Kivet muuttuvat leiväksi Gazassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kivet muuttuvat leiväksi Gazassa

Sadoittain lapsia ilmaantuu päivittäin Gazan dyyneille ja rakennusten raunioihin keräämään rakennusmateriaaliksi kelpaavia kiviä ja hiekkaa. Toiset seulovat roskaläjiä etsien kierrätyskelpoista tavaraa.

Sadoittain lapsia ilmaantuu päivittäin Gazan dyyneille ja rakennusten raunioihin keräämään rakennusmateriaaliksi kelpaavia kiviä ja hiekkaa. Toiset seulovat roskaläjiä etsien kierrätyskelpoista tavaraa.

Sodan tuhoja Gazassa. (Kuva: gloucester2gaza / cc 2.0 / Flickr)

Yhä useampi saarretun Gazan lapsi joutuu osallistumaan perheensä elättämiseen, sillä alueen työttömyys on noussut liki 50 prosenttiin ja yli 80 prosenttia asukkaista on vajonnut köyhyyteen.

"Perheessämme on kymmenen lasta, eikä isällä ole töitä", kertoo 14-vuotias Yusef, joka johtaa kahta pikkuveljeään kivienkeruumatkalla.

Muista veljistä yksi työskentelee Gazan tunneleissa ja toinen on työtön. Siskoja on viisi, poika selittää työtään keskeyttämättä.

Monen gazalaisen tavoin Yusefin isä kävi töissä Israelissa ennen kuin se sulki rajat islamistisen Hamasin tultua valtaan Gazassa 2006. Nyt tarjolla on vain maatalouden sesonkitöitä.

Yusefin kolmevuotias pikkuveli Moatassan pinoaa pikkukiviä aasin kärryihin. Pojat saavat kokoon kaksi kuormaa päivässä ja tienaavat niillä yhteensä 60 shekeliä (12 euroa).

Läheisillä hiekkadyyneillä lapset lapioivat aamusta iltaan hiekkaa ämpäreihin ja raahaavat ne odottamaan kuljetusta.

Vanhemmat naiset istuvat lähistöllä siilaamassa soraa kotitekoisilla välineillä.

Lähes viisikymppinen Abu Majed lapioi hiekkaa lastensa kanssa.

"Olin kaiken ikääni kalastaja, mutta jouduin lopettamaan, kun israelilaiset alkoivat jahdata meitä merellä", Majed kertoo.

Oslon rauhansopimus sallii kalastajien liikkua 30 kilometrin päähän rannikosta, mutta Israel on vetänyt rajan alle viiteen kilometriin ja tulittaa sitä lähestyviä.

"Olemme sardiininpyytäjiä, mutta niitä ei saa rannikon läheltä. Minulla on kuusi lasta, joten en voi muuta kuin yrittää myydä hiekkaa ja soraa. Työ on kovaa ja ansiot pienet, mutta parempi sekin kuin nähdä nälkää", Majed pohtii.

Gazan noin 4 000 teollisuuslaitoksesta 95 prosenttia on lamassa Israelin piirityksen ja sen reilu vuosi sitten Gazaan tekemän hyökkäyksen seurauksena, YK:n avustusjärjestö Ocha arvioi.

Sen mukaan yksityiseltä sektorilta on kadonnut Gazasta 120 000 työpaikkaa vuoden 2007 puolivälistä lähtien.

Yli 50 000 asuntoa vaurioitui Israelin hyökkäyksessä, joten rakennusmateriaaleille on Gazassa kova tarve. Niiden hinnat ovat kuitenkin nousseet pilviin saarron vuoksi.

Ochan mukaan esimerkiksi sementin hinta on liki kymmenkertaistunut vuodesta 2007. Omat tuotantolaitokset ovat raunioina, ja salakuljetus tunnelien kautta Egyptistä nostaa hintaa roimasti.
 

Henki ja terveys vaarassa


Israelin rajan lähistöllä toimivat palestiinalaiset soran ja romun kerääjät ovat hengenvaarassa. YK:n avustusjärjestön Ochan mukaan Israelin sotilaat ovat tappaneet vuoden 2007 puolivälistä lähtien ainakin 33 siviiliä, joiden joukossa on 11 lasta. Haavoittuneita on 61, joista 13 lapsia.

"Olimme yli 600 metrin päässä rajalta alueella, jolla käy jatkuvasti ihmisiä keräämässä kiviä ja metallia", kertoo 17-vuotias Shahin Abu Ajuwa, joka joutui Israelin panssarivaunun tulittamaksi marraskuussa 2009. Hänen jalastaan on poistettu yksi sirpale, mutta useita on vielä jäljellä.

Israel on kieltänyt palestiinalaisia tulemasta 300:aa metriä lähemmäs rajaa, mutta 10. helmikuuta se tulitti poikia, jotka olivat 350 metrin päässä, al-Mezan-ihmisoikeuskeskus raportoi. Kolme poikaa, joista yksi haavoittui käteen ja rintaan, joutui olemaan pidätettynä Israelissa neljä päivää. (IPS)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia