Kolera riivaa yhä Haitia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolera riivaa yhä Haitia

Maa ei vieläkään pysty torjumaan tautia, eikä avunantajayhteisöltäkään heru rahaa.

Haitin viranomaiset eivät vieläkään selviydy maan kolerauhrien hoidosta ja tautitapausten ehkäisemisestä, sanoo avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja. Järjestön mukaan lokakuun puolenvälin jälkeen yli 2 000 ihmistä on tarvinnut sairaalahoitoa. Syynä taudin leviämiseen ovat puhtaan juomaveden ja vessojen puute sekä huonot hygieniakäytännöt.

Haitiin iski voimakas maanjäristys tammikuussa 2010. Koleraepidemia puhkesi saman vuoden lokakuussa. Sen uskotaan tulleen maahan nepalilaisten YK-rauhanturvaajien mukana.

Koleratapauksia on ollut lokakuusta 2010 alkaen yli 700 000, ja tauti on vienyt yli 8 600 ihmisen hengen. Epidemiaa pidetään läntisen pallonpuoliskon laajimpana.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan maan terveysjärjestelmä kärsii yhä rahoituksen, inhimillisten resurssien ja lääkkeiden puutteesta, eivätkä viranomaiset pysty varautumaan epidemioihin, vaikka ne olisi suhteellisen helppo ennustaa sadekausien mukaan.

Järjestön hoitamat tapaukset ovat kaksinkertaistuneet viime vuodesta. Sen mukaan Haitin väestö on viime vuosina menettänyt vastustuskykynsä taudille.

YK:n Haitin kolerakoordinaattori Pedro Medrano Rojas sanoi aiemmin marraskuussa, että myöskään avunantajat eivät ole antaneet riittävästi rahaa taudin hoitoon. Kolerasta voitaisiin päästä eroon kymmenessä vuodessa, mutta tällä menolla vuosia kuluu 40, hän ennusti.

Osa kolerauhreista on haastanut YK:n oikeuteen koleran leviämisen vuoksi. YK on kieltäytynyt maksamasta uhreille korvauksia ja vedonnut immuniteettiinsa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia