Uutiset Syyrian konflikti

Kirkon Ulkomaanavulta ruoka-apua Syyrian Aleppoon

Järjestö lahjoittaa kumppaninsa kautta 20 000 euroa saarrettuun Aleppoon.
(Kuva: Garry Knight / CC BY 2.0)

Kirkon Ulkomaanapu osallistuu Syyriassa ruoka-avun jakoon kumppanijärjestönsä International Orthodox Christian Charityn (IOCC) kautta. Järjestö lahjoittaa 20 000 euroa ruoka-apuun, joka on tarkoitus käyttää etenkin saarroksissa olevassa Aleppon kaupungissa.

Syyriassa astui maanantaina voimaan Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvottelema tulitaukosopimus, jonka on tarkoitus kestää seitsemän päivää. Tulitauko on vähentänyt väkivaltaa, ja sen toivotaan avaavan mahdollisuuksia jakaa apua syyrialaisille, joista 600 000 elää YK:n arvioidaan mukaan saarrettuna.

Esimerkiksi saarretussa Madayan kaupungissa lapset ja nuoret ovat Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan yrittäneet jo itsemurhia.

Aleppossa rekat odottavat jo pääsyä alueelle, Ulkomaanapu kertoo tiedotteessaan.

"Jos tilanne pysyy vakaana, se tulee varmasti avaamaan pääsyn eri puolille Syyriaa, ja pääsemme auttamaan saarroksissa olevia. Tällä hetkellä haluamme varmistua siitä, että turvallisuus pitää", IOCC:n Syyrian-maavastaava Roy Azar sanoo.

Uutistoimisto Reutersin mukaan vielä torstaiaamuna kapinallisten ja hallituksen joukot eivät kuitenkaan olleet vetäytyneet Aleppoon menevältä tieltä.

Aleppossa on valtava ruokapula, asuntoja pitäisi korjata ja myös terveyspalveluita tarvitaan. Erityisesti lapset ovat valtavassa psykososiaalisen avun tarpeessa, Ulkomaanapu kertoo. Järjestö on toteuttanut IOCC:n kanssa koulutushanketta Syyriassa vuodesta 2015. Hankkeessa on tuettu yli 2 000 lapsen ja nuoren koulunkäyntiä sekä tukiopetusta. Tarkoituksena on myös kunnostaa kouluja sekä kouluttaa opettajia psykososiaalisen tuen antamiseen lapsille.

Syyrian konflikti katastrofiapukonflikti Syyria Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Nainen pöydän takana istumassa

Unicef vetoaa ulkomaalaisten lasten kotiuttamiseksi Syyriasta – ”Olosuhteet eivät ole lapsille sopivat”

Turkin operaatio Koillis-Syyriassa on kärjistänyt myös pakolaisleirillä olevien ulkomaalaisten lasten tilannetta. ”Hallituksilla on vastuu ja mahdollisuus tehdä oikein ja tuoda nämä lapset ja heidän vanhempansa kotiin”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.