Kolmannes viljelysmaasta heikkolaatuista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolmannes viljelysmaasta heikkolaatuista

Hyvälaatuisen mullan kehittyminen saattaa kestää tuhat vuotta, muistuttaa FAOn aluejohtaja Raúl Benítez.

(IPS) -- Maailman viljelymaasta 33 prosenttia on laadultaan heikentynyttä, arvioi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Se on julistanut vuoden 2015 maaperän teemavuodeksi.

Heikkokuntoisimmasta maaperästä 40 prosenttia sijaitsee maapallon köyhimmillä alueilla.

Maan hedelmällisyyden ja kasvien kasvun heikkeneminen sekä maan ja veden saastuminen kutistavat satoja. Se puolestaan hidastaa nälkäisten määrän puolittamista, jota YK:n tänä vuonna umpeutuvat YK:n vuosituhattavoitteet edellyttävät.

Latinalainen Amerikka on kärjessä nälkäisten määrän puolittamisessa. Alueella on eniten valtioita, jotka ovat päässeet tavoitteeseen jo ennen vuotta 2015.

Maailman ravintotilanteesta kertovan raportin mukaan vuosina 1990–1992 Latinalaisen Amerikan asukkaista kärsi nälästä 15,3 prosenttia, mutta 2012–2014 osuus oli pudonnut 6,1 prosenttiin.

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla on myös eniten potentiaalista viljelymaata maailmassa, mutta maaperän heikkeneminen uhkaa ruuantuotantoa sielläkin.

FAOn aluejohtaja Raúl Benítez muistuttaa, että hyvälaatuisen mullan kehittyminen saattaa kestää tuhat vuotta, mutta saastuminen tai maan väärinkäyttö voivat pilata sen sekunneissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia