Uutiset Koronaviruspandemia

Kolmannes maailman väestöstä ei ole ollut sosiaaliturvan piirissä pandemian aikana, arvioi avustusjärjestö Oxfam – Kuilu vauraiden ja köyhempien maiden välillä on ammottava

Rikkaat maat ovat pandemian aikana käyttäneet sosiaaliturvaan henkeä kohti noin 695 dollaria. Keskitulotason maissa määrä on vain 28 dollaria, käy ilmi Oxfamin selvityksestä.
Suojavaatteisiin pukeutunut ihminen, taustalla joukko suojavaatteisiin pukeutuneita ihmisiä pöytien äärellä.
Kehittyvien maiden sosiaaliturva ei ole kestänyt koronaviruspandemiaa. Kuva Madagaskarilta. (Kuva: Henitsoa Rafalia / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Noin 2,7 miljardia ihmistä eli kolmannes maailman väestöstä ei ole ollut julkisesti rahoitetun sosiaaliturvan piirissä  koronaviruspandemian aikana, arvioivat avustusjärjestö Oxfam ja yhdysvaltalainen konsultointitoimisto Development Pathways.

”Ihmiset ovat velkaantuneet, jättävät aterioita väliin ja myyvät omaisuuttaan. Siirtolaisten rahalähetykset ovat romahtaneet. Ellei toimiin ryhdytä nyt, köyhyydessä elävien määrä lisääntyy merkittävästi ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin”, varoittaa Oxfamin kampanjajohtaja Ana Arendar tiedotteessa.

Arvio perustuu tietoon siitä, että ennen pandemiaa neljä miljardia ihmistä ei ollut sosiaaliturvan piirissä. Maailmanpankin mukaan pandemian aikana vain 1,3 miljardia heistä on tavoitettu. Jäljelle jäävät 2,7 miljardia eivät siis ole saaneet mitään. Niissäkin maissa, joissa sosiaaliturvaa on maksettu, kyse on ollut usein kertaluontoisista maksuista.

”Sadat miljoonat ihmiset ovat menettäneet työnsä ja tulonsa. Eristyksen aikana menetetyn työajan määrä pelkästään tämän vuoden toisella neljänneksellä vastasi 495:ää miljoonaa kokoaikaista työtä”, Arendar sanoi.

Oxfamin selvityksessä verrattiin 126:n matalan tulotason ja keskitulotason maan tilannetta 28 rikkaaseen maahan. Rikkaat maat ovat pandemian aikana käyttäneet sosiaaliturvaan henkeä kohti noin 695 dollaria (572 euroa). Keskitulotason maissa summa on vain 28 dollaria (23 euroa) ja joissakin köyhissä maissa jopa vain 4 dollaria (3,3 euroa).

83 prosenttia kaikesta siitä rahasta, joka pandemiasta selviytymiseen tänä vuonna on pumpattu, on mennyt 36 rikkaalle maalle, järjestö muistuttaa. 59 köyhää maata on käyttänyt 0,4 prosenttia.

Kehitysmaiden huonon sosiaaliturvajärjestelmän taustalla on vuosia jatkunut riittämätön investoiminen ja huono politiikka. Tilannetta voisi Oxfamin mukaan korjata paremmalla politiikalla ja tuella. Sen mukaan rikkaat maat eivät ole pandemian aikana lisänneet riittävästi tukeaan kehitysmaille.

”Rikkaiden maiden pitäisi lisätä apuaan ja valuuttavarantojaan ja perua kehitysmaiden velat niiden tukemiseksi”, Arendar sanoi.

Koronaviruspandemia kehitysköyhyyspolitiikkatalousterveys

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Nainen kyykyssä kirjoittamassa lehtiöön.

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa

Koronapandemia on kurittanut Nepalissa etenkin entisiä maaorjia, joista monet ovat myös alakastisia. Moni menetti työnsä ja kärsii nälästä. Karanteeniolosuhteissakin heidät on eristetty muusta väestöstä, kertoo järjestötyöntekijä Hari Singh Bohora.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä