Uutiset

Konflikti estää YK:n rokotuskampanjan Sudanissa

Kapinallisten ja hallitusten erimielisyydet estivät 165 000 lapsen poliorokotukset.
Sinisen Niilin osavaltiosta paenneita pakolaisia Etelä-Sudanissa pakolaisleirillä. (Kuva: Alun McDonald / Oxfam International / cc 2.0)

YK ei ole pystynyt toteuttamaan suunnittelemaansa 165 000 lapsen poliorokotuskampanjaa kahdessa Sudanin osavaltiossa. Syynä ovat Etelä-Kordofanin ja Sinisen Niilin osavaltioissa taistelevien SPLM-North-liikkeen kapinallisten ja hallituksen erimielisyydet.

Rokotuskampanja oli tarkoitus aloittaa viime viikolla. YK:n humanitaaristen operaatioiden johtajan John Gingin mukaan hallitus ja kapinalliset olivat jo sopineet kaikista järjestelyistä, mutta viime hetkellä kapinalliset ryhtyivät vaatimaan vielä yhtä uutta tapaamista, jota ei kuitenkaan luvattu. Samalla suunnitellut rokotuspäivät valuivat hukkaan.

Gingin mukaan neuvoston on nyt käytettävä vaikutusvaltaansa, jotta Sudanin eteläosissa sijaitsevien Etelä-Kordofanin ja Sinisen Niilin osavaltioiden lapset saadaan rokotettua.

"Me, kansainvälinen yhteisö, olemme pettäneet Etelä-Kordofanin ja Sinisen Niilin asukkaat", Ging sanoi Guardian-lehden mukaan tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Sinisen Niilin ja Etelä-Kordofanin tilanne kärjistyi vuonna 2011 Etelä-Sudanin itsenäistymisen aikoihin. Etelä-Sudanin uskotaan tukevan SPLM-North-kapinallisliikettä, joka taistelee osavaltioissa Sudanin hallitusta vastaan. Viimeisten puolentoista vuoden aikana YK ei ole pystynyt toimittamaan humanitaarista apua noin 800 000 ihmiselle. Sadat tuhannet ovat paenneet väkivaltaisuuksia.

avustustyölapsetkonfliktiYKterveys Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.