Uutiset

Konflikti estää YK:n rokotuskampanjan Sudanissa

Kapinallisten ja hallitusten erimielisyydet estivät 165 000 lapsen poliorokotukset.
Sinisen Niilin osavaltiosta paenneita pakolaisia Etelä-Sudanissa pakolaisleirillä. (Kuva: Alun McDonald / Oxfam International / cc 2.0)

YK ei ole pystynyt toteuttamaan suunnittelemaansa 165 000 lapsen poliorokotuskampanjaa kahdessa Sudanin osavaltiossa. Syynä ovat Etelä-Kordofanin ja Sinisen Niilin osavaltioissa taistelevien SPLM-North-liikkeen kapinallisten ja hallituksen erimielisyydet.

Rokotuskampanja oli tarkoitus aloittaa viime viikolla. YK:n humanitaaristen operaatioiden johtajan John Gingin mukaan hallitus ja kapinalliset olivat jo sopineet kaikista järjestelyistä, mutta viime hetkellä kapinalliset ryhtyivät vaatimaan vielä yhtä uutta tapaamista, jota ei kuitenkaan luvattu. Samalla suunnitellut rokotuspäivät valuivat hukkaan.

Gingin mukaan neuvoston on nyt käytettävä vaikutusvaltaansa, jotta Sudanin eteläosissa sijaitsevien Etelä-Kordofanin ja Sinisen Niilin osavaltioiden lapset saadaan rokotettua.

"Me, kansainvälinen yhteisö, olemme pettäneet Etelä-Kordofanin ja Sinisen Niilin asukkaat", Ging sanoi Guardian-lehden mukaan tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Sinisen Niilin ja Etelä-Kordofanin tilanne kärjistyi vuonna 2011 Etelä-Sudanin itsenäistymisen aikoihin. Etelä-Sudanin uskotaan tukevan SPLM-North-kapinallisliikettä, joka taistelee osavaltioissa Sudanin hallitusta vastaan. Viimeisten puolentoista vuoden aikana YK ei ole pystynyt toimittamaan humanitaarista apua noin 800 000 ihmiselle. Sadat tuhannet ovat paenneet väkivaltaisuuksia.

avustustyölapsetkonfliktiYKterveys Sudan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.