Uutiset

Kokankasvatus kiihtyy taas Boliviassa

Kokapensaan viljely on hiljalleen yleistynyt uudelleen Boliviassa. Maa sai takavuosina Yhdysvaltain painostuksen alla pakotetuksi talonpojat vähentämään huumekasvin kasvatusta. Hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy taas samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

Viljelijät suivaantuivat pakkotoimista, ja tilanne kärjistyi paikoin yhteenotoiksi. Bolivian johto siirtyikin muutama vuosi sitten kannustamaan talonpoikia tukiaisilla muiden kasvien viljelyyn.

Kaksi vuotta sitten linja muuttui uudelleen, ja pakkokeinot otettiin taas käyttöön. Nyt ollaan tilanteessa, jossa hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

"Kun hallitus on häviöllä, se puhuu tasapelistä, ja kun peli on tasan, se väittää voittavansa", kuittaa opposition kansanedustaja ja kokankasvattajien johtaja Evo Morales. Hän oli viime vuoden presidentinvaaleissa Sosialismiliikkeen (MAS) ehdokkaana ja jäi yllättävän täpärästi kakkoseksi.

Bolivian laki sallii tietyn määrän kokapensaan kasvatusta perinteiseen ja lääketieteelliseen käyttöön.

Nyt Chaparen alueella on eri arvioiden mukaan "ylimääräisiä" viljelmiä 5 000 - 10 000 hehtaaria. Moralesin vaalimenestys rohkaisi osaltaan viljelijöitä puolustamaan perinteistä elinkeinoaan.

Moni viljelijä on ottanut vastaan valtion tuen vaihtoehtoisille kasveille ja jatkanut kokankasvatusta toisilla alueilla. Moralesin ja talonpoikien mukaan banaanin, ananaksen ja sitrushedelmien viljelyllä ei elä, koska niille ei löydy äkkiseltään markkinoita.

Vaihtoehtoinen kehitys -järjestön johtaja Ruddy Rivera sanoo, että kansainvälinen tuki kokan kitkennälle on hyödyttänyt Chaparesia, sillä alueelle on saatu uusia kouluja ja teitä. Varsinainen tavoite on kuitenkin jäänyt saavuttamatta.

(Inter Press Service)

Bolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.
New York Timesin rakennus

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Monien suomalaisten vaatebrändien avoimuus retuperällä

Yritykset vakuuttavat toimivansa eettisesti, mutta kuluttajan on vaikea selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Tuoreen selvityksen mukaan useimmat suomalaiset vaatebrändit eivät kerro julkisesti kovinkaan paljon siitä, mitä ne tekevät vastuullisuuden eteen.