Uutiset

Konflikti vaikeuttaa Sahelin nälän uhrien auttamista

Yli 130 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Malin tuaregikapinallisten ja hallitusten välisten taistelujen tieltä.
(Kuva: Stevie Mann / ILRI / cc 2.0)

Humanitaarinen kriisi uhkaa pahentua Afrikan Sahelin alueella, jossa käynnissä olevaa ruokakriisiä kärjistää pakolaisvirta Malin pohjoisosista naapurimaihin.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli 130 000 malilaista on joutunut pakenemaan Nigeriin, Mauritaniaan, Burkina Fasoon tai muihin Malin osiin. Järjestö on pyytänyt lähes 36 miljoonan dollarin avustusta pakolaisten auttamiseksi.

Malilaiset ovat paenneet tuaregikapinallisten ja armeijan välisiä taisteluita, jotka leimahtivat tammikuussa.

Tuaregit elävät Malin, Nigerin ja eteläisen Algerian alueella. He ovat taistelleet jo vuosia vaatien parempia oloja alueilleen. Tällä hetkellä taisteleva kapinallisryhmä MNLA on sanonut uutistoimisto IRINin mukaan haluavansa vapauttaa pohjoisen Azawadin alueen ihmiset laittomasta miehityksestä ja pitää kansanäänestyksen siitä, että alueesta tulisi itsenäinen.

Yhteyksiä Libyan konfliktiin

Taisteluiden leimahtamisen taustalla ovat myös Libyan viimevuotiset tapahtumat. Esimerkiksi brittilehti Guardianin mukaan monien kapinassa mukana olevien epäillään olleen mukana myös viime syksynä Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin joukoissa, sillä Gaddafin tiedetään tukeneen tuaregien suurempaa itsenäisyyttä.

Malin hallituksen mukaan taisteluissa on mukana myös al-Qaidan alasiipi AQIM. Hallitus on vastannut kapinaan pommituksilla, joista ovat kärsineet myös siviilit.

Tilanne on vaikea, sillä Sahelin alue kärsii vaikeasta ruokakriisistä, ja pakolaisvirta voi heikentää ruokaturvaa entisestään. Erityisen paha tilanne on Nigerissä, jonne on paennut noin 29 000 pakolaista ja jossa kolmasosaa ihmisistä uhkaa ruokapula lähikuukausina. Monet pakolaiset ovat saapuneet Tillaberin alueelle, joka on jo valmiiksi yksi pahimmin ruokakriisistä kärsivistä alueista.

Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan yhteensä yli kymmentä miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula Sahelin alueen maissa.

konflikti MaliNiger

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat