Kolumbian rauha nojaa naisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolumbian rauha nojaa naisiin

Kolumbian kesäkuussa solmittuun rauhansopimukseen sisällytettiin tasa-arvo ja naisten oikeudet. YK:n mukaan naisten mukanaolo parantaa 20 prosenttia mahdollisuutta, että rauhansopimus voi pysyä voimassa 20 vuotta.

Erika Paola Jaimes kävi lukuisten sodasta hengissä selvinneiden tavoin rauhanneuvottelijoiden kuultavana Havannassa.(Kuva: Jorge Luis Baños / IPS.)

(IPS) -- Kesäkuussa tulitaukoon johtaneissa Kolumbian rauhanneuvotteluissa huomioitiin sukupuolten tasa-arvo uudella ja esimerkillisellä tavalla, sanoo YK:n naisjärjestön Kolumbian osaston johtaja Belén Sanz.

Kolumbian hallituksen ja vasemmistolaisen Farc-sissiliikkeen väliset neuvottelut alkoivat Kuuban Havannassa syksyllä 2012 ja kestivät lähes kolme vuotta. Tasa-arvokysymyksiin erikoistunut alakomitea kuuli lukuisia naistodistajia ja esitteli työnsä tulokset heinäkuun lopulla.

Komitean ansiosta tasa-arvo ja naisten oikeudet – maanomistusoikeudesta lähtien - sisällytettiin jokaiseen sopimuskohtaan. Lisäksi sopimus lupaa naisille osallistumisen päätöksentekoon sekä mahdollisuuden elää ilman väkivaltaa ja saada hyvitystä kärsimistään vääryyksistä.

Sanz uskoo Kolumbian esimerkin toimivan mallina rauhanprosesseille muualla maailmassa. "Se osoittaa, että tasa-arvoa voidaan lisätä rauhan- ja jälleenrakennuksen aikana."

Viime vuonna julkistetun YK:n raportin mukaan naisten mukanaolo parantaa 20 prosenttia mahdollisuutta, että rauhansopimus voi pysyä voimassa 20 vuotta.

"Ilman naisten aktiivista panosta on turha puhua kestävästä rauhasta", Sanz sanoo.

48 miljoonan asukkaan Kolumbiassa naisilla on vain 17 prosentin edustus parlamentin alahuoneessa. Farc-sissiliikkeen jäsenistä on epävirallisten arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia naisia.

Lisää uusi kommentti