Uutiset

Kokankasvatus kiihtyy taas Boliviassa

Kokapensaan viljely on hiljalleen yleistynyt uudelleen Boliviassa. Maa sai takavuosina Yhdysvaltain painostuksen alla pakotetuksi talonpojat vähentämään huumekasvin kasvatusta. Hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy taas samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

Viljelijät suivaantuivat pakkotoimista, ja tilanne kärjistyi paikoin yhteenotoiksi. Bolivian johto siirtyikin muutama vuosi sitten kannustamaan talonpoikia tukiaisilla muiden kasvien viljelyyn.

Kaksi vuotta sitten linja muuttui uudelleen, ja pakkokeinot otettiin taas käyttöön. Nyt ollaan tilanteessa, jossa hallituksen mukaan uusia kokaviljelmiä syntyy samaa tahtia kuin vanhoja hävitetään.

"Kun hallitus on häviöllä, se puhuu tasapelistä, ja kun peli on tasan, se väittää voittavansa", kuittaa opposition kansanedustaja ja kokankasvattajien johtaja Evo Morales. Hän oli viime vuoden presidentinvaaleissa Sosialismiliikkeen (MAS) ehdokkaana ja jäi yllättävän täpärästi kakkoseksi.

Bolivian laki sallii tietyn määrän kokapensaan kasvatusta perinteiseen ja lääketieteelliseen käyttöön.

Nyt Chaparen alueella on eri arvioiden mukaan "ylimääräisiä" viljelmiä 5 000 - 10 000 hehtaaria. Moralesin vaalimenestys rohkaisi osaltaan viljelijöitä puolustamaan perinteistä elinkeinoaan.

Moni viljelijä on ottanut vastaan valtion tuen vaihtoehtoisille kasveille ja jatkanut kokankasvatusta toisilla alueilla. Moralesin ja talonpoikien mukaan banaanin, ananaksen ja sitrushedelmien viljelyllä ei elä, koska niille ei löydy äkkiseltään markkinoita.

Vaihtoehtoinen kehitys -järjestön johtaja Ruddy Rivera sanoo, että kansainvälinen tuki kokan kitkennälle on hyödyttänyt Chaparesia, sillä alueelle on saatu uusia kouluja ja teitä. Varsinainen tavoite on kuitenkin jäänyt saavuttamatta.

(Inter Press Service)

Bolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Raportti: Suuret teknologiafirmat vaarassa sotkeutua tappajarobottien kehittämiseen

Tuoreen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon voivat viedä maailman lähemmäs kohti tappajarobotteja, elleivät ne sanoudu irti niiden kehittämisestä.
Joukko naisia istumassa

Tulikivenkatkuinen runo presidentistä johti 1,5 vuoden vankeustuomioon Ugandassa – Runoilija sai tuomion kyberhäirinnästä

Tohtori Stella Nyanzi kirjoitti räävittömän runon, jossa toivotaan, ettei presidentti Yoweri Museveni olisi koskaan syntynytkään. Kovan tuomion pelätään tukkivan muidenkin kriitikoiden suut.
Puiden taimia ruukuissa

Maanviljelijät pelastavat Sambian metsiä – Puuntaimien myyminen tuo tuloja ja auttaa elvyttämään metsää

Metsää raivataan Sambiassa muun muassa polttopuuksi ja maanviljelyksen tarpeisiin. Nyt metsiensuojelun avuksi ovat tulleet paikalliset yhteisöt.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan