Kolumbian valtion uhrit vaativat hyvitystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolumbian valtion uhrit vaativat hyvitystä

Kansanliike vaatii kaikkien Kolumbian sisällissodan syyllisten rankaisemista, kirjoittaa Constanza Vieira.

(IPS) -- Kaikkia Kolumbian sisällissodan aikana rikoksiin syyllistyneitä on rangaistava, armeijan ja valtion palveluksessa olevat mukaan lukien, vaaditaan rauhanneuvottelijoille osoitetussa kansalaisjärjestöjen muistiossa.

"Tunnemme solidaarisuutta Farc-sissiliikkeen uhreja kohtaan, muutta myöskään valtion rikoksia ei saa armahtaa", sanoo Franklin Castañeda. Hän edustaa Poliittisten vankien solidaarisuuskomiteaa ja Valtion rikosten uhrien komiteaa.

Kansanliike jätti maaliskuun alussa 11-kohtaisen vaatimuslistan YK:lle, jonka suojissa Kolumbian hallitus ja vasemmistolainen Farc käyvät rauhanneuvotteluja. Lista laadittiin jesuiittapappi Javier Giraldon ja ihmisoikeusjuristi Federico Andreun johdolla. Siinä vaaditaan muun muassa riippumattoman totuuskomission perustamista.

On tunnustettava virallisesti, että valtio perusti äärioikeistolaisia puolisotilaallisia joukkoja armeijan tueksi, ja nämä joukot on hajotettava, Castañeda painottaa.

Kansanliike vaatii siviilituomioistuimille oikeutta päättää, ovatko asevoimien jäsenten tekemät rikokset ihmisoikeusloukkauksia vai velvollisuuden täyttämistä.

Andreu korostaa, että rikoksia tehneet tai niiden rankaisemattomuuden mahdollistaneet henkilöt on poistettava valtionhallinnosta. "Muuten väkivalta ja ihmisoikeusloukkaukset jatkuvat."

Kolumbia ajautui sisällissotaan 1964. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että yli neljä miljoonaa ihmistä – lähes kymmenesosa maan 47-miljoonaisesta väestöstä – on joutunut pakenemaan kotoaan vuoden 1995 jälkeen. Kuolonuhrien määräksi on arvioitu neljännesmiljoona.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia