Uutiset

Kokankasvatus kiihtyy taas Boliviassa

Kokapensaan viljely on hiljalleen yleistynyt uudelleen Boliviassa. Maa sai takavuosina Yhdysvaltain painostuksen alla pakotetuksi talonpojat vähentämään huumekasvin kasvatusta. Hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy taas samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

Viljelijät suivaantuivat pakkotoimista, ja tilanne kärjistyi paikoin yhteenotoiksi. Bolivian johto siirtyikin muutama vuosi sitten kannustamaan talonpoikia tukiaisilla muiden kasvien viljelyyn.

Kaksi vuotta sitten linja muuttui uudelleen, ja pakkokeinot otettiin taas käyttöön. Nyt ollaan tilanteessa, jossa hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

"Kun hallitus on häviöllä, se puhuu tasapelistä, ja kun peli on tasan, se väittää voittavansa", kuittaa opposition kansanedustaja ja kokankasvattajien johtaja Evo Morales. Hän oli viime vuoden presidentinvaaleissa Sosialismiliikkeen (MAS) ehdokkaana ja jäi yllättävän täpärästi kakkoseksi.

Bolivian laki sallii tietyn määrän kokapensaan kasvatusta perinteiseen ja lääketieteelliseen käyttöön.

Nyt Chaparen alueella on eri arvioiden mukaan "ylimääräisiä" viljelmiä 5 000 - 10 000 hehtaaria. Moralesin vaalimenestys rohkaisi osaltaan viljelijöitä puolustamaan perinteistä elinkeinoaan.

Moni viljelijä on ottanut vastaan valtion tuen vaihtoehtoisille kasveille ja jatkanut kokankasvatusta toisilla alueilla. Moralesin ja talonpoikien mukaan banaanin, ananaksen ja sitrushedelmien viljelyllä ei elä, koska niille ei löydy äkkiseltään markkinoita.

Vaihtoehtoinen kehitys -järjestön johtaja Ruddy Rivera sanoo, että kansainvälinen tuki kokan kitkennälle on hyödyttänyt Chaparesia, sillä alueelle on saatu uusia kouluja ja teitä. Varsinainen tavoite on kuitenkin jäänyt saavuttamatta.

(Inter Press Service)

Bolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat