Uutiset

Kokankasvatus kiihtyy taas Boliviassa

Kokapensaan viljely on hiljalleen yleistynyt uudelleen Boliviassa. Maa sai takavuosina Yhdysvaltain painostuksen alla pakotetuksi talonpojat vähentämään huumekasvin kasvatusta. Hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy taas samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

Viljelijät suivaantuivat pakkotoimista, ja tilanne kärjistyi paikoin yhteenotoiksi. Bolivian johto siirtyikin muutama vuosi sitten kannustamaan talonpoikia tukiaisilla muiden kasvien viljelyyn.

Kaksi vuotta sitten linja muuttui uudelleen, ja pakkokeinot otettiin taas käyttöön. Nyt ollaan tilanteessa, jossa hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

"Kun hallitus on häviöllä, se puhuu tasapelistä, ja kun peli on tasan, se väittää voittavansa", kuittaa opposition kansanedustaja ja kokankasvattajien johtaja Evo Morales. Hän oli viime vuoden presidentinvaaleissa Sosialismiliikkeen (MAS) ehdokkaana ja jäi yllättävän täpärästi kakkoseksi.

Bolivian laki sallii tietyn määrän kokapensaan kasvatusta perinteiseen ja lääketieteelliseen käyttöön.

Nyt Chaparen alueella on eri arvioiden mukaan "ylimääräisiä" viljelmiä 5 000 - 10 000 hehtaaria. Moralesin vaalimenestys rohkaisi osaltaan viljelijöitä puolustamaan perinteistä elinkeinoaan.

Moni viljelijä on ottanut vastaan valtion tuen vaihtoehtoisille kasveille ja jatkanut kokankasvatusta toisilla alueilla. Moralesin ja talonpoikien mukaan banaanin, ananaksen ja sitrushedelmien viljelyllä ei elä, koska niille ei löydy äkkiseltään markkinoita.

Vaihtoehtoinen kehitys -järjestön johtaja Ruddy Rivera sanoo, että kansainvälinen tuki kokan kitkennälle on hyödyttänyt Chaparesia, sillä alueelle on saatu uusia kouluja ja teitä. Varsinainen tavoite on kuitenkin jäänyt saavuttamatta.

(Inter Press Service)

Bolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.