Kolmannen maailman kasvu ja pettymys | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolmannen maailman kasvu ja pettymys

Toisen maailmansodan jälkeinen projekti tai utopia, kolmas maailma, perustui ajatukseen uudesta kansainvälisestä järjestyksestä. Projekti tyhjeni nopeasti, mutta sen ajatukset ovat edelleenkin ajankohtaisia.

Nykyisin kolmas maailma ymmärretään yleisesti kehitysmaan synonyymiksi. Esimerkiksi suomenkielinen wikipedia tarjoaa hakusanaa "kolmas maailma" etsivälle käyttäjälle artikkelin "Kehitysmaa".

Kolmas maailma ei kuitenkaan alunperin ole tarkoittanut kehitysmaita. Yleisradion ohjelmasarjan "Kolmannen maailman puheenvuoroja" 20-vuotisseminaarissa viime viikolla puhunut filosofian tohtori Tapio Tamminen määritteli kolmannen maailman projektiksi tai utopiaksi.

Tamminen esitteli puheenvuorossaan intialaisen kansainvälisen politiikan professorin Vijay Prashadin kirjassaan "The Darker Nations" esittämiä ajatuksia.

Prashadin mukaan kolmas maailma "oli utopia maailmasta, joka perustuisi uuteen kansainväliseen järjestykseen. Se synnytti Jawaharlal Nehrun, Gamal Abdel Nasserin, Ahmed Sukarnon ja Nelson Mandelan kaltaisia sankareita, mutta vähintään yhtä paljon se oli kansalaisliikkeiden, ihmisten enemmistön historiaa."

Tamminen ja Prashad ajoittavat kolmannen maailman alkujuuret Brysselissä helmikuussa 1927 pidettyyn kokoukseen, jonka nimenä oli "mperialismin vastainen liitto", ja johon osallistui pari sataa edustajaa Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Aasiasta. Tammisen mukaan kokous oli vastine länsimaiden johtamalle Kansainliitolle ja siihen osallistui muun muassa Nehru ja Sukarno sekä yhtenä järjestäjänä Albert Einstein.

Rauhaa, leipää ja oikeudenmukaisuutta Kolmannen maailman projektin sanoma oli Tammisen mukaan yksinkertainen. "Sillä tavoiteltiin rauhaa, eli ydinaseiden riisuntaa, leipää, mikä ilmaistiin Uuden kansainvälisen talousjärjestyksen muodossa ja oikeudenmukaisuutta eli sosiaalista kehitystä ja rasismin lopettamista."

Varsinaisesti kolmannen maailman projekti luotiin Tammisen mukaan toisen maailmansodan jälkeen. Sen merkittävin yksittäinen tapahtuma oli Indonesiassa vuonna 1955 pidetty Pandungin kokous, johon saapui edustajia 29 vasta itsenäistyneestä kansakunnasta.

Tammisen mukaan Pandungin kokouksen tavoitteena oli pysäyttää ydinaseiden leviäminen. "Kokouksen konkreettisin saavutus oli kansainvälisen atomienergiakomission IAEA:n luominen, joka perustettiin YK:n alaisuuteen kaksi vuotta myöhemmin."

Bandungin kokouksen jälkeen kolmannen maailman projektin menestystarina jatkui. Tammisen mukaan kolmas maailma ei enää ollut teollisuusmaiden muodostaman ensimmäisen ja sosialistimaiden toisen maailman "juoksupoika vaan itsenäinen toimija maailman näyttämöllä".

Menestyksestä tuhoon Menestystarinan osiksi Tamminen laskee sitoutumattomien maiden liikkeen syntymisen Belgradissa vuonna 1961, YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin UNCTAD perustamisen ja 77 maan muodostaman talousjärjestön G-77.

Kolmannen maailman projekti ei kuitenkaan kestänyt vaan hajosi Tammisen mukaan sekä sisäisten että ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Kiina oli alkanut kehittää omaa ydinasettaan, samoin Intia. Nämä maat ajautuivat myös "vuonna 1962 Himalajalla rajasotaan, joka johti myös Intian irtautumiseen Pandungin tavoitteista".

Sisäistä hajaannusta edisti myös Kaakkois-Aasian taloustiikereiksi kutsuttujen Singaporen, Hong Kongin, Etelä-Korean ja Taiwanin talouskasvu Japanin vanavedessä. Tammisen mukaan tiikereiden taloudellinen menestys vaimensi kolmannen maailman maiden intoa muuttaa maailman järjestystä.

Lopullisesti kolmannen maailman projekti tyhjeni 1980-luvun kuluessa. Tammisen mukaan lopun projektista teki pidäkkeetön globalisaatio, johon nivoutuivat Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) rakennesopeutusohjelmat. Niiden avulla "etelän taloudet valjastettiin osaksi globaalia kehityskulttuuria".

Hänen mukaansa projekti ja sen tavoitteet ovat kuitenkin edelleen yhtä ajankohtaisia kuin parikymmentä vuotta sitten. "Viime vuosina eri puolilla maailmaa on virinnyt sellaista globaalia liikehdintää, että se voi enteillä uuden projektin syntyä", ennusti Tamminen puheenvuoronsa päätteeksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia