Uutiset

Koko Nicaragua osaa kohta lukea

Nicaraguan hallitus aikoo julistaa maan vapaaksi lukutaidottomuudesta heinäkuussa, kun maan sandinistivallankumous täyttää 30 vuotta. Tarkoitus on pudottaa lukutaidottomien määrä alle viiteen prosenttiin.

Nicaraguan hallitus aikoo julistaa maan vapaaksi lukutaidottomuudesta heinäkuussa, kun maan sandinistivallankumous täyttää 30 vuotta.

Vasemmistolaiset sandinistit kumosivat Somozan suvun sotilasdiktatuurin 19. heinäkuuta 1979. Maa ajautui sen jälkeen sisällissotaan, joka päättyi 1988.

Sandinistien presidentti Daniel Ortega hävisi vaalit 1990, mutta palasi valtaan vuoden 2006 lopulla pidetyissä vaaleissa.

Sandinistit onnistuivat vuonna 1980 pudottamaan lukutaidottomien määrän vuodessa puoleen eli 13 prosenttiin.

Nyt tarkoitus on päästä alle viiden prosentin, jolloin YK määrittelee valtion vapaaksi lukutaidottomuudesta. Haastetta riittää, sillä vuoden 2005 tilastojen mukaan 5,3 miljoonan asukkaan Nicaraguassa oli yli 0,5 miljoonaa lukutaidotonta.


Vaikutus naisiin suuri


Ortegan vuonna 2007 aloittamaan lukutaitokampanjaan on värvätty 54 000 vapaaehtoista. He olivat huhtikuun puolivälissä opettaneet aakkoset jo liki 434 000 henkilölle.

"Kyse ei ole pelkän luku- ja kirjoitustaidon jakamisesta, vaan ihmiset opetetaan ajattelemaan uudella tavalla. Lukutaitoisella on enemmän mahdollisuuksia nousta köyhyydestä kuin lukutaidottomalla",
Nicaraguan opetusministeri Miguel De Castilla selittää.

Nicaragua kuuluu läntisen pallonpuoliskon köyhimpiin maihin, sillä 47 prosenttia asukkaista elää alle 1,5 eurolla päivässä.

Opettaja Elba Rivera on vakuuttunut lukutaitokampanjan hyödyistä oman kokemuksensa kautta. Hän kasvoi tyttöjen koulutusta väheksyneessä tyypillisessä maaseudun perheessä ja oppi vasta 17-vuotiaana lukemaan vuoden 1980 kampanjan ansiosta.

Riveralla riitti opinhaluja yliopistoon asti. Nyt hän johtaa perustamaansa koulua Nueva Guineassa, joka sijaitsee 280 kilometriä Managuasta lounaaseen.

Rivera on kutsuttu ensi kesänä pidettävään G8-maiden kokoukseen kertomaan näkemyksiään kehitysmaiden koulutuksesta ja terveydenhoidosta.

"Ei ole epäilyksen häivää siitä, että lukutaito muuttaa naisten elämää. Minun kylässäni sanottiin, ettei naisen tarvitse käydä koulua, koska hänen tehtävänsä on palvella miestään. Muutos tässä on suuri saavutus", Rivera sanoo.

Hänen mukaansa machokulttuurissa riittää kuitenkin vielä kitkemistä. "Nyt naisia kehotetaan hankkimaan lukutaito, jotta he pystyvät auttamaan lapsiaan läksyissä."

koulutusköyhyyspolitiikka Nicaragua

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas