Sahelin alue kärsii vaikeasta ruokakriisistä, ja pakolaisvirta voi heikentää ruokaturvaa entisestään. Erityisen paha tilanne on Nigerissä, jonne on paennut noin 29 000 pakolaista ja jossa kolmasosaa ihmisistä uhkaa ruokapula lähikuukausina. Monet pakolaiset ovat saapuneet Tillaberin alueelle, joka on jo valmiiksi yksi pahimmin ruokakriisistä kärsivistä alueista.

Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan yhteensä yli kymmentä miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula Sahelin alueen maissa.

konflikti MaliNiger

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä